"Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje takse"

Izveštaj o napretku Kosova potvrđuje njegovu evropsku perspektivu, ali i pokazuje da nema prečica na putu do EU, rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i dodala da je čaša do pola puna, te da je za nastavak reformi potrebna snažna politička volja Skupštine i Vlade.

Govoreći o protivljenju lokalnih organa Dečana da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, Apostovala je u emisiji "Razgovor na RTK2" rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda.To nas brine, dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namere da se ova odluka suda sprovede.

Apostolova smatra da dijalog nije suspendovan ali je svakako u problemu i sada se pokušava naći izlaz iz ove situacije kako bi se strane vratle za pregovarački sto.

"Najbolje rešenje da Vlada Kosova ukine taksu, jer njom ona krši sporazum Cefta i SSP. Da bi se nastavio dijalog mora doći do povlačenja takse i da ima političke volje da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja", istakla je Apostolova.

Angažovanje Nemačke i Francuske, Apostolova vidi kao podršku nastavka dijaloga i ona je kako kaže dobrodošla ukoliko će dati rešenje.

"Uključivanje ovih država pokazuje dobru volju zemalja članica EU da brinu za Kosovo i žele da ono što pre krene napred", podvukla je Apostolova i navela da je sigurna da će se diskusija nastaviti i da će rezultat toga biti sveobuhvatni sporazum.

Komentarišući najave najviših zvaničnika Kosova da neće dozvoliti formirnje Zajednice srpskih opština, Natalija Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno u procesu dijaloga i dodala da obe strane imaju obavezu da sprovedu odredbe ovog međunarodnog sporazuma.

Apostolova smatra da bi konačni dogovor trebalo da bude sveobuhvatan i pravnoobavezujući za obe strane, odnosno da on obuhvati sva otvorena pitanja Kosova i Srbije.

"Važno je da kosovska delegacija već radi na tome i pogrešna je percepcija da će sporazum predložiti posrednik, već bi kako kaže obe strane trebalo to da urade. Kada dođe vreme Kosovo bi trebalo da bude spremno da predstavi svoj stav o konačnom sporazumu", zaključila je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Angazovanje Nemacke i Francuske,

mozda mislite na 1999 ili vec od 1991, tu su zaista bili zdusno angazovani u otimanju Kosova, a Merkelova, o Makaronu da i ne govorimo, otvoreno kaze, da Srbija nece u EU, dok ne prizna Kosovo. Zaista angazovani.
Ali, pa mi niti necemo u tu udrugu, kako neko nedavno izjavi, ojacanog fasizma i tome slicno.

(petak, 14. jun 2019, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

kako to?

Znaci nema ZSO, uveli vojsku, i druge stvati, pa uveli takse i sada cim se takse sklone sve u redu!? i dijalog se nastavlja? ko je ovde lud?

(petak, 14. jun 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

Govori usta

Da nisu pusta.

(petak, 14. jun 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Carine

Carine (porez na robu uvezenu iz neke druge države !) je očito odličan potez Prištine i vidljivo je kolijko boli Srbiju. Sve ostalo je palo u drugi plan. Priština nema nikakvog razloga da ih ukida jer su pun pogodak.
Za Prištinu nekakv dijalog može poćeti tek srbijanskim priznanjem Kosova, a to se neće desiti. Dakle ostaje Status Quo, a vrijeme ne radi za Srbiju kolikogod se nekom činilo.

(petak, 14. jun 2019, 13:14) - Радан [neregistrovani]

Нови шеф нови ћеф

Нико више не помиње ЗСО и остало што је договорено (ако уопште треба разговарати на овакав начин). Европа би малте не укидање такси условила признањем.

(petak, 14. jun 2019, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Misljenje

Ova prica o Kosmetu kao da nema veze sa nasom teritorijom .Pominju se takse,dijalozi kao da je u pitanju neki oblik autonomije albanske manjine a ne trajno uzimanje nase teritorije.Pa malo se uozbiljite jer ovo nije nesto nevazno vec vitalni interes Srbije.

(petak, 14. jun 2019, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Zahtevati

Nije potrebno samo ukinuti takse vec i nadoknaditi gubitke Srbije i to sa kamatom, ko ce da plati bas nas briga samo neka plate i neka se taj novac posle iskoristi za pobosnjanje zivota nasih ljudi na KiM-u

(petak, 14. jun 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Paraziti

Ogroman aparat razlicitih sluzbi koji sada radi samo za sebe. Izgubili su svaku orijentaciju i originalni zadatak, kao i cilj. Sada samo pricama opravdavaju sebe, svoju sluzbu, poziciju i platu, od onoga koji sedi negde u kancelariji u Pristini, preko svih njenih/njegovih sefova, do samog vrha EU.
Krajnji rezultat vise niko ni ne zeli da ima u vidu, vec je proces jedino sto ih interesuje, pa ako to treba da traje jos dva mandata Evropske Unije, i trajace, jer time oni osiguravaju svoj licni posao.

(petak, 14. jun 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Rezolucija 1244

...voleli to Srbi iz Srbije cuti ili ne,sve jedno mi je, 100-postotne carine nesto je sto je najmanje u odnosu na granice,vojsku,Trepcu i sve sto je poklonjeno ali...Srbi iz Srbije,takvi su...kakvi su?????

(petak, 14. jun 2019, 10:24) - Vlajko [neregistrovani]

Jednostavno je

Suspendovati članstvo Prištine u CEFTA, pa neka trguju sa carinama sa zemljama iz regiona. Suspendovati SSP sa EU i otežati vizni režim za Albance sa Kosova a reći im ni da se ne nadaju viznoj liberalizaciji i eto ukinutih taksi za nedelju dana. Mora štap da radi ili neka se sklone da sami rešavamo problem.