Kosovski parlament o "Veseljijevom sudu"

Poslanici kosovskog parlamenta raspravljaju o inicijativi predsednika skupštine Kadrija Veseljija za formiranje komisije koja će se baviti sakupljanjem činjenica o navodnim zločinima Srbije na Kosovu i Metohiji, tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Pripremljen je i nacrt rezolucije o osudi genocida Srbije na Kosovu.

Sednica kosovske skupštine započela je poslaničkim pitanjima, a potom je počela rasprava i o inicijativi Kadrija Veseljija. 

Proces koji je pokrenuo predsednik kosovke skupštine odvijaće se u tri faze. Prva je, kako je Veselji najavio, formiranje komisije, zatim dokumentovanje činjenica i treća osnivanje međunarodnog suda.

U sklopu toga je i nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida Srbije na Kosovu.

Formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije su odluke u rukama kosovskih institucija, ali formiranje međunarodnog suda je nešto sa čim Kadri Veselji manipuliše.

Iz više izvora minulih dana moglo je da se čuje da se iza te namere krije pokušaj prikrivanja neuspeha vlade.

Iz opozicionih stranaka Albanaca poručuju da Kosovo ne može da uspostavi pravni mehanizam pošto je to u nadležnosti međunarodnih institucija. Isto tvrde i u kosovskim nevladinim organizacijama.

I upućeni u pitanje ljudskih prava u Prištini kažu da su razlozi za iniciranje suda političke prirode, i pokušaj da se umanji potencijalni uticaj Specijalnog suda u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovska skupština ne može da formira međunarodni sud. Za istraživanje zločina u Prištini već postoje sudovi, a kosovski istražni organi su do sada mogli da se nesmetano bave ovim pitanjem.

Stoga i ocena opozicije da ovakve inicijative više liče na prikrivanje činjenice da na Kosovu ništa ne funkcioniše.

Ono što iz ovih inicijativa može da proistekne jesu zakoni o, kako se navodi, "kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida".

Zbog javno izrečenog stava o Račku, Ivan Todosijević je smenjen sa mesta ministra u kosovskoj vladi, a protiv njega pokrenuta je istraga. Ubrzo posle njegove smene, formirana je komisija za izradu rezolucije o osudi genocida i iniciran je zakon o verbalnom deliktu.

Pored razmatranja predloga rezolucije o genocidu bivšeg režima Srbije i formiranja komisije za osnivanje tribunala, pred poslanicima će biti i odluka o izgradnji muzeja genocida, memorijalnog centra proterivanja Albanaca i utvrđivanje datuma kada je genocid počinjen.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 17. maj 2019, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Kosovski "parlament"?

Šta je sad to? Što su se bre teroristi modernizovali...

(četvrtak, 16. maj 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Veseljijev sud

Nije to Veseljijev sud već iza njega stoje jake zapadne države, najverovatnije Britanija koja već ima iskustva u organizovanju raznih tribunala za obračunavanje sa drugim državama. Ništa oni u Prištini ne rade bez podrške moćnih saveznika.

(četvrtak, 16. maj 2019, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

Ovi su se totalno pogubili...

Zlocinci UCK traze sud za Srbe i to zapadne sile gledaju,odobravaju i tetose te zlocince.Dokle vise gospodo demokrate sa Zapada,dokle cete stititi ove ratne zlocince,dokle cete surovati sa najvecim zlocincima i spustati se na njihov nivo?Sramota.

(četvrtak, 16. maj 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Brojevi ne lažu

Broj srba u Prištini 1900, 2000 i 2019. Ti brojevi dovljno govore o teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">