Obeležen Dan Afrike – istorijskim vezama do bliže saradnje

Srbija ima dugu tradiciju saradnje sa svim zemljama afričkog konitinenta, sa kojima nije bilo sukoba već samo saradnje i unapređenja međusobnih odnosa. Zato saradnja na političkom, ekonomskom i kulturnom polju ima budućnost koja obećava, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na prijemu povodom Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike.

U prestonici Etiopije 1963. vođe 30 afričkih država osnovali su Organizaciju afričkog jedinstva. U čast podršci koju su tada dobili od Josipa Broza, dan njegovog rođendana – 25. maj proglašen je danom Afrike.

Više od pola veka kasnije, Srbija sa statusom posmatrača podržava napore kako bi se ostvarili strateški ciljevi, među kojima su obezbeđivanje mirne i sigurne budućnosti, iskorenjivanje siromaštva i bolesti, očuvanje i jačanje kulturnog identiteta, ali i političko, ekonomsko i kulturno ujedinjavanje kontinenta.

"Na osnovu brojnih istorijskih veza između naših zemalja i naroda, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela povelje UN", istakao je Dačić.

Iako u svetu ima problema, nerazumevanja i nesuglasica, Srbija u Africi ima prijatelje koji poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija. I zato će Srbija nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama, humanitarnim i razvojnim akcijama, ali i da stipendira studente iz Afrike na univerzitetima u Srbiji, najavljuje srpski šef diplmatije.

Ambasador Alžira i doajen Afričke grupe Abdelhamid Šebšub bio je domaćin u ime svoje zemlje, ali i Angole, Konga, Egipata, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa.

"Bliske veze prijateljstva i saradnje između afričkog kontinenta i bivše Jugoslavije i Srbije izgrađene su na raznovrsnoj pomoći koju su one pružale borbi afričkih naroda za slobodu, ali na osnovu zajedničke vizije sveta kroz principe Pokreta nesvrstanih, kao i posvećenosti multipolarnom svetu", poručio je Šebšub.

Ovogodišnja proslava Dana Afrike počela je u Palati "Srbija", a biće nastavljenja 28. juna izložbom egipatskih artefakata iz srpskih muzeja u Muzeju afričke umetnosti, gde se 29. i 30. juna održava Afro-festival, a počasni gost je Egipat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво