Poziv studentima da se pridruže protestu

Studenti, učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, u tekstu koje su uputili medijima pod nazivom "Proglas", pozvali su studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi, da se pridruže građanima koji protestuju i koji se, kako navode, bore za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Studenti i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti", navodi se u tekstu proglasa.

Konstatuje se da živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa.

Potpisnici ovog teksta podržavaju formiranje komisija za ispitivanje doktorata i pozivaju sve univerzitete da, u skladu sa svojom autonomijom, formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene.

U proglasu je navedeno i da "pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona", čime bi, kako se navodi, bilo omogućeno omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike.

Istovremeno studenti koji su, kako je rečeno, solidarni sa studentskom inicijativom "1 od 5 miliona" i zahtevima protesta osuđuju represivne mere vlasti koje su, kako tvrde, usmerene prema omladini i kolegama kao i "sramna medijska opravdanja takvog ponašanja".

broj komentara 0 pošalji komentar