EU: Nema "balkanskog proleća"

Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proleća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona.

Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proleće", koje, po njihovoj oceni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

"Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije", izjavila je Kocijančičeva u Briselu.

Ona je prihvatila ocenu novinara da postoje "neki zajednički elementi" u zahtevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje.

"Evropska komisija kroz svoje izveštaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izveštaji su jasni i ne bih poredila te situacije", ponovila je Maja Kocijančič.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahteva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančičeva je ocenila da je "vladavina prava apsolutno od najviše važnosti".

"Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bismo imali zaokruženu sliku situacije na terenu", zaključila je Kocijančičeva.

Ona je takođe ponovila osudu šefice diplomatije EU Federike Mogerini i komesara Hana zato što albanska opozicija bojkotuje rad parlamenta.

"Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mesto gde se razmatraju i pokreću reforme", poručila je Kocijančičeva.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije, Kocijančičeva je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera.

"Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate", rekla je ona.

Dodala je, kad je reč o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Portparolka EU kaže da je zajednička poruka EU svim partnerima na Zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu evropsku perspektivu koja može postati realnost samo kroz sprovođenje reformi.

"Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome", kaže Kocijančičeva. 

Ona je ponovila da je EU unapredila svoje angažovanje sa Zapadnim Balkanom i da je to "fokus" posla EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара