Poziv studentima da se pridruže protestu

Studenti, učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, u tekstu koje su uputili medijima pod nazivom "Proglas", pozvali su studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi, da se pridruže građanima koji protestuju i koji se, kako navode, bore za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Studenti i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti", navodi se u tekstu proglasa.

Konstatuje se da živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa.

Potpisnici ovog teksta podržavaju formiranje komisija za ispitivanje doktorata i pozivaju sve univerzitete da, u skladu sa svojom autonomijom, formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene.

U proglasu je navedeno i da "pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona", čime bi, kako se navodi, bilo omogućeno omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike.

Istovremeno studenti koji su, kako je rečeno, solidarni sa studentskom inicijativom "1 od 5 miliona" i zahtevima protesta osuđuju represivne mere vlasti koje su, kako tvrde, usmerene prema omladini i kolegama kao i "sramna medijska opravdanja takvog ponašanja".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво