Vuletić: Politički akteri ne mogu da kroje sudbinu javnog servisa

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je za RTS da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis. Kada je reč o rukovodstvu i uredništvu javnog medijskog servisa, to nije stvar dogovora političkih stranaka, nego je stvar zakona, rekao je Vuletić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je važno da se u društvu povede dijalog, a manje je bitno na koji način.

"Poslednjih nekoliko meseci se može videti da klizimo ka stanju gde će biti prekinuta komunikacija između ključnih aktera u društvu i to je ono što je loše. Potreban je dijalog na svakom mestu i u tom smislu odbijanje dijaloga nije dobro za društvo", rekao je Vuletić.

Kaže da ne bi komentarisao aktivnosti konkretnih političkih aktera u smislu da svako od njih ima neku svoju taktiku radi realizovanja onoga što smatraju da su njihovi glavni politički ciljevi, a to je da budu vidljiviji i da privuku veću pažnju javnosti.

"U tom smislu ne bih to komentarisao, ali načelan stav je da nam je dijalog važan na svim mestima", istakao je Vuletić.

Ono što smo čuli sa protesta u subotu su zahtevi koji se tiču promena sastava REM-a, RTS-a i RTV-a.

Vuletić kaže da je očigledno da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis.

"To je relativno nov pojam, još uvek se o medijskom javnom servisu razmišlja kao o državnoj televiziji. Kada to bude jasnije, onda će biti jasno da i kada je reč o rukovodstvu i kada je reč o uredništvu medijskog servisa da to nije stvar dogovora političkih stranaka nego je stvar zakona", istakao je Vuletić.

Šta god da se političke stranke dogovore, one mogu da se dogovaraju, ali je potpuno jasno na koji način javni medijski servis funkcioniše, kaže on.

U tom smislu, kaže Vuletić, javni medijski servis je lojalan zakonu a ne predsedniku države ili političkim strankama, i to je ključna poruka kada je reč o javnom servisu.

"Ukoliko dopustimo da na bilo koji način ćutke prelazimo poreko toga da politički akteri u međusobnom dogovoru kroje sudbinu javnog servisa, nisu bitni konkretni ljudi, biće ugrožena ideja – evropska ideja o medijskim servisima", rekao je Vuletić.

"Ono što je bitno – kao što ne dozvoljavam da se u javnom servisu mešaju političke stranke, tako nije pametno da kao predsednik Upravnog odbora govorim šta bi koja stranka trebalo da radi", kaže Vuletić.

Nesklad u parlamentu 

Ali sa pozicije analitičara, Vuletić naglašava da je unutrašnja klima takva da bi na neki način izbori možda bili dobra stvar.

Miting dela opozicije u subotu pokazuje da postoji nesklad u samoj Skupštini, kaže Vuletić.

"Vi imate opozicione stranke koje imaju mnogo poslanika, a sa druge stranke one opozicione poslanike koji uspevaju da na trgove izvedu relativno značajan broj ljudi gotovo da nemaju političke predstavnike", kaže Vuletić.

Postoji neravnoteža, ali to je unutrašnji plan. Na spoljnjem planu posledice eventualnog raspisivanja izbora i te kako bi se odrazile na ono što je tema: pitanje pregovora Beograda i Prištine, ukazuje Vuletić.

Prema njegovim rečima, svesni smo da ne odlučujemo samo o svojoj sudbini i to nije ništa novo, tako je bilo kroz vekove.

"Vanredni izbori odložili bi temu razgovora sa Prištinom za nekoliko meseci, dok se održe izbori, dok se formira Vlada, to je bar pola godine, a moguće i duže. Bila bi posledica spoljnopolitička kada je reč o raspisivanju izbora, a na unutrašnjem planu se oseća da je potrebno da se remodelira struktura Skupštine, jer Skupština je mesto gde se donose ključne političke odluke", zaključio je Vuletić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 10:57) - Љубитељи РТС-а [neregistrovani]

РТС је бисер међу медијумима

Зато бодримо екипу РТС-а да настави својим стилом и концептом као и до сада, упркос свим притисцима да се спусти на неко много ниже ниво - да би дошли до изражаја они који нису способни да се истакну и докажу квалитетом. Политичка неутралност РТС-а очебијно је видљива и управо то оставља посебно пријатан утисак.
Драги наши из РТС-а, одувек је било и заувек ће бити искушење издржати темпо од "три корака испред свих" - али у томе је смисао, драж и тријумф живота.
Срдачни поздрави из Србије, Западне Европе и...Јапана.
Будите нам здрави и весели!!!