Vučić: Ako ne bude sastanka u Parizu region u još većem glibu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od najbližih saradnika predsednika Donalda Trampa, da ukaže na "nasleđe vašingtonskih demokrata" na KiM i da zatraži podršku za kompromisno rešenje. Vučić kaže da će biti teško i ako bude i ako ne bude sastanka u Parizu, ali i da Haradinaj nema podršku Nemačke za takse na robu iz Srbije i BiH.

Aleksandar Vučić je naveo da će ponovo uputiti poziv u pisanom obliku predsedniku SAD Donaldu Trampu.

 

"Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da je jasno da SAD, ali i Nemačka i druge zemlje Kvinte, stoje iza Kosova, što predstavlja ključni problem za nas, mada, kako je primetio, s vremena na vreme volimo da se odvojimo od stvarnosti i zamišljamo da oni to ne čine.

Pokušaće, kaže, da u razgovoru s višim američkim funkcionerima ukaže kakvo nasleđe je ostavila bivša, demokratska administracija u Vašingtonu, šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše jučerašnji događaj u Prištini, ali i izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da je Vašington uvek na strani Kosova.

Podsetio je da je i sam na to ukazivao često u prošlosti, ali i da je u proteklom periodu bilo više povučenih, nego novih priznanja Kosova.

"Jedna mala Srbija kada je snažna, čvrsta, kada ima ugled može da postiže ograničene, ali određene rezultate. Za razliku od Srbije koja je bila srušena i zgažena i koja je sa samo tri saopštenja reagovala protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", ukazao je Vučić.

On je naglasio da ostaje da se borimo i da će to država činiti i dalje, te da ostaje da se vidi da li će biti sastanka u Parizu i koja će biti njegova agenda.

Što se proslave u Prištini tiče, rekao je da nije bilo mnogo ljudi, zbog potpuno fragmentisane političke scene, na kojoj postoji više partija sa podrškom od oko 18 odsto.

"Teško je u takvoj situaciji raditi. Hašim Tači je dovodio svoje ljude, a Haradinajevi nisu hteli da učestvuju, i uz to je postojao tihi, a ne javni bojkot Mustafe. Sve je to za unutrašnju upotrebu uz zahvalnost SAD i priču da su verni saveznici Amerike. Neka Amerikanci sami procenjuju da li je to tako", podvukao je predsednik.

On je istakao da Srbija mora da bude verna sebi, svom narodu, da poštuje svoje prijatelje i da nema neprijatelje, a da sa onima koji su nam bili neprijatelji imamo uravnotežene i bolje odnose.

Teško i ako bude i ako ne bude sastanka u Parizu

Ako bude sastanka u Parizu, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, biće u još težoj, ocenio je Vučić.

"Ako ga ne bude, bićemo u još većem glibu, i mi i ceo region", rekao je predsednik novinarima upitan šta ako Pariza ne bude.

Zato, podvukao je, Beograd pokušava konstruktivnim pristupom da uradi sve što može, "istovremeno ne odustajući od onoga što je naša polazna tačka i osnova da bi se nastavio razgovor".

"A, rekao sam i više puta, da je za razgovor, kao i za tango potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda", naveo je Vučić.

Haradinaj za takse nema podršku Nemačke  

Na pitanje da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel, jer deluje zadovoljno nakon povratka iz Nemačke, Vučić je rekao da Haradinaj uvek tako deluje i da je nekima malo potrebno da budu zadovoljni, dok on sam, kaže, nikad nije zadovoljan jer uvek smatra da može više i bolje.

"Da li je imao podršku Nemačke? Nije sam osmislio sve gluposti koje je napravio u poslednje vreme različitim merama, ali sam siguran da oko taksi nema podršku Nemačke. Da li će takse da ostanu – pretpostavljam da će on tražiti način da opstanu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ga ne zanima mnogo zadovoljstvo predstavnika Prištine, jer nemaju veliku snagu, kao što se trude da je pokažu.

"Građani ne treba da brinu, taj ko ima potrebu da snagu i silu pokazuje i teše reči izgovara, obično je slab. A, Haradinaj neka svoj posao radi, mi ćemo svoj. I nisam siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo", podvukao je on.

Dodao je da je reč o internim pitanjima Prišine – ko će sebe da predstavi kao igrača koje zemlje i na koji način, a na kraju im je svima zajednički imenitelj ko se više kune u kog predstavnika SAD i ko ima bolju poziciju u Americi.

"A, mene jedino interesuje šta misle građani", zaključio je Vučić.

"Prestanite više da pretite po novinama"

Vučić se osvrnuo i na izjavu Jove Bakića da bi Vučić trebalo da dobije "grdne batine" i da bi "upad u RTS sa dugim cevima" bilo jedno od rešenja za Srbiju, da je to – demokratsko rešenje.

"To je demokratsko rešenje. Neki koji svaki dan kukaju o nasilju, a onda u svojim intervjuima kažu da je u dugim cevima spas i da treba da dobijem grdne batine... A ja ću samo da odgovorim na drugačiji način: Ajde, ko boga te molim, nemoj više da pretiš po novinama. Ni ti, ni Đilas, ni Obradović", rekao je Vučić.

Poručio im je: "Sva petorioca dođite – Obradović, Jeremić, Ðilas, Bakić....., recite gde da dođem ja sam. Vas petorica mene jednog prebijte, da dobijem te grdne batine. Ajde uradite to već jednom. Nemojte više da kukate, plačete, pretite po novinama svaki dan."

Govoreći o "dugim cevima u RTS-u" rekao je da "tužilac ćuti".

Predsednik je rekao i da ga ni najmanje ne interesuje o čemu je lider Dveri Boško Obradović u rezidenciji američkog ambasadora razgovarao sa američkim zvaničnikom Metju Palmerom, ali je naglasio da se na vlast dolazi voljom naroda, a ne "sastancima s Amerikancima".

Upitan kako komentariše to što američki ambasador i Obradović kriju tu činjenicu i šta je bilo tako tajno, Vučić kaže: "Nemam pojma ni šta im je tajno, ni šta je javno. Baš me briga što su se sastajali, neka rade šta hoće, neka se vole koliko hoće. Narod je taj koji odlučuje".

O Jeremićevoj tužbi

Vučić je, povodom ročišta po tužbi Vuka Jeremića, rekao da je Jeremić "lopuža velikih razmera" i da ta nikakva tužba ne može da promeni, te da će to ponavljati po cenu da ide u zatvor. 

Pozvao je parlament da što pre odlučuje o skidanju njegovog imuniteta, kako bi mogao da se pojavi na sudu i kaže šta misli.

"Neko pominje nekakav imunitet, ja se nisam pozvao ni na kakav na imunitet, i sve što sam rekao o Jeremiću je istina. A, to što traži 50 miliona – on zna koliko on ima, zna koliko je ukrao, pa računa koliko mu fali da živi kako je do skora živeo kada je mogao da otima i srpske i kineske i mnoge druge pare", rekao je Vučić novinarima.

Ističe da iza svake reči stoji i da će mu još oštrije odgovoriti u lice, jer je Jeremić mnogo veća "štetočina i lopov" nego što je on javno govorio.

"Kada dođe vreme, odazvaću se sudskom pozivu. Ako parlament treba nešto da radi na skidanju mog imuniteta ja molim poslanike vladajuće većine da to odmah urade. Brže-bolje da zakažu tu sednicu i da mi skinu imunitet. Sa oduševljenjem čekam taj postupak", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je sudija predložila da se spor reši medijacijom i vidi li to kao opciju, Vučić je rekao da nije zaineteresovan za bilo kakvu medijaciju, i da niko ne može da promeni njegovo mišljenje.

"Ja imam poverenja u srpsko pravosuđe, ako me i osude zbog toga, nemam problema. Ja nemam te pare, imaju ih Jeremić i Đilas, ako neko od njih ne bude hteo da plati za mene, ja ću da odem u zatvor i biću zadovoljan, jer znam da sam štitio obraz Srbije od lopova i kriminalaca", rekao je Vučić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 05:57) - Beograd [neregistrovani]

KiM

Dok Priština ne ukine takse nema nikakvog dijaloga.

(četvrtak, 13. jun 2019, 18:52) - Milica [neregistrovani]

...

U Parizu mogu samo da uticu na Albance da se smire i da krenu u pregovre sa nama i to je to.

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Jok

Istočna Evropa nema pravo da izvozi robu nego samo sirovine. Robu sa plus profitom smeju samo zapadne firme.

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Нема друге

Надати се најбољем, а припремати се за најгоре,укључујући и рат.

(četvrtak, 13. jun 2019, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

Balkanska Unija

Plase se hegemonije Srbije u toj Balkanskoj Uniji. A kada svi udju u EU i NATO, onda nece biti ni pod cijom hegemonijom. Samo ce bezgranicno izvoziti robu i radnu snagu.
Ha, ha, kad neko zeli da pobegne od sopstvene senke, ne vredi mu nista pricati.