Kocijančić: Proširenje je proces na dobrobit cele Evrope

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je da je procena Evropske komisije da je ogroman posao urađen 2018. godine u pravcu pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu. Povodom kritika nekih članica ocene Komisije da je Albanija ispunila uslove za otvaranje pristupnih pregovora, poručila da je proširenje proces sa mnogo koraka i da donosi dobrobit Evropi.

"Proširenje je proces koji zahteva ispunjavanje preciznih političkih i ekonomskih kriterijuma uz usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Mnogo koraka ima na tom putu. Niko ne može da kaže da su svi kriterijumi ispunjeni, ali oni potrebni za sledeće korake jesu ispunjeni, a tu nije kraj posla", poručila je Kocijančić.

Portparolka EU je podsetila i na činjenicu da je politika proširenja EU "geostrateška investicija u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski razvoj cele Evrope".

Nakon objavljivanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja u procesu proširenja, iz nekoliko zemlja članica stigle su ocene koje su oprečne nalazima Komisije prvenstveno kada je reč o stanju u oblasti vladavine prava u Albaniji.

Holandski parlament se posle zahteva za suspenziju vizne liberalizacije za građane Albanije usprotivio i otvaranju pristupnih pregovora s Tiranom, i to ponovo zbog problema sa organizovanim kriminalom koji u EU dolazi iz ove zemlje.

Istovremeno su i nemački Bundestag, kao i sam predsednik Francuske Emanuel Makron, izneli ocenu da su rezultati Albanije u oblasti vladavine prava neubedljivi.

U Evropskoj komisiji tim povodom kažu da su preporuke za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom zasnovane na objektivnim informacijama o "odlučnosti i opljivim rezultatima" Tirane i Skoplja.

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan je od prioriteta. To je obaveza koju je ceo region preuzeo i tu se rad nastavlja", zaključila je Maja Kocijančić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво