Gojković: Nije tačno da nema dijaloga vlasti i opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković očekuje da opozicioni poslanici dođu na sastanak koji je sazvala za utorak, kako bi razgovarali o tome kako da se poboljša rad parlamenta i kako da se bolje zastupaju interesi građana. Poručuje i da se mnogo buke diže oko 35 poslanika koji, kako kaže, "povremeno neće da učestvuju u delu rada" parlamenta.

Maja Gojković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorila o zahtevima koji su izneseni na jučerašnjem protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Upitana zašto u parlamentu više nema dijaloga vlasti i opozicije, predsednica Narodne skupštine odgovorila je da to nije istina.

"Ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju vladu i većeg dela opozicije koja učestvuje u radu parlamenta. Mnogo buke se diže oko toga što tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada, što niti predstavlja bojkot niti znak da nema dijaloga", rekla je Gojković.

Podsetila je da je pozvala sve poslaničke grupe da u utorak razgovaraju o tome kako poboljšati rad Narodne skupštine, o procedurama koje su, kako kaže, nametnute od poslanika iz bivšeg režima, kao i da razgovaraju o amandmanima, dopunama dnevnog reda i kako da se bolje zastupaju interesi građana.

Iako su predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta najavili da neće prisustvovati tom sastanku, predsednica parlamenta je, kako kaže, ubeđena da će se tom pozivu odazvati, budući da se, kako ističe, i na jučerašnjem protestu govorilo o dijalogu.

Što se tiče zahteva koji su izneseni, među kojima je i da se formira komisija za fer i poštne izbore, Gojković je rekla da su oni besmisleni.

"Nakon neočekivano malog broja građana na završnom mitingu, izneli su potpuno bezsmislene zahteve koji nemaju nikakav smisao, ali svakako ću ovih dana razgovarati sa predsednikom Republike Srbije o svemu", navela je Gojković.

Upitana da li će takva komisija biti formirana, objasnila je da je ovo predizborna godina, te da se izborni zakoni ne mogu menjati nekoliko meseci pre izbora.

"Ništa se nije menjalo od uslova i zakona koje su doneli političari, juče su te zahteve izneli političari koji su ih i doneli", rekla je Maja Gojković.

Komentarišući zahtev da se izabere novi sastav REM-a, predsednica parlamenta je podsetila da je REM nezavisno regularno telo, te da se bira po Zakonu o elektronskim medijima.

Istakla je da stranke tu nemaju šta da traže, što se odnosi i na zahtev za promenu rukovodstva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

"Prvi put čujem da političke stranke treba da uređuju način na koji radi neka medijska kuća, pogotovo RTS koja je nacionalna televizijska kuća. Rekla sam da su svi zahtevi na brzinu smišljeni, posle šetnje i debakla u govorima...", navela je Gojković.

Naglasila je da protiv vlasti protestuju većinom vanparlamentarne stranke i kritikovala obraćanje lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

"Šokirana sam šta može jedan lider Pokreta slobodnih građana da izrekne na račun građana ove države ali i na račun pripadnika nacionalnih manjina", rekla je Maja Gojković.

Poručila je da vlast ne deli Srbiju, već da na nju gleda kao na "sigurnu kuću za sve građane" i da radi na tome da u Srbiji svakog dana bude bolje.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2019, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Mediji

Pravog dijaloga nema bez slobodnih medija.....

(nedelja, 14. apr 2019, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

Tako je to

kad su licne netrpljivosti pojedinaca jace od sveobuhvatnog nacionalnog interesa. Nema politicke kulture. Sve se radi samo zbog inata pojedinaca.

(nedelja, 14. apr 2019, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

РЕШЕЊЕ је РТС

Постоји једно веома једноставно решење за проблем власт-опозиција.
И једни и други су за демократски приступ и дијалог.
Само треба омогућити опозиционим лидерима и лидерима грађана да кажу шта мисле на РТС-у.
На пример, излагање од пола сата лидера власти, а затим пола сата лидера опозиције. Након тога сучељавање од пола сата.
Да ли је то заиста ТОЛИКО ТЕШКО??!
Или власти можда није у интересу да се чује друга страна на главном јавном медијском сервису свих грађана?

(nedelja, 14. apr 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Od koga su placeni ti zastupnici koji kazu da nece prisistvovati sastanku, koji nece raditi posao za koji su izabrani. Zasto se u poslovnik ne uvede kazna za nerad, umanjenje plate, kao sto to vredi za sve zaposlene u svetu i kod nas.

(nedelja, 14. apr 2019, 10:26) - Raja [neregistrovani]

Svašta

Svašta da čovek čuje , i nije čudo da je sluđen i da više ni šta ne zna. Predsednica skupšzine kaže da nudi dijalog u parlamentu a opozicija traži da bude prisutna bar u dnevnicima na 5 minuta . Šta je to dijalog pitanje je. Opet predsednica skupštine kaže da opozicija sa 35 poslanika neće dijalog ai da parlament i bez njih funkcioniše normalno.Što bi se onda trošile narodne pare na izbore kada parlament radi sa 215 poslanika. Zar će sutra ako jedan poslanik bude opozicija opet narod morati na vanredne izbore zato što je nekom volja i što je njegova stranka preglasala Ustav .

(nedelja, 14. apr 2019, 10:01) - Kristina [neregistrovani]

Гојковић: Није тачно да нема дијалога власти и опозиције

Verujemo da ce doci do dijaloga.

(nedelja, 14. apr 2019, 09:57) - Andrijana [neregistrovani]

Dijalog

Nema dijaloga, jer ga opozicija ne želi.

(nedelja, 14. apr 2019, 09:51) - Milena [neregistrovani]

...

Verujemo da ce se poboljsati rad Narodne skupstine.

(nedelja, 14. apr 2019, 09:44) - Младен [neregistrovani]

Дијалог ?

Посланици опозиције су видно били изреволтирани односом Маје Гојковић на седницама Народне Скупштине што смо и ми грађани могли и да видимо. Не може Председник Скпштине да се понаша навијачки према посланицима странке чији је члан и да више пута силази у посланичке клупе и дискутује и углавном напада опозиционе посланике. Такво понашање је погубно за демократски приступ у раду парламента, јер Председник парламента мора да заступа све грађане Србије а не поједине. Чињеница је ниједна посланичка група никада није добила више од 25% гласова од уписаних бирача па би то и требало да има на уму свако које у скупштинским клупама. Од председавајућег зависи правилан рад парламента! Нажалост, сигурно овај мој коментар неће бити и приказан, али напомињем да сам је члан једне од странака које су позиција!

(nedelja, 14. apr 2019, 09:27) - LenA [neregistrovani]

SkupstinA

Nije u redu oni su placeni za svoj posao a ne rade ga kako treba. Izgleda da je pojedincima iz opozicije stalo vise do licnih interesa nego do interesa drzave i naroda.