Tači: Razmena teritorija najbolja mogućnost napretka ka EU

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači smatra da su planovi o razmeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

"Sporazum bi doneo veću stabilnost i mir u regionu. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO", rekao je Hašim Tači, koji je boravio u Beču, agenciji APA.

On je istakao da neće biti nikakvih etničkih granica, već da će, kako je rekao, "dve zemlje" ostati multietničke.

Prema njegovim rečima odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata.

"Građani bi živeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mesta i granice bi se otvorile", objasnio je Tači ističući da je uzor "evropski model".

Šanse za postizanje uspešnog dogovora, prema njegovom mišljenju, su nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove.

"Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dve strane prihvatile", tvrdi Tači.

Istakao je da je zbog toga važno da se iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obe strane.

"U prošlosti takva velika spremnost nije postojala. Ako ne budemo iskoristili ovu šansu onda će nas zbog toga naše stanovništvo narednih decenija proklinjati", ukazuje Tači.

Sporazum, prema njegovim rečima, ne treba samo da iznova reguliše tok granice. "Ne radi se samo specifično o razmeni teritorija, već i o mnogim drugim aspektima", objasnio je on.

Tači kaže da sporazum treba da bude sveobuhvatni, koji treba da se bavi i drugim pitanjima kao što je i pitanje nestalih osoba u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Regulisati i kulturno nasleđe "

Sporazumom, takođe, treba regulisati i kulturno nasleđe Srba na Kosovu. Biće, kako najavljuje, i reči o ekonomskom razvoju, kao i o onim temama koje su i dalje otvorene između Prištine i Srbije.

"Sporazum treba konačno da reši problem i ne treba da bude samo privremena solucija", podvukao je on.

Tači je odbacio optužbe da se zalaže za "veliku Albaniju". "Neće biti nikakve 'velike Albanije', kao što neće biti ni 'velikog Kosova'. Umesto toga težimo ka integraciji regiona u evropski prostor", objasnio je on.

Kada je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači je rekao da se radi o opravdanoj odluci suverene države.

"Odlučio sam na osnovu želje građana Kosova. Vojska je multietnička i treba zajedno sa drugim zemljama, kao i sa Srbijom i drugima u regionu da se bavi obezbeđenjem mira. Naša greška je bila što nam je trebalo previše vremena. To je odavno trebalo učiniti", smatra Tači.

broj komentara 23 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

e...

Kosovo je deo Srbije i taj deo je otet od strane Nato i njenih saveznika,to svi dobro znaju i oni i mi da je to uradjeno van svih pravila i zakona medjunarodnih zakona, povelja, rezolucije koje ne postuju,sad bi da ih menaju i za Kosovo i za BiH jer im ne odgovaraju takve rezolucije...sad bi gospoda da Srbija potpise da se odrice teritorije Kosova i da taj nesramni akt postane legalan u potpunosti...to ti je kao kad bi ti se neko uselio u kucu i fizicki te izbacio iz nje jer je jaci od tebe i primenjuje silu,pa te tera da ides u opstinu i da prepises imanje njemu jer tek tako moze biti njegovo kad stavis svoj potpis..dakle dotle je Kosovo Srpsko bez obzira koliko su jaki,Kosovo je i dalje nase...samo ne potpisivati i tacka.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 08:28) - anonymous [neregistrovani]

re: Razmena teritorija

Tako je, to je jedino na šta Srbija treba da pristane. To podržavaju i Rusi i Kinezi, kao što je Putin rekao, kompromisno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244, odnosno najšira moguća autonomija. Sve ostalo, je ravno porazu.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Čekaj, čekaj ...

... a koje dve zemlje!?

(ponedeljak, 21. jan 2019, 08:04) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Menjati deo Srbije za drugi deo Srbije. Bravo Taci.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 06:26) - anonymous [neregistrovani]

Nobel

Ovaj Taci jos samo da razmeni srpsku zemlju sa srpskom zemljom i da dobije Nobelovu nagradu za mir.Kakva crna razmena tetitorije.Neces dobiti ni milimetar necega sto ti ne pripada niti ti je ikada pripadalo.Ko to pokusa da uradi krsi Ustav Srbije.Zna se sta to znaci.Nema nazad.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 01:57) - vuk [neregistrovani]

Istina

Razmena u kome bi naravno se opet moralo pregovarati.

(nedelja, 20. jan 2019, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

Једини сталан став је руски став

"Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би две стране прихватиле", тврди Тачи. Каква је то новина? Само за политичке дилетанте и за оне који не знају да читају. Русија је одувек забетониралаа да ће подржати свако решење које БЕОГРАД хоће. Чак и такво решење да Београд ништа не предузима него да чека боља времена која сигурно долазе за Србе. Тако да је руски став одавно познат и нема благе везе са тим шта хоће Приштина, Вашингтон, Брисел или ко зна ко већ...

(nedelja, 20. jan 2019, 22:12) - miloje [neregistrovani]

Sta ovaj blebeta

Kako bre mozes da razmenjujes nesto sto nije tvoje? Gde si to video? U americkim filmovima

(nedelja, 20. jan 2019, 22:11) - ,," [neregistrovani]

Поред

Нити они, а Богами ни ми, иду игде. Ту смо једни другима за вратом, на сат вожње оклопних возила.
Значи, неког договора мора бити. Ове његове изјаве су приви пут да и њихове вође показују дугорочнији поглед на дешавања.
Ценкање јесте, али шта у животу није.

Мој предлог је да се обезбеди самоуправа за здања СПЦ ван Заједница Српских општина (за свако свештено лице по два војника Србије да их чувају), враћање Заједница Српских општина у Уставно Правни оквир Србије, препуштање општине Прешева њиховој управи (преусмерити пут и пругу на земљиште око кога их нема), потпуно отварање граница уз милиметарско одређење докле сме неко ко није Држављанин Србије да има имовну. Прихватити њихово уједињење са албанском републиком уз додатак у Нашем Уставу да Наши Држављани не могу имати и држављанство албанских република (или албанске републике).

Све мање од овог би било само полувреме.


(nedelja, 20. jan 2019, 19:08) - Rajko [neregistrovani]

Kojih teritorija??

Koje teritorije Tači hoće da razmenjuje ?? Kosovo je Srpska teritorija odnosno Srbija !! Odakle njemu neke teritorije koje bi razmenjivao??