"Rusija neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju"

Rusija će pomagati i podržavati Srbiju i neće dozvoliti napade na našu zemlju u bilo kom smislu, osim u političkom, preneo je predsednik Aleksandar Vučić poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, posle razgovora sa šefom ruske države o Kosovu i Metohiji.

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom, dodatno, još pet minuta u četiri oka, i da je to bio svakako jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, jer u Berlin, gde ćemo, kaže, "biti usamljeni u stavu o KiM", ide sa učvršćenom pozicijom.

"Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova.", naveo je predsednik.

Rekao je da je detaljno obavestio ruskog predsednika o onome što se dešava na i oko Kosova i Metohije, i da je od Putina dobio uveravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija "neće dovozliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju".

"Upoznao sam ga sa svim što se dešava, koliko je moguće na racionalan način o tome govoriti. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore. Samo sam slegao ramenima i rekao da ne želim da mu oduzimam vreme, da bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam, ti pre što ga je Lavrov izvestio o svemu tome", rekao je Vučić.

Ističe da je podrška Rusije važna, i da je pet minuta nasamo razgovarao s Putinom. Prema njegovim rečima, dodatno su učvrstili poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari.

Predsednik kaže da je sa Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su prošli kroz sve sfere društvenog života.

Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije, što je situacija koju je naša zemlja uspela da promeni u poslednje tri godine, jer svoje obaveze isplaćuje na vreme i pokazuje da je pouzdan ekonomski partner Rusije.

Srbija, rekao je, plaća sve obaveze za gas, što ranije nije bio slučaj, i ne duguje novac za "Petrohemiju", a uz to Srbija uvećava izvoz i pokušava da obezbedi izlaz na treća tržište. 

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Vučić je naveo da bez obzira na izjave pojedinih evropskih lidera da će sastanak u Berlinu biti mesto "revitalizacije dijaloga", on ponavlja da dijaloga neće biti dok Priština ne ukine "anticivilizacijske" takse.

"Ukinite takse i imaćete dijalog, jer dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, ali i glavu na panj možete da mi stavite, ali se moj stav neće promeniti", poručio je predsednik iz Pekinga.

Upitao je o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada, kaže, oni nisu sposobni da poštuju sporazume koje su potpisali, navodeći Briselski sporazum i CEFTA sporazum.

"I kada su 2008. godine jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Srbija nije rušila CEFTA sporazum, ni tada, a ni 2009. i 2010. godine. Vi rušite CEFTA u novembru 2018. godine, pa nije ovo 1906. da pričamo o carinskom ratu", rekao je Vučić.

Podseća da su uveli i vojsku nasuprot sopstvenom "ustavu", i upitao o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada oni nisu u stanju da se drže sporazuma koje su potpisali.

"Uslov svih uslova je slobodan protok robe, kapitala i ljudi. Vratite to i mi se vraćamo dijalogu", rekao je Vučić.

Sastanci sa mnogim državnicima

Predsednik je izjavio da je veoma ponosan na svoju zemlju koju predstavlja u Kini, da je tokom dana imao dobre sastanke sa državnicima mnogih zemalja, kao i da je tokom svečane večere sedeo za stolom pored Si Đinpinga, Li Kećijanga i Đuzepe Kontija, dok su sa druge strane bili Vladimir Putin i Nursultan Nazarbajev.

Vučić je rekao da je danas dugo razgovarao i sa premijerom Austrije Sebastijanom Kurcem, zatim da je imao dobar bilateralni sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

"Sastao sam i sa liderima Švajcarske, Mozambika, Kenije, Vijetnama i Kanade", rekao je Vučić.

Upitan da li će uskoro doneti odluku o izborima, kazao je da prvo ostaje da se donesu mere u vezi sa Prištinom.

"Prvo nam ostaje da donesemo mere u vezi sa Prištinom, posle 10. maja, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijateljima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Na pitanje novianra da prokomentariše izjavu jednog od lidera SZS Vuka Jeremića "da je gotov sa prvim zviždukom na mitingu", Vučić je rekao: "Čuo sam da sam gotov do Uskrsa, a danas je Veliki petak, znači imam još dan i po. Ali, i to sam slušao već 50 puta".

Kako je naveo, to nije problem, jer je njemu važno da Srbija ide narped i da se on bori za zemlju.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2019, 12:57) - sanja [neregistrovani]

rusija

Ovo je dokaz da Rusija nas nece nikad ostaviti na cedilu, jer je nas najverniji prijatelj. Uz Rusiju se osecamo sigurnije i jace.

(subota, 27. apr 2019, 06:37) - Beograd [neregistrovani]

Srbija

Rusija nikada neće Srbiju ostaviti na cedilu.

(subota, 27. apr 2019, 01:04) - Mima [neregistrovani]

Prijatelji


Nasoj zemlji je sada najbitnije da ima punu podrsku Rusije oko Kosova.

(subota, 27. apr 2019, 00:18) - Tamarica [neregistrovani]

Srbija

Rusija je uvek bila uz Srbiju. Bravo.

(petak, 26. apr 2019, 23:55) - Don S [neregistrovani]

Ovo je loše

Nas Rusija i Kina koriste da bi kontrirale SAD i EU. Žele da se preko nas dokazuju kao velike sile koje sa zapadnim zemljama stoje na ravnoj nozi. Ne mare one za nas i prvom prilikom će nas trampiti za područja koja su im bitnija: Rusija za Krim, a Kina za Južno kinesko more, samo li dobiju priliku. I šta ćemo mi onda da radimo? Bićemo pušteni niz vodu pošto smo se prvo svrstali uz Ruse i Kineze, koji će nas prepustiti na milost i nemilost Americi i Evropi.

(petak, 26. apr 2019, 23:55) - mimi [neregistrovani]

putin

hvala bogu da negde imamo podrsku i zelju da nam pomognu nadamo se da ce tako biti a ne ko jeljcin da nas puste niz vodu

(petak, 26. apr 2019, 23:52) - Јован Ниш [neregistrovani]

Погрешна политика

Русија и Кина су предалеко да би биле од икакве користи Србији која је окружена Европском унијом и НАТО пактом. Да се Србија на време интегрисала у Запад, наша би позиција сада била далеко боља, али није, закаснила је и сада је наш положај умногоме отежан тиме што су сви наши суседи или у ЕУ и НАТО, или на путу ка чланству, а ми се са Западом још увек нисмо сложили по питању Косова.

(petak, 26. apr 2019, 23:05) - Suncica [neregistrovani]

Podska Putina

Rusija je obecala Srbiji i vojnu podsku sto je od veoma velikog znacaja jer takva sila kao sto je Rusija i njena vojna spremnost dovodi do straha kod politickih protivnika,a samim tim i nase protivnike stavlja na muke.

(petak, 26. apr 2019, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Nk

Ovo Srbiji mnogo znaci. Srbija nije sama

(petak, 26. apr 2019, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Rusi

Rusija upravo pokazuje da je svim srcem uz Srbiju i to ce zasigurno, ako ne uplasiti, a ono bar navesti da s ezapitaju svi oni koji su planirali ili planiraju destrukciju nase zemlje!