Vučić: Skupo će nas koštati to što nije prihvaćena ideja o razgraničenju

Aleksandar Vučić je ocenio da će Srbiju u narednim decenijama skupo koštati to što nije prihvaćena njegova ideja o razgraničenju.

Na pitanje novinara da li se i dalje zalaže za razgraničenje sa Albancima, Aleksandar Vučić je rekao da se vodila žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti.

"Svi koji su pravili nezavisno Kosovo, dok se govorilo o razgraničenju pravili su se nevešti, jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. To je trebalo da kažu istog trenutka. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali, za nezavisno Kosovo u njihovim granicama", rekao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji mosta preko Save i Kolubare.

Njegove ideje su, naveo je, propale jer je narod mislio drugačije, kao i najveći deo sveta.

"Moje ideje su propale. To će skupo koštati naš narod, našu zemlju u budućnosti, ne sada već za dvadeset ili trideset godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da je Vučić bio dalekovid, neću imati ništa", rekao je predsednik.

Smatra da nije bio dovoljno ubedljiv i da nije nisam uspeo da objasni kakvo je realno stanje.

Najavio je da će 8. maja imati susret sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem, 9. sastanak u Tirani, a 10. maja će biti vojna parada u Nišu.

"Posle toga ću Srbima sa Kosova i Metohije preneti ishod samita u Berlinu i svih razgovora kada je u pitanju Kosovo i Metohija", rekao je Vučić.

Rekao je da Salvinija smatra najmoćnijim političarem Italije i da će sa njim razgovarati o Kosovu, bilateralnim odnosima, ali i pozicioniranju u Evropi.

Samo su ponavljali "Srbija treba da prizna Kosovo" 

Vučić je rekao da nije moguće da dođe do pripajanja tzv. preševske doline Kosovu i da Hašim Tači to nije ni pomenuo u Berlinu. Naveo je da je prištinska delegacija "kao Patak Dača ponavljala da 'Srbija mora da prizna Kosovo'".

"Makron je na kraju nedvosmisleno rekao Haradinaju da je dosta problema koje su prouzrokovali i da nema više slušanja o njihovim daljim zahtevima. A oni su se držali kao pijan plota rečenice da Srbija mora da prizna nezavisno Kosovo", kaže Vučić.

Predsednik je rekao da nije očekivao tako organizovan napad na Srbiju u Berlinu.

Komentarišući nastup Denisa Zvizdića, rekao je da ga je pitao da li iznosi svoj stav ili stav BiH.

"Nije mogao ništa da mi odgovori", rekao je Vučić i dodao da tu nema ničeg drugog osim mržnje prema Republici Srpskoj.

Vučić je preneo da je rekao Angeli Merkel i Emanuelu Makronu da Priština neće popustiti kada su u pitanju takse "ne zato što je sama čvrsta u tome već zato što je čvrst neko ko im je za to dao zeleno svetlo", ali da oni nisu verovali.

"Kako da odbiješ Francusku i Nemačku? Nemoguće. Rekao sam – znam ljude, nikad nisam video Haradinaja, ali znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih", naveo je Vučić.

Predsednik smatra da je srpska delegacija sve protivnike u Berlinu pobedila ozbiljnošću i argumentima.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Vučić je rekao da "ne želi da razgovara sa onima koji su opljačkali Srbiju" i da je parlament mesto u kom treba da se razgovara. Da pravim partijsko-partijske razgovore – nisam zainteresovan, poručio je Vučić.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво