Kosačov: I Priština i Vašington treba da ohlade glave

Srbija i ubuduće može da računa na podršku Rusije u rešavanju kosovskog problema i ukoliko je potrebno, Moskva je spremna da se u svakom trenutku direktno uključi u dijalog. To je u intervjuu za Dnevnik rekao Konstantin Kosačov, predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruskog Saveta federacije. Stav Rusije je nepromenjen-rešenje treba tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Konstantin Kosačov je u intervjuu za RTS rekao da rešenje za Kosovo treba da postignu Beograd i Priština, dok drugi ne treba da se mešaju. 

Kažete da je jedina šansa da se usijane glave u Prištini ohlade i da se ne dozvoli eskalacija kosovskog problema, svest da je Srbija u stanju da se odbrani, ali i da može da računa na podršku Rusije. Ko toga treba da se osvesti i na šta konkretno mislite?

Prvo i osnovno, ja sam uveren da kod rešavanja kosovskog problema ne može da bude vojnog i nasilnog rešenja, rešenje može da bude samo političko. Na kraju krajeva, rešenje moraju da dostignu Beograd i Priština. Svi ostali, ne treba da se mešaju, u najboljem slučaju treba da pomognu rešavanje problema, ali sad mi vidimo, u čitavom slučaju pojavljuju se nove komplikacije.

Ako nazovemo stvari svojim imenom, proces se zaustavio, nije se zaustavio krivicom Beograda, već potezima Prištine, koja ponovo i ponovo izlazi iz duha i slova rezolucije 1244, stvara sopstvene oružane snage, uvodi 100 odsto carine na robu iz Srbije i BiH i stavlja akcenat na to da se i unutrašnji problemi i problemi prema Srbiji nametanjem svoje sopstvene pozicije.

Prema mom mišljenju, Priština u tome dobija pomoć i podršku od SAD. Ja sad ne mogu da govorim o celom Zapadu, mislim da je pozicija EU odgovornija, ali i oni se sada brinu što Priština sada sve agresivnije i agresivnije rešava svoj kosovski problem. Glave treba da ohlade i oni u Prištini i oni izvan Prištine, u Vašingtonu, koji bi da igraju na emocije, jer na taj način ruše, a ne pomažu politički proces.

Sve se češće govori o mogućnosti menjanja formata dijaloga Beograda i Prištine... Briselski razgovori blokirani su već više od pola godine. Koji je to scenario, koji bi mogao dovesti do toga da se Moskva drektno uključi u dijalog?

Rusija nikad nije govorila da odbija da učestvuje u tom dijalogu, ukoliko bude pozvana da učestvuje. Mi imamo mnogo pitanja u vezi sa poslednjom inicijativom da se 29. aprila održi sastanak u Berlinu. Mi ne znamo zbog čega je taj sastanak sazvan, zašto su tražili još jedan sastanak u Parizu, kako je određivan sastav učesnika. Albanska strana traži da se uključi i SAD. Možda će to i biti opravdano, ali u tom slučaju apsolutno treba i Rusija da se uključi

Dijalog se ne pomera sa mrtve tačke. Naprotiv, svedoci smo dešavanja i u Berlinu i u Tirani. Sledeći susret je zakazan za početak jula u Parizu... Kako vi gledate na tu, čini se novu, diplomatsku inicijativu Merkelove i Makrona?

Ni u Berlin ni u Tiranu nas niko nije zvao, ako takav poziv stigne, mi ćemo ga vrlo pažljivo razmotriti. Sve će zavisiti od toga kako je sastanak zamišljen. Ako ponovo vidimo da na takve sastanke dolaze uglavnom samo oni koji priznaju Kosovo, onda je smisao tih sastanaka nula i na njima ne vredi učestvovati.

Kako danas ocenjujete poziciju Srbije u dijalogu u odnosu na pre nekoliko godina?

Da, ja mislim da je pozicija jača u odnosu na pre nekoliko godina. Srbija traži rešenja i mogućnost da se donesu odluke, ali mora da ostane u okvirima Ustava RS, to je principijelno važno, i u okviru Rezolucije 1244. Sve što se uklapa u te pravne okvire je apsolutno dopustivo sa moje strane i može da se pozdravi sa ruske strane. Hvala Bogu, Beograd je sačuvao sposobnost da sačuva dijalog i sa Briselom, i sa Moskvom i sa Vašingtonom.

Znamo koliko je Rusija važna Srbiji, a koliko je Srbija važna Rusiji?

I duhovno i politički i ekonomski i društveni partner je upravo Srbija. Nema sumnje da smo i u prošlosti, i u sadašnjosti i sigurno u budućenosti da ćemo ostati zajedno. Šetnja "Besmrtnog puka", Dan pobede, parada u Nišu, to kako se radi u Srbiji, ne radi se nigde u svetu, razume se osim u Rusiji, i mi vrlo visoko cenimo tu moralnu i odgovornu poziciju Beograda. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Mi identično gledamo na ulogu UN, međunarodno pravo, imamo ogromne kolosalne ekonomske projekte, gas, atomska energija, poljoprivreda. Za nas je Srbija jedan od najvažnijih sagovornika i u Evropi i na globalnom nivou.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. maj 2019, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Dragi ambasadore,

Nije to problem da su im glave usijane, nego što su prazne. Usijanu još mož da ohladiš al praznu ni Bog otac ne napuni...

(subota, 11. maj 2019, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

Da,mene zanima...

..zasto niko od nasih aktuelnih politicara niti da spomene mogucnost da se Rusija ukljuci u dijalog.
Ne treba racunati kad to izgovore u nekoj emisiji.To nam je velika prednost i ludost je ignorisati ponudu Rusije.Rusija ja u Venecueli verifikovala svoju globalnu moć i toga treba da smo svesni.
Naravno ne mislim ja da to nasi politicari ne znaju ,samo mi je nejasno.

(subota, 11. maj 2019, 12:03) - Milan [neregistrovani]

Rusija i Kosovo

Sa dužnim poštovanjem do Rusije, čiji narod volim i poštujem,
i uvek će tako biti,bez obzira na sve,ali Rusija pobeđuje ili pada
u pravo na Srbiji i Kosovu, a Srbija, ako izgubi Kosovo i to zbog
indolentnosti Rusije, faktički ne gubi ništa jer je logično da se
sa takvom silom, kakav je NATO pakt ne može boriti.

Tamo rata neće i ne može biti i to je pametnim voditeljima Rusije
dobro poznato, ali je celom svetu poznato da se Srbija tek tako
ne može odlučiti da pogazi vlastiti ustav i rezoluciju UN 1244.

Bez sumnje se Kosovo može i možda čak mora deliti. Međutim,
svo zaobilaze Republiku Srbsku kao vruć kesten, a upravo je po
mom mišljenju Republika Srbska ona, sa kojom se može i mora
kompenzirati Kosovo bez obzira na mogućnost da se Kosovo
razdeli na dva dela. Srbski i Kosovski ili Albanski.

Ako Rusija Srbiji oko Kosova i Republike Srbske ne pomogne,
onda faktički gubi kredibilnost u celom svetu.

(subota, 11. maj 2019, 11:54) - tibor [neregistrovani]

Ne kaze narod za djabe; Bog na nebu, Rusija na zemlji!

Nama bi najbolje bilo da sto pre vratimo kraljevinu i naravimo konfederaciju sa Rusijom po uzuru na Svajcarsku, sve ostalo je samo usporavanje tog procesa koji ce na kraju ipak da se ostvari!

(subota, 11. maj 2019, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Rusija +Srbija

Rusija+Srbija= Bratski narodi
Zivela Rusija iSrbija vecno!!!

(subota, 11. maj 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje za nasu Vladu

Zasto ne insistira da se pregovorima prikljuce Spanija, Grcka, Rumunija, Slovacka i Kipar nego samo zemlje koje priznaju Kosovo. Da li se to EU vadi na kao zemlje koje se granice sa Srbijom, sto bi onda bilo u redu da prikljuce i Rumuniju mada bi definitivno nasa delegacija trebala da zahteva i to pretnjom neucestvovanja da se prikljuce zemlje koje su u EU a koje ne priznaju Kosovo. Zato da se uputi zvanicni zahtev Berlinu da prikjuci i ove drzave.

(subota, 11. maj 2019, 08:59) - Дејан [neregistrovani]

одредити како

Ове састанке у Бриселу и Паризу и ко зна где већ не воде ничему. Ако ЕУ мисли да ће на такав начин да покрене нешто вара се. Сутрадан ће позвати на преговоре у Вашингтону, па ајде онда и у Моски и у Пекингу. Па онда ајмо и до Сиднеја... Оквир разговора и организација за то треба да буде УН, јер су једино УН у стању колико толико да одрже неутралност. И агресија на Србију је окончана кроз УН

div id="adoceanrsvdcfhklggd">