Selaković: Orden Aleksandra Nevskog simbol posvećenosti otadžbini i radu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog u Rusiji. Taj orden dodeljuje se od 1725, a prvi koji ga je dobio bio je Petar Veliki, i to posthumno. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da to odlikovanje svedoči o ugledu Srbije, ali i o ugledu predsednika Vučića.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlikovanje Aleksandra Nevskog važno za Srbiju, ali i za predsednika i njegovu porodicu.

"Ovo odlikovanje ima neverovatno zanimljivu istoriju – osnovala ga supruga Petra Velikog, carica Katarina Prva, a onda su ga komunisti ukinuli, da bi ga Staljin opet obnovio jer je ugled tog odlikovanja kod ruskog naroda bio veliki", rekao je Selaković.

Napomenuo je da Aleksandar Vučić nije sklon pridavanju velike pažnje priznanjima i odlikovanjima, jer svako ko, kako kaže, "daje sve od sebe računa na uspeh", ali mu je zbog tog odlikovanja veoma drago.

Posebnost tog odlikovanja za predsednika, zajedno sa Ordenom Republike Srpske na ogrlici, jeste to što svedoči o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika, rekao je Selaković.

Naveo je da Orden nosi slogan – za rad i otadžbinu, i u tom kontekstu istakao "čvrstinu i posvećenost" predsednika Srbije.

"Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali i čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju", kaže Selaković.

Naveo je i reči predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, koji je, kako kaže Selaković, rekao da je "za sve ovo potrebno nešto što ima Aleksandar Vučić – velika leđa", koja su, dodaje Selaković, "u stanju da podnesu i napade, pljuvanja, neutemeljene kritike".

Napominje da je Vučić uspeo da zadrži vojnu neutralnost, da nije za ulazak u NATO, ali ni za uvođenje sankcija Rusiji, da je za evropski put Srbije, ali da jača odnose i sa Moskvom i Pekingom.

"Naravno da je ovo veoma važno za naš narod, našu Srbiju, a kada je reč o ličnom odnosu daću sebi za pravo da kažem da nikome nije zaigralo srce zbog toga kao što je predsednikovom ocu Anđelku Vučiću. Verovatno je to i zbog porodične istorije, zato što je njegov otac, koga su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, pre svoje pogibije hteo da na svom konju ode u Rusiju. U takvoj porodičnoj sagi, njegov unuk danas dobije odlikovanje Svetog Aleksandra Nevskog i to ne od bilo koga već od predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina", rekao je Selaković.

Povodom pojedinih navoda o lošem ličnom odnosu dvojice predsednika, Selaković je rekao da o tome mogu da govore ili neupućeni ili, kako kaže, politički spekulatni.

"Dodela ovakvog jednog odlikovanja je potvrda toga i uveren sam da će se to nastaviti. Ovakvo odlikovanje je pokazatelj svakom mladom čoveku da se rad, marljivost, čvrstina isplate", rekao je Selaković.

Ističe da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio ovo odlikovanje i da bi, ukoliko predsednik Putin prilikom posete Srbiji 17. januara uruči Orden Vučiću, to bila dodatna počast.

Što se tiče predstojeće posete, generalni sekretar predsednika Srbije kaže da su pripreme u jeku i da je ta poseta još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i velikog uvažavanja srpskog državnog vrha.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво