Vučić: Skupo će nas koštati to što nije prihvaćena ideja o razgraničenju

Aleksandar Vučić je ocenio da će Srbiju u narednim decenijama skupo koštati to što nije prihvaćena njegova ideja o razgraničenju.

Na pitanje novinara da li se i dalje zalaže za razgraničenje sa Albancima, Aleksandar Vučić je rekao da se vodila žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti.

"Svi koji su pravili nezavisno Kosovo, dok se govorilo o razgraničenju pravili su se nevešti, jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. To je trebalo da kažu istog trenutka. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali, za nezavisno Kosovo u njihovim granicama", rekao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji mosta preko Save i Kolubare.

Njegove ideje su, naveo je, propale jer je narod mislio drugačije, kao i najveći deo sveta.

"Moje ideje su propale. To će skupo koštati naš narod, našu zemlju u budućnosti, ne sada već za dvadeset ili trideset godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da je Vučić bio dalekovid, neću imati ništa", rekao je predsednik.

Smatra da nije bio dovoljno ubedljiv i da nije nisam uspeo da objasni kakvo je realno stanje.

Najavio je da će 8. maja imati susret sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem, 9. sastanak u Tirani, a 10. maja će biti vojna parada u Nišu.

"Posle toga ću Srbima sa Kosova i Metohije preneti ishod samita u Berlinu i svih razgovora kada je u pitanju Kosovo i Metohija", rekao je Vučić.

Rekao je da Salvinija smatra najmoćnijim političarem Italije i da će sa njim razgovarati o Kosovu, bilateralnim odnosima, ali i pozicioniranju u Evropi.

Samo su ponavljali "Srbija treba da prizna Kosovo" 

Vučić je rekao da nije moguće da dođe do pripajanja tzv. preševske doline Kosovu i da Hašim Tači to nije ni pomenuo u Berlinu. Naveo je da je prištinska delegacija "kao Patak Dača ponavljala da 'Srbija mora da prizna Kosovo'".

"Makron je na kraju nedvosmisleno rekao Haradinaju da je dosta problema koje su prouzrokovali i da nema više slušanja o njihovim daljim zahtevima. A oni su se držali kao pijan plota rečenice da Srbija mora da prizna nezavisno Kosovo", kaže Vučić.

Predsednik je rekao da nije očekivao tako organizovan napad na Srbiju u Berlinu.

Komentarišući nastup Denisa Zvizdića, rekao je da ga je pitao da li iznosi svoj stav ili stav BiH.

"Nije mogao ništa da mi odgovori", rekao je Vučić i dodao da tu nema ničeg drugog osim mržnje prema Republici Srpskoj.

Vučić je preneo da je rekao Angeli Merkel i Emanuelu Makronu da Priština neće popustiti kada su u pitanju takse "ne zato što je sama čvrsta u tome već zato što je čvrst neko ko im je za to dao zeleno svetlo", ali da oni nisu verovali.

"Kako da odbiješ Francusku i Nemačku? Nemoguće. Rekao sam – znam ljude, nikad nisam video Haradinaja, ali znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih", naveo je Vučić.

Predsednik smatra da je srpska delegacija sve protivnike u Berlinu pobedila ozbiljnošću i argumentima.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Vučić je rekao da "ne želi da razgovara sa onima koji su opljačkali Srbiju" i da je parlament mesto u kom treba da se razgovara. Da pravim partijsko-partijske razgovore – nisam zainteresovan, poručio je Vučić.

broj komentara 34 pošalji komentar
(subota, 04. maj 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Dokle da se natezemo?

Hajde da sacekamo i ovaj planirani sastanak u Parizu. Ako nema pomaka u razgovorima, ali bez priznanja, vreme je da Srbija pokaze zube ne samo Albancima na KiM vec i celom svetu. Siptari ce to najzad shvatiti a i "nasi Zapadni partneri" da smo ozbiljni i da je strpljenju dosao kraj. Neka pukne gde pukne a u SB UN i dalje stoji da je KiM sastavni deo Srbije. Dok se to ne promeni, neka ovi sviraju koliko hoce.

(subota, 04. maj 2019, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Ko se s kim razgraničava

Nikada i nigde to nismo čuli.
Država Srbija sa državom Kosovo?
Ili država Srbija sa državom Srbijom? E to po ustavu ne može, ne mogu se praviti i povlačiti granice unutar države. Znači, ili se odnosite prema Kosovu kao prema državi. ili ste sebi dali oravo da budete iznad ustava.

(subota, 04. maj 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Reciprocitet prava

@Živković : EU je zbog svojih strahova (Katalonija, Škotska, Tirol, Korzika,..) odbacila Vučićevu i Dačićevu ideju o "razgraničenju" Srba i Albanaca , zato se Srbija mora okrenuti principu RECIPROCITETA u regulisanju međunacionalnih odnosa , tj. da ISTA PRAVA koja dobiju Albanci na KiM prema Srbiji, dobiju i Srbi u ZSO prema KiM , kao i Srbi u Srpskoj prema BiH.

(subota, 04. maj 2019, 11:05) - R ZIVKOVIC Rotterdam [neregistrovani]

Molim

Predsednika Vucica da objavi svoj plan o razgranicenju u vezi Kosvoa i Metohije.Pozdrav svim Srbima ma gde bili i i kojim partijama pripadali.

(subota, 04. maj 2019, 10:59) - R ZIVKOVIC Rotterdam [neregistrovani]

Da se nadovezm

na p rvi komentar Zato Vucic ne objavi svoje misljenje o razgranicenju? Narod nema pojama o cemu se radi a on kaze;Narod nece razgranicnje sto unutar zemlje sto sa vani? Zasto ne ode u Skupstinu Srbije i pre Poslanicima ne procita svoj DOSIJE kako kaze o ragranicenju da Polalanici zauzeli svoj stav po tom pitanju? A posler toga taj isti njegov plan moze da ide na sve opsti REFERENDUM pa kako Narod odluci.ova izgleda kao neka skrivalica aNarod nezna ocemu se radi.

(subota, 04. maj 2019, 10:49) - R ZIVKOVIC Rotterdam [neregistrovani]

Vucic

skupocenas kostati ne razumevnja po pitanju Kosova.Pa nadodaje o RAZGRANICENJU: Zeliobi kao gradanin Srbije da znam sto smatram svojim licnim pravom po svim konvecijama o ljudskim pravima da znam;Sta to znaci razgranicenje izmedu Srba i albanaca u opste? Gde su te nazovi granice kuda bi se prostirale na Kosovu? Niko nezna na sta se Vucic poziva kda kaze;kajac e se Srbija sto nije prihvatila njegov plan o razgranicenju.Zato taj Plan od strane Vucica nije OBJKALJN da Narod zna o cemu se radi? Gde su to granice kuda ide ta linija razgranicenja? Dali to zadire i u entralnu Srbiju daim se io tampo daje deo Srbije za uzvrat severa Kosova?

(subota, 04. maj 2019, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Ko je ubio srpsku omladinu 1998 u Peći, u kafiću "Panda"?

Od 2012 Vučić ćuti, a rekao je da nisu Albanci i da će neke da zaboli glava!
Naš boli sve, otkad je Vučić na vlasti (sa 25% glasova naroda(!!!) )!
Hoćemo istinu o tom zločinu!

(subota, 04. maj 2019, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

RS naam je veliki teret i zbog tog entiteta gubimo Kosovo!

Ne može i jare i pare. Ili Kosovo ili RS. Kad nismo hteli da zadržimo RSK, zašto bi morali zadržali RS? Daj te, bre, objasnite?

(subota, 04. maj 2019, 09:03) - Raja [neregistrovani]

??

A ko nije prihvatio ? Koji svet I koji naš narod ?

(subota, 04. maj 2019, 08:40) - Petar [neregistrovani]

Razgranicenje

Mi smo bili razgraniceni pre 2013 i Briselskog sporazuma jer smo imali institucije Srbije na severu KiM.
A onda je nasledila mirna reintegracija severa u ustavnopravni sistem lazne drzave koju ne priznajemo.
Nesto kao Istocna Slavonija 1996.
Zasto g Vucicu?
Srbija ceka odgovor.