Loazo: Sadašnje stanje EU ne omogućava prijem novih članica

Ministarka zadužena za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo navodi da njena zemlja smatra da Srbija ima evropsku perspektivu, ali navodi da sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja "u zadovoljavajućim uslovima".

Natali Loazo navodi da Srbija ima evropsku perspektivu.

"Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu. Svojom istorijom, civilizacijom i sudbinom, ona je deo Evrope", rekla je u intervjuu za Politiku Loazo, koja sutra boravi u poseti Beogradu.

Naglašava da je Srbija, uz Crnu Goru, među zemljama koje su najviše napredovale na putu ka EU, otvaranjem 16 od 35 poglavlja.

"Ali pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile", poručila je francuska ministarka.

Dodaje da je neophodno reformisati EU i izvršiti reviziju njenog funkcionisanja.

"Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu"

Na pitanje koja oblast predstavlja glavni izazov za Beograd u pregovorima o pristupanju s Briselom, Loazo kaže da postoje dva izazova – jačanje vladavine prava i "neophodnost rešavanja spora o Kosovu".

Dodaje da Francuska i EU "odavno pozivaju Beograd i Prištinu da normalizuju odnose kako bi zajedno planirali budućnost mira i prosperiteta", ističući da njena zemlja podržava dijalog koji vodi EU i da je spremna da da svoj puni doprinos.

"Znam koliko je za Srbiju i srpski narod to pitanje osetljivo. Prošlo je dvadeset godina od kraja rata iz 1999. i od presudne je važnosti za buduće generacije da se teškoće prevaziđu. Znam da je i predsednik Aleksandar Vučić time zaokupljen i da traži kompromis kroz dijalog", rekla je francuska ministarka.

Povodom aktuelne blokade u pregovorima, ona napominje da dijalog nema alternativu.

"Ne potcenjujemo teškoće s kojima se susreće taj dijalog od kraja 2018, kao ni tenzije koje iz njih proizlaze. Svako treba da preuzme sopstvenu odgovornost. Francuska tako poziva Prištinu da bez odlaganja ukine takse od 100 odsto koje je odlučila da nametne na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ne može biti dijaloga bez minimuma poverenja između stana", napomenula je Loazo.

Kada je reč o jačanju vladavine prava, kaže da je svesna osetljivosti reformi u toj oblasti, navodeći da te reforme zahtevaju posvećeni rad, uključujući rad sa civilnim društvom.

"Želja za priključivanje Evropskoj uniji podrazumeva da budu preduzete sve mere kako bi se, na primer, garantovali, po slovu zakona i u praksi, sloboda medija, nezavisna pravosudna vlast, zaštita ličnih podataka, efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je u samoj srži vrednosti Evropske unije", naglasila je francuska ministarka.

Dodala da je Francuska uz Srbiju kako bi joj u tome pružila pomoć.

"Francuska to već čini u više oblasti, posebno u oblasti reforme javne uprave", naglasila je Loazo.

Upitana koji je realan period za Srbiju da se priključi EU, rekla je da "nema smisla da se određuje neki datum, a da se ne zna da li će Evropska unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna".

"Iznova izgraditi uniju"

Podsetivši da se EU suočava sa izlaskom Velike Britanije, francuska ministarka je rekla da treba iznova izgraditi tu uniju kako bi ona bila jača i sposobnija da se suoči sa izazovima u decenijama koje dolaze.

"Ova reforma treba da se razume i kao prilika za Srbiju, kojoj je u interesu da Evropa bude jaka. Neophodno je takođe da Srbija izvrši sve neophodne reforme kako bi preuzela pravne tekovine Evropske unije", poručila je Loazo.

Ocenjuje da je Srbija već postigla veoma poziivne korake u pogledu ekonomskih reformi kroz smanjenje zaduženosti i javnog deficita, stabilnost dinara, atraktivnosti zemlje za strana ulaganja.

"Ovi rezultati su bili mogući zahvaljujući teškim i ponekad bolnim reformama za građane Srbije, svesna sam toga, ali one će doneti svoje plodove u budućnosti. Reforme su takođe neophodne za države članice, mi ih takođe sprovodimo", ukazala je francuska ministarka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. feb 2019, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Sta cemo sad ?

Puce naduvani balon. Hoce li se menjati nesto ono "Evropa nema alternativu' ?

(ponedeljak, 25. feb 2019, 04:35) - milan lala [neregistrovani]

EU i nase clanstvo

Da vi ste svi nasi provereni " prijatelji " iz EU vec 19 godina nas zamlacujete pricom o nasem toboznom clanstvu u EU samo dok postignemo... jos ovo ...pa..jos . ono .....itd. Sad nam "prijateljski" saopstavate posle svega da nije realno sad postati clan EU ali da eto sreca nasa mi imamo "evropsku perspektivu", ali prvo moramo postici to jest moramo pokloniti KiM vojnoj aliansi NATO, pardon resiti pitanje KiM. Nas narod mudro kaze: "ko s djavolom tikve sadi o galvu mu se obiju " .