Drecun: Kosovo – generator nestabilnosti u regionu

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da teritorija Kosova i Metohije generator nestabilnosti u regionu i da ne može da dobije puno međunarodno priznanje.

Milovan Drecun je, gostujući u Dneviku RTS-a povodom 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rekao da režim u Turani ima razlgoa da slavi jer je na dobrom putu da teritoriju KiM nasilno pripoji.

Dodaje da razloga za slavlje imaju i velikoalbanski separatisti, globalna albanska mafija i radikalni islamisti.

Međutim, kaže da nemaju razlgoa za slavlje oni koji žive na Kosovu i Metohiji, a posebno oni koji nisu Albanci.

Drecun kaže da je reč o propaloj, neuspešnoj tvorevini i neuspešnom zapadnom eksperimentu.

Poručuje da je Kosovo danas geenrator nestabilnosti u regionu i da ne može da dobije puno međunarodno priznanje.

Kako kaže, sve više država povlači priznanje i danas se formalno 102 države vode da priznaju Kosovo ali će i taj broj uskoro opasti.

"Oni nemaju nikakvu mogućnost da napreduju na bilo kom lanu u međunarodnom pravcu", rekao je Drecun ističući da je reč o potpunom neuspehu lažne tvorevine.

Kada je reč o unutrašnjem planu, Drecun kaže da mladi žele da odu i podseća na talas migracije. Ukazuje na ogromnu nezaposlenost, najveću u Evropi.

"Crna rupa Evrope" 

Predsednik Odbora za KiM kaže i da je reč o crnoj rupi Evrope kada je reč o kriminalu i korupciji. Dodaje i da su ljudska prava na KiM u kolapsu i potpuno obesmišena.

Prema njegovim rečima, sprovedeno je brutalno i zločinačno etničko čišćenje Srba i Roma a proteranima se onemogućava povratak i oduzima im se imovina.

"Srbi su nebezbedni, nemaju ekonomsu perspektivu, tretiraju se kao građani drugog reda", kaže Drecun i dodaje da Albanci nisu spremni da se suoče sa sopstvenom odgovornoću za zločine nad Srbima.

Kaže da oni nisu spremni da prihvate Srbe i da je pravosuće jednonacionalno i upereno protiv srpskog naroda.

Drecun ukazuje da bi napredak za poboljšanje kvaliteta života na KiM bilo podizanje optužnica od strane specijalnog tužilaštva za zločine OVK protiv vodećih političara među Albancima.

Napominje da je reč o pripadnicima bivše OVK i da su oni najodgovorniji za užasna ubistva, mučenja, zlostavljanja i etničko čišćenje.

On očekuje da optužnice budu podignute i zato je, kaže, pred Beogradom velika obaveza da prikupi što je moguće više dokaza i da ih preda tužilaštvu.

To bi, navodi Drecun, bio mač da raščišćavanje albanske političke scene, jer ako ljudi poput Haradinaja nastave da destabilizuju situaciju u regionu, Kosovo će nastaviti da bude problem i nečinilac razrešenja nagomilanih problema.

"Ne smemo da zaboravimo da je Kosovo nosilac velikoalbanskog separatizma u regionu a iza svega stoji režim u Tirani", poručio je Drecun.

Nerealno očekivati sporazum do kraja godine 

Govoreći o dogovoru Beograda i Prištine, Drecun navodi da je nerealno da se očekuje da će on biti postignut do kraja godine ako Albanci nastave ovako da se ponašaju, ako EU nastavi da se ponaša kao da ne zna da iskoristi svoju meku moć i ako SAD "ne udare tamo gde su albanske političke vođe":

Smatra da je najveći problem platforma za dijalog koja je usvojena u Prištini i da je ona velikoalbanska.

Dodaje da to mora da se poveže za izjavom Edija Rame koji je rekao da je Kosovo sastavni deo Albanije i da će doći do ujedinjenja.

Pojašnjava da je platforma konkretizacija onoga što Albanci žele, a cilj je da ne dođe do nastavka dijaloga i da se kao u Rambujeu, ponudi papir za koji se zna da će biti odbijen pa da se odgovornost prebaci na Beograd.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 17. feb 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

ra.Da dodam

Ma nemoj,ti zivis u proslosti.Sada je potpuno drugacija politicka scena u svetu.Ako imas nesto licno svoje ti pokloni.

(nedelja, 17. feb 2019, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Crna rupa Evrope

Poenta je u tome što su Americi a još više V. Britaniji upravo potrebne takve crne rupe preko kojih mogu da utiču na Evropu. Sama Britanska politika balansa moći u Evropi se pokazala vrlo uspešnom i ako se svi na Balkanu ne opamete i ne shvate da nam je mir svima najbitniji onda ćemo svi da budemo crna rupa.

(nedelja, 17. feb 2019, 09:58) - R. Zivkovic.Rottredam [neregistrovani]

Da dodam

zapad zajedo sa Amerikom planira da natera Srbiju da prizna Kosovo u suprotnom ce nam uvste isto one sankcije iz 1992 godine koje su trajale citavu deceniju. unazadili su nas za citavih par decenija sto se tice ekonomskog oporavaka plus bomardovanje koje je trajalo 78 dana i noci sa naletima Aviona Natoa sa jatom od jednog naleta od 300 aviona! Srbijo shvati da nam se nista dobro ne pise!