EU: Prvo borba protiv kriminala i korupcije, pa vize

Priština će viznu liberalizaciju dobiti kada se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, rekli su listu "Zeri" u Briselu.

Prištinski list podseća da su predstavnici privremenih institucija obećali da će vizna liberalizacija za građane Kosova biti odobrena zasigurno prošle godine, ali se to nije dogodilo.

Zeri su ranije danas objavile da se građani Kosova žale da ambasade država EU pooštravaju kriterijume za izdavanje viza i da se neretko dešava da se one dobijajaju za period od samo 24 sata, pri čemu ni novinari nisu izuzetak.

Napomenuto je i da istovremeno predstavnici privremenih prištinskih institucija koji su odgovorni za nedobijanje beziviznog režima za građane Kosova nemaju problem sa dobijanjem viza.

Iz Brisela, međutim, poručuju da, iako je Evropska komisija ranije konstatovala da je Priština ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, privremene prištinske institucije će, ipak, morati još da porade na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Komisija je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viznog režima, uključujući i dva prethodna zahteva: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i jačanju rada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kosovo je ostvarilo veliki napredak u protekle dve godine i važno je da se nastavi sa implementacijom svih standarda", rečeno je Zerima u Briselu.

Takođe, navedeno je i da je sada Evropskom parlamentu i Savetu da odobre predlog Komisije za odobravanje bezviznih putovanja za građane Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво