Palau suspenduje priznanje nezavisnosti Kosova

Republika Palau je u diplomatskoj noti saopštila da podržava dijalog Beograda i Prištine i da do postizanja konačnog rešenja suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova.

U diplomatskoj noti Republike Palau navodi se da je ta država donela odluku da ponovo razmotri svoju poziciju kada je reč o statusu Kosova.

Navodi se da Republika Palau smatra da bi trebalo u budućnosti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, radije nego da definiše status Kosova pre okončanja dijaloga.

"Dijalog je od presudne važnosti, predstvalja željeni mehanizam za postizanje pravdenog, trajnog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati tav koji ustanove dve strane. U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova", navedeno je u diplomatskoj noti.

Predsednik Republike Palau Remenges je rekao da malo poznaju situaciju u ovom delu sveta.

"Moj prethodnik je priznao Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, razumevanje, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlji, regionu, na našim ostrvima. Nama treba dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas", objasnio je predsednik Remenges dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju smislenim dijalogom kako rešiti problem.

Upitan kako će Palau ubuduće glasati u međunarodnim telima predsednik te zemlje je rekao da će to činiti u skladu sa aktuelnom odlukom.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Palau 13. zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, treća iz pacifičkog regiona.

"Za nas je to bitno da pokažemo da su laži to što govori Priština da ih je priznalo 116 zemalja. Palau je pre četiri godine glasao za Kosovo u Unesku. Ako je bio značajan tada glas za Kosovo, svakako je značajan i sada kada više neće glasati. Njihov stav je principijelne prirode. Nota je sastavljena na veoma prihvatljiv način za sve, da daju prednost dijalogu i da će prihvatiti rezultate dijaloga. Da dotle poništavaju sve odluke koje su ranije donošene u vezi sa statusom Kosova", objasnio je Dačić.

Rekao je da, međutim, u odnosima sa tom zemljom ne želi da Kosovo bude jedina tema. Odluka o preispitivanju je, kaže, posledica dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Potpisana su i tri sporazuma.

Teško utvrditi koliko je zemalja priznalo nezavisnost Kosova

Ivica Dačić je rekao da je teško utvrditi koliko je zemalja zaista priznalo Kosovo.

"To ni Šerok Holms ne može da utvrdi. Kod određeneg broja zemalja ne postoje bilo kakve odluke. Razgovarao sam sa ministrom iz Omana, rekao sam mu da su priznali Kosovo, a on je rekao da nisu, skoro se svađao sa mnom o tome. Na spisku Prištine su i Nigerija i Uganda, što nije tačno. Spisak od 116 zemalja zaboravite, ono što je sigurno, a obratili smo se zemljama koje to nisu precizno rekle, da nam saopšte svoj stav", podvukao je Dačić.

Dačić je rekao da će se videti u međunarodnim organizacijama ko za koga glasa.

Smatra da je moguće da je Kosovo priznala 101 zemlja, a ne više. "Kada kažem 101, u njih računam i Egipat koji je rekao da je priznanje u stanju zamrznutog stanja, Peru koji već četiri godine ne glasa za Kosovo i nije uspostavio diplomatske odnose, kao i Oman. Mislim da smo veoma blizu da je manje od polovine članica UN priznalo Kosovo. To je u stvari i cilj, a to je da to bude podsticaj za kompromis odnosno dijalog. A ne da nam u startu govore da ih je priznalo 116 zemalja članica UN i da ne žele da razgovaraju. Ovo je pomoć da se dijalog završi kompromisom", smatra Dačić.

Rekao je da Srbija želi da se dijalog nastavi, ali da očekuje da takse budu ukinute.

"Ne može da se nastavi dijalog, ako imate odluku koja je apsolutno necivilizacijska, i koja govori o tome da dijaloga ne treba da bude. Mi tu odluku ne možemo da donesemo, već Priština. Treba da se vidi sada da li će Priština stvoriti preduslove da se nastavi dijalog, a mi smo spremni. Mislim da smo svi zajedno izgubili mnogo vremena koje je potrebno da se dođe do kompromisa", rekao je ministar.

Upitan da li će, ako Priština ukine takse, Srbija prestati da lobira za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je upitao "je l će Albanija prestati da lobira da priznaju Kosovo".

"Ako neće Albanija nećemo ni mi. Svako neka radi svoj posao", poručio je on.

Sa Remengesom se danas sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republika Palau je država koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina u pojasu Mikronezije. Sastoji se od 26 glavnih ostrva od kojih su osam naseljena i od otprilike 300 manjih ostrvaca. Ima 21.000 stanovnika.

Predsednik Tomi Esang Remenges direktno je izabran i služi četvorogodišnji mandat.

Nakon okončanja mandata Starateljskog saveta Ujedinjenih nacija, Palau je postao nezavisna država 1994. godine. Prethodno su bili pod američkim protektoratom.

Do sada je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova: Madagaskar, Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomonska Ostrva. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

Hvala rukovodstvu i narodu Republike Palau...

Ovo je hrabra odluka rukovodstva Republike Palau jer znamo kako na to gledaju SAD, Britanija i EU.A, u istom momentu ova odluka Republike Palau nam govori da pritisci SAD i drzava EU jenjavaju i da svijet polako ide iz jednopolarnog ka multipolarnom svijetu.Americki cinovnici i pomocnici zamenikovih pomocnika danas ne mogu vise udarati sakama po stolovima malih drzava i odlucivati o njihovim sudbinama..

(ponedeljak, 21. jan 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Povlačenje do rešenja?

Znači, čekaju rešenje, a to znači da je loše po nas, kako god...

(ponedeljak, 21. jan 2019, 18:02) - Dragan S [neregistrovani]

Mala i slabo poznata zemlja

Ova zemlja ima odgovorniji stav u odnosu na mnoge vece zemlje koje su nam navodno dobri prijatelji.I pokazuje da rad Dacica nije uzaludan.To je i Tito zakljucio pre sezdesetak godina i insistirao na saradnji sa manjim zemljama, koje su nam postale i ekonomski partneri.Zato bi trebali posvetiti vecu paznju njima nego EU.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 13:55) - Milica [neregistrovani]

Povlacenje odluke o priznavanju Kosova

Pravda je spora ali dostizna.Hvala svima onima koji su na strani medjunarodnog prava i istine.Hvala!!

(ponedeljak, 21. jan 2019, 13:49) - глас разума [neregistrovani]

@Европа

Земље у ЕУ су најнеслободније и немају право на самостално одлучивање... у многим земљама, као нпр. Чешкој Републици људи су свесни да би било исправно и легално повући признање, али је притисак пре свих САД, Велике Британије и званичног Брисела огроман да то нико не сме урадити. И то је по мени јасан показатељ шта следи уласком у ЕУ, нарочито када је у питању политика и однос према Руској Федерацији, НР Кини и свим Евроазијским интеграцијама... зато нама тамо и није место, јер ми смо слободољубив народ, који воли сопствену независност и самосталност у одлучивању!

(ponedeljak, 21. jan 2019, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Samo bih da se setimo

Smo bih da se setimo imena onih "analitičara" što su pre par godina trčali da kažu kako povlačenje priznanja nije poznato u diplomatskoj praksi. Gde su sada ti silni analitičari?

(ponedeljak, 21. jan 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Evropa

Kad bi samo jedna iz evropske unije povukla... ovo bi već bilo potpuno drugačija priča

(ponedeljak, 21. jan 2019, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

e...

to je vec 13. samar Americi Englezima i svima sto su priznali nesto sto je protiv svakog medjunarodnog prava...neko ce reci koje su to zemlje ,male i beznacajne ali njihovo nepriznanje Kosova je vece od svega...hvala vam svima sto ste povukli priznanje...

(ponedeljak, 21. jan 2019, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Madagaskar, Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomonska Ostrva.

Od danas i Palau ... a vrlo uskoro jos vise...
Hvala Vam neizmerno sto ste izabrali stranu medjunarodnog prava!