"Rusija neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju"

Rusija će pomagati i podržavati Srbiju i neće dozvoliti napade na našu zemlju u bilo kom smislu, osim u političkom, preneo je predsednik Aleksandar Vučić poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, posle razgovora sa šefom ruske države o Kosovu i Metohiji.

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom, dodatno, još pet minuta u četiri oka, i da je to bio svakako jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, jer u Berlin, gde ćemo, kaže, "biti usamljeni u stavu o KiM", ide sa učvršćenom pozicijom.

"Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova.", naveo je predsednik.

Rekao je da je detaljno obavestio ruskog predsednika o onome što se dešava na i oko Kosova i Metohije, i da je od Putina dobio uveravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija "neće dovozliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju".

"Upoznao sam ga sa svim što se dešava, koliko je moguće na racionalan način o tome govoriti. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore. Samo sam slegao ramenima i rekao da ne želim da mu oduzimam vreme, da bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam, ti pre što ga je Lavrov izvestio o svemu tome", rekao je Vučić.

Ističe da je podrška Rusije važna, i da je pet minuta nasamo razgovarao s Putinom. Prema njegovim rečima, dodatno su učvrstili poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari.

Predsednik kaže da je sa Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su prošli kroz sve sfere društvenog života.

Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije, što je situacija koju je naša zemlja uspela da promeni u poslednje tri godine, jer svoje obaveze isplaćuje na vreme i pokazuje da je pouzdan ekonomski partner Rusije.

Srbija, rekao je, plaća sve obaveze za gas, što ranije nije bio slučaj, i ne duguje novac za "Petrohemiju", a uz to Srbija uvećava izvoz i pokušava da obezbedi izlaz na treća tržište. 

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Vučić je naveo da bez obzira na izjave pojedinih evropskih lidera da će sastanak u Berlinu biti mesto "revitalizacije dijaloga", on ponavlja da dijaloga neće biti dok Priština ne ukine "anticivilizacijske" takse.

"Ukinite takse i imaćete dijalog, jer dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, ali i glavu na panj možete da mi stavite, ali se moj stav neće promeniti", poručio je predsednik iz Pekinga.

Upitao je o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada, kaže, oni nisu sposobni da poštuju sporazume koje su potpisali, navodeći Briselski sporazum i CEFTA sporazum.

"I kada su 2008. godine jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Srbija nije rušila CEFTA sporazum, ni tada, a ni 2009. i 2010. godine. Vi rušite CEFTA u novembru 2018. godine, pa nije ovo 1906. da pričamo o carinskom ratu", rekao je Vučić.

Podseća da su uveli i vojsku nasuprot sopstvenom "ustavu", i upitao o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada oni nisu u stanju da se drže sporazuma koje su potpisali.

"Uslov svih uslova je slobodan protok robe, kapitala i ljudi. Vratite to i mi se vraćamo dijalogu", rekao je Vučić.

Sastanci sa mnogim državnicima

Predsednik je izjavio da je veoma ponosan na svoju zemlju koju predstavlja u Kini, da je tokom dana imao dobre sastanke sa državnicima mnogih zemalja, kao i da je tokom svečane večere sedeo za stolom pored Si Đinpinga, Li Kećijanga i Đuzepe Kontija, dok su sa druge strane bili Vladimir Putin i Nursultan Nazarbajev.

Vučić je rekao da je danas dugo razgovarao i sa premijerom Austrije Sebastijanom Kurcem, zatim da je imao dobar bilateralni sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

"Sastao sam i sa liderima Švajcarske, Mozambika, Kenije, Vijetnama i Kanade", rekao je Vučić.

Upitan da li će uskoro doneti odluku o izborima, kazao je da prvo ostaje da se donesu mere u vezi sa Prištinom.

"Prvo nam ostaje da donesemo mere u vezi sa Prištinom, posle 10. maja, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijateljima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Na pitanje novianra da prokomentariše izjavu jednog od lidera SZS Vuka Jeremića "da je gotov sa prvim zviždukom na mitingu", Vučić je rekao: "Čuo sam da sam gotov do Uskrsa, a danas je Veliki petak, znači imam još dan i po. Ali, i to sam slušao već 50 puta".

Kako je naveo, to nije problem, jer je njemu važno da Srbija ide narped i da se on bori za zemlju.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво