Auto-put Pančevo–Temišvar za bolje ekonomsko povezivanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Bukureštu, nakon bilateralnog sastanka sa premijerkom Rumunije Viorikom Danćilom, da su razgovarali o izgradnji auto-puta Pančevo–Temišvar, koji je, kaže, od ogromnog značaja za razvoj obe države i za građane Srbije i Rumunije.

Aleksandar Vučić je rekao da je veoma važno da se napravi auto-put, jer će to značiti bolje ekonomsko povezivanje, kao i bolje kontakte poslovnih ljudi, ali i svih građana obe zemlje.

On je ukazao da bi taj put bio posebno značajan za Rumune, koji žive u južnom i istočnom Banatu, i za Srbe u banatskom delu Rumunije, za sve one koji, kaže, predstavljaju most između dve zemlje.

Taj auto-put Pančevo–Temišvar biće od velikog značaja za naš razvoj, a skratiće, na primer, za 300-350 kilometara put od Rumunije do Venecije, gde je živeo i danas živi i radi veliki broj Rumuna.

To ekonomsko povezivanje još više će unaprediti saradnju naših zemalja.

"Trgovinska razmena između Srbije i Rumunije približila se cifri od 1,6 milijardi evra, i uskoro će moći da pređe dve milijarde, što bi učinilo da jedni drugima postanemo neuporedivo važniji", rekao je Vučić.

Kako je dodao, rumunska premijerka je pričala o planovima za istraživanje nalazišta gasa u Crnom moru sa američkom kompanijom "Ekson". Poželeo im je u tome uspeha.

Jedna od tema razgovora bili su i graničnci prelazi i železnica, ali, ističe, najvažnije je izgradnja auto-puta.

Puna podrška Rumunije Srbiji

Viorika Danćila poručila je večeras, nakon bilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Palati "Snagov" u Bukureštu, da ta zemlja daje punu podršku Srbiji ka njenom evropskom putu.

"Uverili smo predsednika Republike Srbije u našu podršku tokom rotirajućeg predsedavanja, podršku dajemo takođe stavu Srbije i poziciji Srbije, i želimo da budemo zagovornici politike koja bi istakla napredak koji Srbija čini ka Evropskoj uniji", rekla je Danćila na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednica rumunske vlade kaže da je sa predsednikom Srbije razgovarala i o projektu auto-puta Pančevo-Temišvar, jer, napominje, taj projekat bi doprineo daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

"Istovremeno, razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, a važan korak jeste da se počne sa eksploatacijom na platformi Neptun".

Danćila ističe i da je u potpunosti ubeđena da će posle današnjih razgovora, sledeći sastanak, koji će se održati u Grčkoj, dati rezulate i kada je reč o infrastrukturi i energetici.

Zahvalila se Vučiću i na tome što je, kako je rekla, uvek dostupan i otvoren za dijalog.

"I na kraju, mada ne manje važno, i za njegovo prijateljstvo koje pokazuje prema Rumuniji", rekla je Danćila.

Zahvalnost na pismu Makronu

Vučić se zahvalio Danćili što će sa ostalim premijerima uputiti pismo EU, Merkelovoj i Makronu u kojem izražavaju podršku evropskom putu Srbije.

"Veliko hvala, u Srbiji ćete uvek imati iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

On je takođe podsetio i da je Rumunija glasala za podršku Srbiji u Interpolu, ali ne samo to: "Ona se borila, tražila reč i borila za dnevni red koji odgovara Srbiji i građani u Srbiji to treba da znaju. Mi ćemo vam uzvratiti ljubavlju, lojalnošću i korektnošću", rekao je Vučić.

Vučić je izneo podatak da je prošle godine Srbiju posetilo 75.000 rumunskih turista, što je povećanje od 18 odsto, kao i da se broj turista iz Srbije u Rumunije povećava iz godine u godinu.

"Verujemo da možemo zajedno da napredujemo, i čak prema trećim zemljama, dalekoazijskim, da promovišemo naše zemlje zajedno, uz neke pakete olakšica", rekao je Vučić.

On je konstatovao da dolazi iz teritorijalno najmanje zemlje, među balkanskom četvorkom, i zahvalio na gostoprimstvu i prijateljstvu rumunskom narodu.

Kako je rekao, kažu da Rumuni samo sa dve teritorije nisu ratovali – jedna je Crno more, a druga Srbija.

"Srpski narod oseća iskreno i istinito prijateljstvo prema rumunskom narodu i državi i verujem da u budućnosti možemo mnogo toga da napravimo", rekao je Vučić.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 31. mar 2019, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

Hoce li?

Zadnjih 20-25gog. govori se. Pre 15 napravljena obilaznica oko Vrsca i ponovo isto govori se. Pozdrav iz Vrsca

(petak, 29. mar 2019, 21:56) - petar [neregistrovani]

saradnja

IMali smo već sa Rumunima dobre projekte poput hidrocentrale Đerdap i borbenog aviona Orao, ne sumnjam da će i ovaj projekat biti uspešan.

(petak, 29. mar 2019, 20:40) - kija [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Taj put je potreban i nama i njima

(petak, 29. mar 2019, 20:32) - FORum LIvii [neregistrovani]

na Drini cuprija

да би тај пут био посебно значајан за Румуне, који живе у јужном и источном Банату, и за Србе у банатском делу Румуније,
Taj auto put bi bio motiv da mnogi Rumuni , koji zive i rade u EU , putuju kuci preko Srbije a ne preko Hrvatske i Madjarske.
Taj auto put bi bio jos jedan most prijateljstva i saradnje.

(petak, 29. mar 2019, 20:29) - Ivan [neregistrovani]

Region

Ovaj region uz pretpostavku stabilnosti i saradnje ima dobru šansu za značajan napredak.

(petak, 29. mar 2019, 20:21) - Ana [neregistrovani]

Podrska

Ovo je veoma vazna i znacajna investicija.

(petak, 29. mar 2019, 20:14) - Negotinac [neregistrovani]

Sta je sa Negotinskom Krajinom

Mene zanima dal su planirali da popravi put Zajecar - Negotin - Kladovo
Ili im Negotinska Krajna ostala zadnja rupa na svirali

div id="adoceanrsvdcfhklggd">