Kfor o albanskim vojnicima: Nije nam bila namera da provociramo

Portparol Kfora Vinčenco Graso kaže da grupa vojnika NATO-a u pratnji Kfora sprovodi izviđačke aktivnosti na KiM, koje se sastoje od posete različitim mestima, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na severu, prenosi portal "Kossev".

U Severnoj Mitrovici boravila je grupa vojnika iz različitih država članica NATO-a koje čine deo Kfora, među kojima su bila i četvorica albanskih vojnika.

Vojnici su se od glavnog mosta na Ibru prošetali do spomenika knezu Lazaru, koji se nalazi u centru grada, gde su i fotografisani.

Taj prizor je izazvao brojne negativne reakcije na društvenim mrežama, a reagovale su i političke partije navodeći da se radi o provokaciji.

Iz Kfora, međutim, poručuju da namera nije bila provokacija i podsećaju da je Albanija članica NATO-a već deset godina, kao i da je grupa bila sastavljena od pripadnika brojnih nacija.

"Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO-a, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenadi jer je Albanija član NATO-a već deset godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora", ističe se u saopštenju međunarodne mirovne misije pod vođstvom Alijanse dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da se aktivnost Kfora sastoji od posete različitim mestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na severu.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na severu, kao i širom Kosova, "apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju".

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od strane UN kako bi zaštitio sve ljude na KiM.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

" Rusi mogu u svakom trenutku da se vrate "

Pa Rusi se uopšte ne mogu da vrate. Otkud bi prošli. Srbija i Kosovo su potpuno opkoljeni Nato državama.
Oni migovi-29 dovezeni su transportnim avionima, jer Nato države ne dopuštaju prelet ruskih borbenih aviona. Jedino da se prokopa podzemni tunel od Krima do Srbije, naravno šala.

(petak, 05. apr 2019, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Razlog za brigu

Nije mi za ova cetiri albanska oficira. Sa Albanijom imamo relativno dobre odnose.
Ali prica se da se setao i onaj jedan crnogorski oficir sto je upucen na kosovo u okviru NATO-a.
E to me je vec zabrinulo!

(petak, 05. apr 2019, 07:50) - Дејан [neregistrovani]

Шта се чека?

Зашто се не позову Русе да се врате на Косово? Они могу у било ком тренутку да се врате и само треба да обавесте мисију КФОР-а о свом доласку. Русија је напустила Косово јер је рекла да не могу бити већи Срби од Срба, зар то није била нека друга политичка елита тада? Дали смо коначно опет довољно велики Срби?

(petak, 05. apr 2019, 05:28) - Aco [neregistrovani]

A

zasto ne sprovodite izvidzacke aktivnosti na jugu Kosova?????

(petak, 05. apr 2019, 02:16) - anonymous [neregistrovani]

Нато је окупатор

У саопштењу је све речено, а тобоже на фињака.

(četvrtak, 04. apr 2019, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Pa i Srbija

Je u partnerstvu za mir sa NATO snagama. Zašto onda ne prođu NATO vojnici sa pripadnicima srpske vojske po Prištini, Prizrenu...? Mislite li da bi Albanci reagovali isto kao Srbi u ovom slučaju?

(četvrtak, 04. apr 2019, 23:33) - Branislav [neregistrovani]

kfor

Sad znaci nepostuju rezoluciju1244,oni je postuju kad njima odgovara.,oni provociraju Srbiju i traze sukob i ako tako nastave sukob je neizbezan nazalost!

(četvrtak, 04. apr 2019, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Testiranje reakcija

Provocira se Srbija da interveniše. Srbija bi trebalo da pozove Rusiju i Belorusiju da čini misiju KFOR-a u srpskim sredinama na KiM. To nam je izgleda jedina šansa da izbegnemo sukob.

(četvrtak, 04. apr 2019, 22:30) - anonymous [neregistrovani]

Prošetali

Šta si ti turistički vodič pa ako jesi vodi ih u Rim i Veneciju. 

(četvrtak, 04. apr 2019, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Proveravaju, pipaju živce.

Uskoro veći problemi.