Priština usvojila platformu o dijalogu

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Nakon usvajanja platforme i zakona o pregovaračkom timu, premijer Ramuš Haradinaj je rekao da su u Prištini sada spremniji za dijalog.

Koopredsedvajući pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj u obraćanju poslanicima rekao je da je cilj kosovske Vlade u dijalogu da dobije priznanje Beograda, članstvo u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Dodao je da je vrema da u Prištini dignu svoj glas i da daju šansu dijalogu.

"Idemo u Brisel ne da pregovaramo o našoj državi, već da afirmišemo našu zemlju. Idemo u Brisel da damo zemlji šansu za evropske integracije. Uveren sam da je Kosovo u prošlosti do sada znalo da čini najbolje za samu zemlju, i uveren sam da samo jedinstvom možemo dobiti ono što je najbolje iz ovog procesa".

Dodaje da je usvajanje zakona i platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom – dobra vest jer, kako je rekao, "Kosovo danas ima zvanični stav izglasan u parlamentu o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa".

Prema njegovim rečima, Kosovo sada ima zakon i platformu o dijalogu sa Beograom u skladu sa kosovkim ustavom, a u tom procesu će učestvovati tim koji je takođe verifikovan u parlamentu.

Ljimaj je rekao da usvojeni zakon definiše nadležnosti tima, preneo je prištinski Kosova pres.

"Zakon definiše nadležnosti tima, dok platforma sadrži principe, kojih ima deset i kojih tim mora da se pridržava u nastavku dijaloga", rekao je Ljimaj.

Posle usvajanja plaforme, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da je time Priština rekla "da" dijalogu koji će obezbediti stolicu u organizaciji Ujedinjenih nacija.

"Od danas Republika Kosovo je spremna da se suoči s procesom završnog dijaloga, koji za nas znači stolicu u UN, punu državnost, puni suverenitet, ne zajednicu sa izvršnim nadležnostima i ne povredu teritorijalnog integriteta i suverineteta Republike Kosovo", rekao je Veselji, preneo je RTK2. 

Dokument je usvojen u odsustvu dve najuticajnije opzicione partije, DSK i Samoopredeljenje.

Inače, današnja vanrdna sednica parlamenta na kojoj se u drugom čitanju razmatrao zakon i platforma za nastavak dijaloga sa Beogradom, počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma.

Najuticajniji opozicioni DSK je zatražio da se ova tema odloži za neki novi termin, ali je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, to odbio i pozvao poslanike da raspravljaju i glasaju. 

Ukazao je na potrebu da sve stranke prištinske političke scene treba da budu jedinstvene po tom pitanju.

"Priština Beogradu nije nametala uslove"

Poslanicima se obratio i Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i njegov zamenik u Alijansi za budućnost Kosova.

Daut je branio stavove svog brata koji odbija da, uprkos pritiscima SAD i EU, ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Priština nikada Beogradu nije nametala bilo kakve uslove, rekao je Daut, prenela je Gazeta Ekspres.

"Kosovo nikada nije uslovljavalo Srbiju za nastavak dijaloga, niti za nestale osobe, niti za ubistvo braće Bitići, niti za druga ubistva. Kosovo nije uslovljavalo ničim ni pronalazak ubica u slučaju kafića "Panda", gde su stradali mladi Srbi...", naveo je Daut.

Kosovski parlament je takođe većinom glasova usvojio zakon o "zadacima, odgovornostima i nadležnostima" kosovske delegacije u procesu dijaloga, javila je prištinska Koha.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2019, 05:08) - Jovan [neregistrovani]

Mi imamo platformu

A platforma se zove ustav i preambula u ustavu

(petak, 08. mar 2019, 03:16) - Djekna predlaze [neregistrovani]

Nasa platforma

A mi sad da usvojimo platformu u kojoj ce da pise da je KiM neotudjivi deo Srbije, bez ikakve autonomije, da separatiste treba pohapsiti u poslati u zatvor zbog izdaje drzave i terorizma, da se povlacimo iz Briselskog sporazuma i sve uslove koje smo ispunili da anuliramo, da se R1244 postuje 100% i da, shodno tome, nasa policija i vojska udju na Kosmet. Na kraju nase platforme bi trebalo da pise da se Kosmet proglasava okupiranom teritorijom do oslobodjenja. I to je to. Onda mozemo da krenemo u pregovore, sa dijametralno suprotnih pozicija, pa da se mozda nadjemo na pola puta, a to je Kosovo u Srbiji uz autonomiju Albanaca.

(petak, 08. mar 2019, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

1244

Одмах тражити да се врати наших 1000 војника и полиција у српске општине на КиМ, као што је по рез.1244 УН савет безбедности донео одлуку.

(četvrtak, 07. mar 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Pa zar mi nemozemo usvojiti kontra platformu o pregovoru pa da vidimo ko ce koga uslovljavati i dokle

(četvrtak, 07. mar 2019, 20:32) - Miloš [neregistrovani]

Kosovo

Nikako ne mogu da shvatim naše političare. U čemo je problem? Zbog čega žurba? Oni (Kosovo) dok imamo Rusiju u UN (i Kinu) ne mogu u medjunarodne organizacije. To znači da mi možemo da čekamo u nedogled. A ako momci iz Kosova hoće da budu bez stolice u UN 100 - 200 godina, OK, pa hajde da čekamo. Pa njima se žuri, a ne nama. Kad jednog dana njihovi političari shvate da bez nas i Rusa (ili Kineza) ne mogu u UN, doći će nam pod noge na razgovor. A dotle....čekamo. Doći će...bez brige...samo treba strpljenja. Jer vremena su se promenila. Ne može im ni Amerika pomoći da postanu članica UN, a time i država. Zato polako....zamrznuti problem i čekamo da maca dođe na vratanca.

(četvrtak, 07. mar 2019, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Moje vidjenje

Redovno pratim zbivanja na KiM. Mislim da do nikakvog priznanja niti bilo kakvog dogovora nece doci. Jedino sto je sigurno da Albanci nemaju vise tako jaku i snaznu podrsku sa zapada za sve ono sto pozele da ucine. Ovo sto svakodnevo govore za javnost to nema veze sa relanoscu. Oni umisljau da su svi u svetu zainteresovani za njihovu "drzavu" i da do toga mora doci. Jos uvek veruju u silu Amerike koja ce naterati Srbiju, Rusiju, Kinu itd da prizna Kosovo.
Ja smatram da Srbija treba da saceka da se ukinu takse. Ako nema toga nema ni pregovora, a skim bi oni pregovaralu u Briselu, platforma je suva, nece niko to da podrzi.

(četvrtak, 07. mar 2019, 20:25) - Mihajlo [neregistrovani]

To se i ocekivalo

Udarice sada u bas tvrdo, posto su dosad eskivirali i imali zastitu svojih mentora a Srbija nije uvodila nikakve reciprocne mere. Previse su se igrali, ostalo je jos samo da isprovociraju sukobe. Klasican terorizam, dodao bih na srpskoj zemlji
Srbija ce zastititi sebe, svoj narod i svoju teritoriju. Kosovo i Metohija je neodvojivi deo Srbije, pa nece nam banda terorista odrecivati da li ce nam deca ziveti u miru ili ce vecito sabotirati citav Balkan. 

(četvrtak, 07. mar 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Sada i mi da izglasamo u parlamentu nasu platformu za pregovore gde je kompletan KiM neodvojivi deo Srbije i da nema pregovora o teritoriji.

(četvrtak, 07. mar 2019, 20:08) - ali.s [neregistrovani]

srbija

tako ih  uce zapadnjaci i oni rade po njihovim notama, ovo nije nista novo. srbija treba da otvori oci i usi, pozdrav.

(četvrtak, 07. mar 2019, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

Java

Ustav Srbije je iznad ustava Kosova tako da od tih vaših želja nema ništa. Jedno je san a drugo je java. U Briselu možete pregovarati samo sa vama samima i držati monologe do mile volje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">