Bukureštanska deklaracija za veću saradnju i Srbiju u EU

Lideri četiri zemlje učesnice kvadrilaterale – Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke potpisali su Bukureštansku deklaraciju kojom potvrđuju da će pojačati saradnju kako bi doprineli stabilnosti regiona, kao i da snažno podržavaju put pridruživanja Srbije EU.

Dokument su potpisali premijerka Rumunije Viorika Danćila, predsednik Aleksandar Vučić, premijer Grčke Aleksis Cipras i premijer Bugarske Bojko Borisov. 

"Naša saradnja danas ulazi u novu fazu koja je pretočena u zajedničku deklaraciju četiri zvaničnika. To je prvi dokument te vrste u ovom formatu", naglasila je Danćila na konferenciji za medije.

Dokument je nazvan "Deklaracija iz Bukurešta", istakla je premijerka Rumunije i dodala da je dokument dokaz čvrste posvećenosti za saradnju kako bi izgradili prosperitetan i stabilniji region.

Posebna pažnja biće posvećena evropskim integracijama Zapadnog Balkana i dostizanju evropskih vrednosti, kao i većem povezivanju i saradnji u oblasti saobraćajne i enegetske infrastrukture.

Snažna podrška putu Srbije ka EU 

Deklaracijom iz Bukurešta snažno i aktivno se podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i napori naše zemlje da ispuni kriterijume za pridruživanje bloku.

U dokumentu sa sastanka kvadrilaterale ističe se da Rumunija, Bugarska i Grčka pozdravljaju napore i napredak srpske vlade u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i ohrabruju Srbiju da nastavi tempo reformi i osigura njihovu održivost i nepovratnost. 

"Tri države članice EU će nastaviti da dele sa Srbijom njihovo sopstveno iskustvo u vezi sa procesom pristupanja i prenose stručno znanje i veštine za uspešan pregovarački proces", navodi se u dokumentu. 

Podseća se i na "istorijsku obavezu" EU iz Solunske deklaracije i naglašava da je "budućnost Balkana u Evropskoj uniji", kao i na deklaraciju iz Sofije, u kojoj je istaknuto da je "EU odlučna da ojača i intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona". 

Potpisnici deklaracije navode da su, godinu dana nakon što je objavljen paket o proširenju EU iz 2018, u kojem je ponovljena posvećenost EU verodostojnoj perspektivi proširenja i istaknuto jače angažovanje EU na Zapadnom Balkanu, odlučili da će cilj njihovih zajedničkih napora biti da pretvore 2019. u godinu "ostvarljivih rezultata", u skladu sa preuzetim obavezama i sopstvenim principima zasnovanim na zaslugama.

Rad na razvoju transportnih veza

U deklaraciji se navodi i da će dodatno biti unapređen rad na razvoju transportnih veza između četiri države i produženju Transevropske transportne mreže (TEN-T) u jugoistočnoj Evropi, uz poseban fokus na saobraćajne koridore Zapad–Istok i Sever–Jug. 

Naglašava se i značaj makroregionalnog pristupa za stimulaciju ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uključujući u okviru EU strategije za dunavsku regiju (EUSDR), Inicijative tri mora i Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Potpisnici napominju da "snažno veruju" da bi trebalo dodatno ojačati energetsku bezbednost, kako na evropskom tako i na regionalnom nivou, što je, kako se navodi, prioritet za njihove države i EU. 

U deklaraciji se ističe da se pridaje veliki značaj da gasnih interkonektora između četiri države, među kojima su i gasni interkonektori između Bugarske i Srbije i Rumunije i Srbije, budu u potpunosti operativni kako bi postali ključni deo sveukupne evropske infrastrukture energetske bezbednosti i doprineli implementaciji Energetske unije. 

U deklaraciji se izražava zadovoljstvo zbog političkog dijaloga na visokom nivou i sveukupne saradnje između četiri države i ukazuje na značaj redovnog dijaloga između Rumunije, Grčke, Bugarske i Srbije. 

Ističe se i značaj regionalne saradnje, pomirenja i dobrosusedskih odnosa i pozdravlja izvanredan napredak koji su postigle Bugarska i Grčka u jačanju bilateralnih odnosa u pogledu perspektive odnosa sa Severnom Makedonijom. 

Potpisnici "Deklaraciji iz Bukurešta" navode i da su spremni da zajednički razvijaju i jačaju saradnju kako bi promovisali održiv razvoj, ekonomski i društveni napredak svojih zemalja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи