Veselji pisao Kongresu SAD o navodnim zločinima Srbije

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD, o navodnim zločinima i genocidu koji je Srbija počinila tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi i predsedniku Odbora za spoljne poslove, Eliotu Engelu.

U pismu koje će, kako se navodi, biti poslato svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu, Kadri Veselji je pomenuo navodne brojne masakre i zločine koje je Srbija počinila na Kosovu, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu su bili žrtve i meta sistematskog nasilja.

"Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica. 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu", navedeno je, između ostalog, u pismu Veseljija.

Kako prenosi RTK, Veselji je pomenuo i nerešenu sudbinu hiljade nestalih osoba.

"Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine", navodi se u pismu predsednika kosovskog Parlamenta.

Veselji je u pismu pozvao sve zemlje da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o navodnim srpskim zločinima na Kosovu.

"U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu", kaže se u Veseljijevom pismu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво