Uvodi se novi praznik – 24. maj Dan Ćirila i Metodija

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojim se predlaže da 24. maj bude nov praznik – Dan Ćirila i Metodija.

Tim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Kako saznajemo, 24. maj će biti državni praznik i radni dan. 

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a predlog je Vladi dostavilo Ministarstvo za rad. 

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Usvojena je i odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice i oda počast stradalima u ovom logoru.

Kako se ističe, donošenjem zakona obezbediće se prikupljanje, obrađivanje i obezbeđivanje podataka o stradalima na jednom mestu.

Članovi Vlade usvojili su Program o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencije za Agenciju za bezbednost saobraćaja za 2019. godinu.

Sredstva u iznosu od 66 miliona dinara koristiće se za sprovođenje medijske kampanje za podizanje svesti o bezbednosti saobraćaja, koju će sprovesti Agencija za bezbednost saobraćaja, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 04:14) - Sofija [neregistrovani]

!

Ne znam zbog čega iko dozvoljava sebi da komentariše nešto u vezi sa srpskim jezikom ako pridev srpski piše velikim slovom... Ostalo neću ni da komentarišem.

(petak, 17. maj 2019, 16:41) - Zivko Teodosijevic [neregistrovani]

zivko.teodosijevic@gmeil.com

Ova odluka vlade je samna i nakaradna, koja ne postuje srbski jezik i cirilicu. Zna se da Vincansko pismo i cirilica postoje od IV milenijuma pre n.e, a da su Cirilo i Metodije dosli u Veliku Moravsku 864 god. Dokazano je da je Vincansko pismo i cirilica pramajka svih indoevropskih jezika. Pitam se sta ta Akademija nauka radi, kada u svom sastavu imaju dosta ljudi koji se bave srbskim jezikom. Ovo je atak na Vicansko pismo i cirilicu i opste na Srbski jezik.

(petak, 17. maj 2019, 14:32) - anonymousvaso [neregistrovani]

Obmana

Pa na kom jeziku je napisan onda pecat Kneza Srpskog Strojimira a pecat je nastao 70 godina pre Cir i Metodija.
Osnov za njihov rad je Rasansko pismo a Rusi nisu imali nikakvo pismo jos 50 g posle C i M. al zato su Srbi u Raskoj bili pismeni. Tzv srpska akademija po ko zn koji put nema nista da doda ni da bekne. Doduse zauzeti su pisanjem Titovog jelovnika u NOB po najnovijim istrazivanjima .

(petak, 17. maj 2019, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Slavlje

Svetog Kirila i Metoda slavi katolička crkva. Meni je čudno, da ih i pravoslavlje ne veliča. Ostaje otvoreno pitanje, sta su Ćirilo i Metodije uradili za srpski jezik pismenost. Ćerilici je bazirana na vizantijskom pismu tzv. Srbici, ili pismu starih Ilira.
Po svemu tome Srpski narod je nastao od Ilirskog, a o svemu tome možete više čuti od hrvatskog istoričara G.Šarića na Jutubu.

(petak, 17. maj 2019, 08:14) - Aлександар [neregistrovani]

Ћирило и Методије

Молим вас да, пре него што поставите било какав коментар на ову одлуку Владе, прво прочитате житије Св. Ћирила и Методија, које је окачено и на сајту Српске Православне Цркве.

(petak, 17. maj 2019, 07:22) - Vlatko [neregistrovani]

Srbi su odavno vec imali svoje pismo!

Cirilo i Metodije nisu nama smislili nikakvo pismo, nego su samo organizovali vec postojece pismo kako bi Jevandjelja i Biblija koja su vecinom vec pisana na grckom, mogli da se pisu i razumeju i u cjelom slovenskom svjetu! U to vrijeme su svi slovenski narodi govorili manje vise isti i njima razumljiv jezik, ali pisanje njije bilo standardizovano, sto je predstavljalo veliki problem za sirenje Jevandjelja i hriscanstava!

(petak, 17. maj 2019, 06:28) - Rade [neregistrovani]

Sramota

Onaj Ruski ambassador je bio u pravu kada je postavio pitanju " IMA li u vladi Srbiji Srba" ћирилица постоји много, много пре "ових" које ћете да славите. Министар који је предложио ово да се испита и провери његова стварна приврженост држави Србији . доста више са подметањем лажне и нетачне историје Српског народа.

(petak, 17. maj 2019, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

svasta

Oni koji velicaju Cirila i Metodija nemaju pojma nista ni o istoriji, ni o kulturi! Nije ni cudo, na osnovu onoga kako cujemo kakve diplome drze.

(četvrtak, 16. maj 2019, 23:21) - Стручњак [neregistrovani]

Боже, гледаш ли ову срамоту?

Молим вас, престаните да овај напаћени народ и његову историју злостављате. Срби су овде староседеоци; и да ли сте ви чули за винчанско писмо? То треба да славимо. Какви Словени, какви Методије и Ћирило... Ако не знате порекло Срба, српске ћирилице и Србије, ангажујте стручњаке да вам објасне! 

(četvrtak, 16. maj 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

@Goci Studgard

Obmana

"Cirilo i metodije nemaju nikakve znacaje za srpsko pismo,azbucna slova su postojala i pre njih a njihov učenik Klimet ohridski je uredio glagoljicu za hrvate .zbog čega mi mi slavili i produzavali već iskrivljeni istoriju srpskog naroda "

Nisi dobro procitao kakav je to praznik. Vrati se ponovo na tekst vesti i pazljivije procitaj teksk pa onda napisi komentar...