BNV traži dijalog o "specijalnom statusu Sandžaka"

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog status za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

U pismu BNV-a upućnom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

U saopštenju BNV-a se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje "slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve".

U BNV-u smatraju da "specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba".

Dobijanje specijalnog statusa bi, kažu, bio model za "rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja".

"Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj, te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku", navodi se, između ostalog, u pismu.

Predsednik BNV-a je Esad Džudžo, a Ugljaninova SDA Sandžaka učestvuje u vlasti u najvećem gradu Raške oblast – Novom Pazaru.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jun 2019, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

A ko to stoji na putu

ekonomskog (i kako rece: politickog???) razvoja Sandzaka. Reklo bi se, verovatno ti sto sede u Novom Pazaru.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 20:31) - Харалампије [neregistrovani]

Блејач

Имају већа права од Срба. За време Милошевића били су привилеговани што се не памти.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 17:10) - Rajko [neregistrovani]

Greska

Tako smo smirivali i Rugovu iz Kosova koji nije trazio spoceka otcepljenje Kosova , pa smo ostali bez njega , tako sad i Ugljanin koji trazi samo razgovore o polozaju Bosnjaka u Raskoj Oblasti

(ponedeljak, 10. jun 2019, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

Nista

Imamo jos Teretorije za poklon. Samo jako. Jos ce mo napraviti administrativne Linije koje ne priznajemo kao Granicu ali ce te kasirati Carinu.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Hocemo i sa njima da se razgranicavamo?

Takozvani dijalog i razgranicenje sa Albancima, sa kojim smo se razgranicili 1918. godine, dalo je vetar u ledja i drugim separatistima u Srbiji.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Koalicija

Ugljaninova SDA u BNV ima relativnu vecinu. Da bi imala natpolovicnu vecinu ona mora da napravi koaliciju ili sa Zukorlicem ili sa Rasimom Ljajicem. Zanimljivo je da se precutkuje ko je u koaliciji sa SDA.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

Ako ovog neko brzo ne smiri

Ima se probudimo sa još jednim ratom!