Srbija uvela doživotnu robiju za najteža krivična dela

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova "za". Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić".

Usvajanju izmena Krivičnog zakonika, koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", čiju je inicijativu potpisima podržalo gotovo 159.000 građana, i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja skupštinski izveštač RTS-a.

Osim vladajuće većine, izmene Krivičnog zakonika su glasovima podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije – Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu. 

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

Nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnika, dece, roditelja, braća i sestara.

Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njihova saglasnost. 

Usvojene su izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Zakona o krivičnom postupku. 

Skupština Srbije usvojila je više finansijskih ugovora, među kojima je i o zajmu za kredit za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina–Požega. Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Potvrđen je i ugovor o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad – Subotica. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 21. maj 2019, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO!

Odlicno! Naredni put- uvodjenje i smrtne kazne!

(utorak, 21. maj 2019, 17:15) - Радан [neregistrovani]

Прецизирати

Потребно је прецизирати законом ( уколико већ није) до колико година се сматра нека особа дете и са колико месеци трудноће се жена сматра трудницом. Ово кажем јер ће адвокати сутра рећи да особа од 17 година и није баш дете а да се жена у 5-ом месецу и не може сматрати трудницом јер се стомак не види па насилник није знао да је трудна итд....

(utorak, 21. maj 2019, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Адвокати '??

Адвокати су управо ти који нас уверавају да злочини и нису тако тешки, да постоје многе олакшавајуће околности, да убицама треба пружити шансу ..... итд. А кад се деси по њиховој грбачи онда куку леле.

(utorak, 21. maj 2019, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Dobar zakon

Mogli smo još dalje da idemo, ali EU sprečava sve.

(utorak, 21. maj 2019, 12:31) - праведник [neregistrovani]

нема правде

мало је доживотна ! само смртна казна !
али не стрељањем - то је за војнике, само вешала, столица или гиљотина !

(utorak, 21. maj 2019, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Konačno korak napted po tom polju. Kad kriminal počne da se kažnjava u ovoj zemlji možemo razgovarati o svetlijoj budućnosti.

(utorak, 21. maj 2019, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

bravo

svaka cast na ovom zakonu i izmeni,ali mislim da je i ova kazna dozivotni zatvor preblaga za takve monstrume koji siluju i ubijaju decu.Potrebno je uvesti smrtnu kaznu samo za ovu kategoriju.

(utorak, 21. maj 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Veliki napredak

Ovo je veliku napredak i našem pravosuđu, svaka čast! Nadam se da će se jednog dana uvesti i zakon kojim bi bila bolje regulisana fizička samoodbrana kao i fizička zaštita fizički slabih i nemoćnih ljudi.

(utorak, 21. maj 2019, 11:17) - Furioso [neregistrovani]

zakon

Izmene krivičnog zakona nisu dobre. Predvidja se oštrija kazna za napad na sluzbeno lice, kao i za napad na advokate. To je ok, ali svako ima svoja prava i obaveze. Ako je policajac izvršio ubistvo, onda on mora imati veću minimalnu kaznu od običnog gradjanina, jer ON je taj koji treba da sprovodi zakon. Takodje i za advokate. Ne može se živeti u beneficijama bez odgovornosti.

(utorak, 21. maj 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Tijanin Zakon

Bravo, eto šta može da se uradi kad je narod složan! Samo uvek treba misliti na vreme i preduprediti zlo!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">