Vučić: U Berlinu Srbija će biti jedina protiv nezavisnosti Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se na sastanku u Berlinu najviše govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali je, na osnovu izbora učesnika, predvideo da će Srbija jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova. Najavio je da francuski predsednik Emanuel Makron 16. jula stiže u Srbiju.

Aleksandar Vučić je za televiziju Pink, uočio da je na sastanak pozvan i slovenački premijer Marijan Šarec i upitao "zašto ne (premijerka Rumunije) Vjorika Dančila" i zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primer, premijer Bugarske Bojko Borisov.

"Izabrali su (predsednika Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisa) Zvizdića, a ne (predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada) Dodika", ukazao je Vučić.

On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH.

"Sa tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju", rekao je Vučić.

Na sastanku će se govoriti i o budućnosti evrointegracija, najavio je Vučić, koji misli da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do "zamora proširenjem", ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

Istakao je da su premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske – Aleksis Cipras, Vjorika Dančila i Bojko Borisov, uputili pismo Angeli Merkel i Emanuelu Makronu u kojem traže da Srbija ide brže ka EU. 

Izjavio je da veruje u snagu kancelarke Angele Merkel i da se nada da će na sutrašnjem sastanku u Berlinu izneti neku ideju. Vučić je rekao da se nada će cilj tog sastanka biti smirivanje strasti.

"Verujem u snagu kancelarke Merkel, bez obzira na to što imamo različite stavove o KiM, lično joj veoma verujem", kaže Vučić.

Makron je, ističe, veoma sposoban i ozbiljan i veruje da će i on doći sa dobrim idejama.

O poseti Kini

Predsednik je govorio i o poseti Pekingu navodeći da je, pored dogovorenih projekata, najvažniji politički odnos koji Kina ima prema Srbiji. 

Ponovio je da je na samitu "Pojas i put" rekao ono što je sada već svima jasno – da su mnoge ekonomije zabrinute porodorom Kine i otuda sve pretekcionističke mere, optužbe za netransparentnost, dužničko ropstvo...

Vučić je kazao da su mnogi do pre tri godine govorili da živimo u eri globalizacije i tržišne ekonomije, a onda su, kaže, shvatili da Kina pobeđuje u industriji robotike, veštačke inteligencije i u drugim stvarima, pa su onda oni koji su govorili o tržišnoj ekonomiji počeli da pričaju o transprentnosti i protekcionističkim merama kako bi zaštitili svoju proizvodnju.

"Oni optužuju Kinu da je kriva za visok javni dug pojedinih zemalja. To su neistine. Posao nas u Srbiji i svih u svetu je da vodimo računa o javnom finansijama, a to nema veze sa Kinom...Kristin Lagard sedi sa mnom zato što zna šta smo uradili, zato što poštuje Srbiju i zna koliko je sve to bilo teško što smo sproveli", rekao je Vučić.

"Vreme je da se mi vratimo u svetske tokove, iako smo mala zemlja i da gledamo u budućnost, da razumemo šta se u svetu zbiva, da idemo za tim šta je trend", istakao je predsednik.

Nove kompanije žele da investiraju 

Ukazao je da je Azija danas na 28 odsto svetskog bruto proizvoda i da će biti 35, jer, kako ističe, ekonomija u tom delu svetu raste. 

Ocenio je da je Srbija obavila veliki posao u Kini i da su se tri nove kompanije javile koje žele da investiraju u Srbiju.

"Imamo ponude za 1.200 ljudi za frabriku čeličnih žica, što ide uz Ling Long, očajan sam kada vidim, ne napade na mene, nego na one koji dolaze da investiraju".

Istakao je i da su procene MMF-a i Svetske banke da će Srbija u narednih pet godina biti najbolja u Jugoistočnoj Evropi.

Ponovio je da će za sedam dana biti otvoren auto-put ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj, kao i da će se uskoro završiti brojni putni pravci.

Nuđena zaštita Ivanoviću

Aleksandar Vučić je izjavio da je pokojnom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću nudio zaštitu, ali da je on to odbio i naglasio da o tome može da posvedoči njegova partnerka Milena Ivanović.

Vučić je objasnio da je Ivanoviću nudio da se dvojica žandarma lažno prijave kao državljani Kosova i da ga čuvaju, "ali Oliver nije želeo".

"Rekao mi je da ne brine za sebe, već da govori o tim i tim problemima. Sreća, pa je njegova supruga bila prisutna", rekao je Vučić.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво