Osude upada u RTS

Predsednica vlade, ministri i lideri stranaka najoštrije su osudili upad dela demonstranata i lidera opozicije u zgradu Radio-televizije Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najoštrije je osudila upad dela demonstranata i lidera SzS u zgradu RTS i poručila da država neće tolerisati nasilje.

"Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dela učesnika protesta '1od5 miliona' koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije preteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin Đilasa, Obradovića, Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smene legitimno izabranu vlast", rekla je Brnabić za Tanjug.

Srbija je, kako je istakla, demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko nema pravo da demolira javni servis i ugrožava živote novinara.

Ona je poručila da država neće tolerisati naslije.
Premijerka se zahvalila pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na profesionalnoj i pribranoj reakciji zbog cega su izbegnuti sukobi širih razmera.

Dačić: Svaka slika nasilja štetna za Srbiju 

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da ta stranka najoštrije osuđuje nasilni upad Saveza za Srbiju u zgradu RTS-a.

"Svaka slika nasilja je štetna za Srbiju i ona prevazilazi svako političko pravo na okupljanje. Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji i ono se ne može dozvoliti", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je dodao da se nedostatak političkih ideja i podrške građana ne može zameniti nasiljem.

Zorana Mihajlović: Protest jedno, upad u televiziju nešto sasvim drugo 

Upad u zgradu RTS-a je osudila i potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS-a, Zorana Mihajlović. 

"Jedno su građanski protesti i mirno iskazivanje nezadovoljstva, a nasilje, upadi u televizije i pretnje njihovim zaposlenima su nešto sasvim drugo. Činjenica da je incidente predvodio jedan od lidera Saveza za Srbiju najbolje govori o tome koja je njihova politika", rekla je  Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da, dok su građani mirno iskazivali nezadovoljstvo, opozicioni političari krili su se iza protesta.

"Ali, nije im dugo trebalo da pokažu svoje pravo lice i upotrebe silu i nasilje prema bilo kome ko samo radi svoj posao i ne poistovećuje se sa njihovim stavovima i ciljevima", istakla je Mihajlovićeva.

Antić: Upad u RTS vrhunac nemoći trojice neuspelih političara

Upad demonstranata u RTS pod vođstvom Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jeremića očajnički je korak nemoćnih i bezidejnih političara da destabiliziju Srbiju, poručio je večeras funkcioner SPS Aleksandar Antić.

"Nasilje nad zaposlenima u RTS-u vrhunac je nemoći opozicionih partija oko Saveza za Srbiju i nedopustiva agresija koju nijedna demokratska država u svetu ne bi dopustila. Đilas, Obradović i Jeremić ne znaju šta će sa svojim protestima koji se raspadaju i u tom očaju posežu za nasiljem", rekao je Antić u izjavi za javnost.

Država Srbija i njeni organi pokazuju najviši stepen tolerancije prema nasilnicima, ali i ta tolerancija ima svoje granice onda kada se dešava uništavanje imovine i ometanje rada velikih javnih sistema kakav je RTS, naveo je on. 

Vulin: Ovo nije politika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da upad dela demonstranata i lidera SzS u RTS predstavlja nasilje, a ne politiku. Vulin je za TV Pink rekao da će država raditi svoj posao.

"Nema nasilja, nema sile, samo zakon koji važi za sve", rekao je Vulin.

Ministar Vulin je istakao da ovo nije politika, već da su u pitanju siledžije.

"Ovo rade kriminalci i fašisti, ovo nije politika, ovo je nasilje", rekao je Vulin.

Ministar Vulin je dodao da su prvo vešali, palili slike, sada upadaju u RTS i uništavaju javnu imovinu.

Prema njegovim rečima niko nema pravo da napada i maltretira, ponižava, vređa, novinare i zaposlene koji se nalaze u RTS-u, ukazao je Vulin.

"Da li je to ta velika politička misao koju nam nude", upitao je ministar vojni.

On je dodao i da ne može da se ne čudi licemerju, da je Đilas ušao u RTS koji je opljačkao tu televiziju i dodao da se oni bore da sačuvaju novac i prilivilegije.

Branko Ružić: Očekujemo od državnih organa da sačuvaju ustavni poredak

Socijalistička partija Srbije najoštrije osuđuje anticivilizacijski, bestijalni i kukavički čin upada razularenih liderčića opozicije u RTS, izjavio je potpredsednik te stranke Branko Ružić.

Prema njegovim rečima, ugrožavanje bezbednosti novinara, demoliranje Javnog servisa koji radi u interesu svih građana Srbije, kao i demonstriranje najnižžeg nivoa primitivizma definitivno jesu dokaz da su maske pale.

Ružić je naveo da je "nedostatak političke ideje, dezorijentisanost, frustriranost činjenicom da podrku građana nemaju, dovela tzv. lidere opozicije do očajničkog pokušaja da kao šačica razularenih pojedinaca pokušaju nasilno da izazovu državni udar i smene legitimno i legalno izabranu vlast".

Očekujemo od državnih organa da se svako nasilje sankcioniše i da se očuva ustavni poredak države Srbije, saopštio je Ružić.

"Ne nasedajte na provokacije" 

Zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS, Goran Vesić pozvao je građane Beograda da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije Draga Đilasa i Boška Obradovića.

"Oni žele nasilje i krv na ulicama našeg grada", rekao je Vesić i naveo da njih dvojica, kao i svi oni koji su večeras nasilno ušli u zgradu RTS-a odgovarati za to, u skladu sa zakonom.

Član Predsedništva Srpske napredne strane Aleksandar Jovičić najoštrije je osudio nasilje koje su "takozvani lideri takozvanog Saveza za Srbiju" izazvali sa samo jednim ciljem da, kako je rekao, destabilizuju državu i institucije i izazovu strah i paniku među građanima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2019, 14:03) - Adamir [neregistrovani]

Podrška RTS-u

Osuđujem svako nasilje i napad nad zaposlenima u RTS-u. Pratim taj medij redovno i mislim da su objektivni i jako profesionalni. Kao javni servis služe upravo narodu, to je naš medij, građana Srbije i zato mi je nepojmljivo da se ovo dešava tim ljudima koji veze sa politikom nemaju već samo rade svoj posao za koji su ionako slabo plaćeni. Sve koji su upali u RTS pohapsiti, uključujući lidere opozicije i time pokazati da živimo u ozbiljnoj, pravnoj državi.

(nedelja, 17. mar 2019, 10:00) - Goran [neregistrovani]

????

Sve koji su upali u zgradu RTSa treba krivicno goniti. Bez obzira na to da li RTS izvestava objektivno ili ne izvan svake pameti je upadati na takav nacin u zgradu. Sta treba da sutra upadnu u moju kucu li nekog drugog ko ne misli kao oni? I, sta bi se desilo kada bi oni koji smatraju da N1 neizvestava objektivno udlucili da upadnu u njihov studio da li bi ti opravdavao/la i taj upad? Ti si jedan veliki licemer.

(nedelja, 17. mar 2019, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

Osuda

Nije u redu. Zato i demonstriraju. Naslov govori jedno,a radi se sve o onima protiv kojih su demonstracije. I oni jedino osudjuju. I vi ste od jutros krenuli sa hajkom. Zato vas narod (vecina) i ne voli. Dovedite u studio nekog razumnog ko nije navijac.Pa da i takav nesto kaze.

(nedelja, 17. mar 2019, 06:49) - Pedja [neregistrovani]

Nasilje nece proci

Svi gradjani su zgrozeni huliganskim i nasilnim aktom Obradovica 

(nedelja, 17. mar 2019, 00:18) - Milan [neregistrovani]

Šta sad?

Ako hoćemo u Evropu,onda i naša policija treba da reaguje na isti način kako bi reagovala policija u toj Evropi.

(nedelja, 17. mar 2019, 00:14) - Дејан [neregistrovani]

Анализа осуде

Ово ми сада личи на инсценирани линч троје политичара који не представљају народ. А што се тиче изјаве госпође Брнабић, рећи ћу само да за њу нико није гласао. Власт би требала да буде мало зрелија у овом тренутку...