Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je održan dvadeset šesti protest pod nazivom "Jedan od pet miliona".

Ove subote obeleženo je se šest meseci od prvog protesta u Kruševcu.

Okupljenima kod Terazijske česme obratili su se predsednik Beogradskog odbora i član Predsedništva Dveri, Jugoslav Kiprijanović, glumac Branislav Lečić i inženjer rudarstva Suzana Lazarević.

Kiprijanović je podetio na napad na Borka Stefanovića, paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, napad u Negotinu, na Dalibora Stanojevića, napad u Aleksincu.

Apelovao je na sve ljude svih profesija da se ujedine "kako bi se vlast promenila" podsetivši na studentske proteste 1996/97.

Branislav Lečić je rekao da je 1991. godine sa istog mesta pozivao građane koji su osećali nadolazeći rat.

Prema njegovim rečima, Deklaracija o pomirenju sa Albancima je neohodna kao i sa svim ostalim narodima bivše Jugoslavije.

"Pozivam građane da moraju da se probude, od kada su počeli proteste doživeli smo izveštaj Evropske komisije koji podržava naše napore. Samo ujudinjeni nećemo biti instrument lokalnih političara i velikih sila, javnost građana Evrope učinila je da vlasti EU promene odnos prema nama", ocenio je Lečić.

"Vreme je da Srbija kroz institucije, pre svega kroz parlament, počne da čuva interese građana", zaključio je Lečić.

Suzana Lazarević navela je da je zahtev za smenu članova REM-a podjednako važna kao i Kosovo, jer, kako je rekla, "narod se truje sa nacionalne frekvencije koju ima televizija Pink". 

Potom su okupljeni preko Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra stigli do zgrade RTS-a, gde je "dnevnikom slobodne Srbije" protestna šetnja završena.

"Slobodna zona" i u Kruševcu

U međuvremenu, i u Kruševcu je obeleženo pola godine od početka protesta od napada na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića i prve protestne šetnje "Jedan od pet miliona".

Opozicione partije formirale su "slobodnu zonu", na platou ispred Doma sindikata.

Na ovom svojevrsnom performansu sa građanima su razgovarali predstavnici opozicionih stranaka. Nakon obraćanja organizatora održana je protestna šetnja glavnim kruševačkim ulicama.

Protest u Kragujevcu počeo je okupljanjem oko 19 časova na platou Robne kuće "Beograd", odakle su građani prošetali do Đačkog trga.

Okupljenima su se obratili predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać i član predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Prvi protest dela opozicije održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи