Novi protest "Jedan od pet miliona"

Peti po redu protest građana "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon obraćanja govornika, okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama. Protesti održani u još nekoliko gradova u Srbiji.

Okupljanje u Beogradu je počelo minutom ćutanja za preminule Marka Nikolića, Ivu Grgurevića i drugu Zvezdinu zvezdu Dragoslava Šekularca.

Na početku protesta se obratio glumac Branislav Trifunović pročitavši pismo u kojem je uputio oštre reči kritike generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću.

Trifunović je rekao da je vreme da građani podsete Dragana Bujoševića da je odgovoran javnosti i gledaocima a ne političkim interesima.

Pozvao je Bujoševića da se povuče uz poruku "nije srpski ćutati".

Branislav Trifunović je pozvao okupljene da se "ne obaziru na spinove", rekao je da su na protesu "i levi i desni, i ovi i oni", ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Zatim se obratio glumac Radoslav Milenković koji je zahvalio okuljenima što su došli. Istakao je da okupljeni žele da žive u normalnoj zemlji u kojoj zakoni važe jednako za sve i u kojoj od svoga rada mogu da hrane porodice.

"Čovek je već milenijumima politička životinja, ali ovde nije reč samo o politici. Radi se o našoj potrebi, najdubljoj ljudskoj, da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva isključivo na znanju, a uspeh na radu", rekao je Milenković.

Uporedio je stanje sa stadionom na kojem čovek koji okreće rezultat kači brojeve koji mu padnu na pamet, bez obzira na utakmicu.

"Želimo da naš život teče u društvu koje poznaje smisao, da naš život ima smisao, mali, ljudski, običan, toliko koliko nam treba, koliko možemo i zaslužujemo. A pohlepni neka grabe i neka ponesu sve to u grob", naveo je Milenković. 

Na kraju svog obraćanja je recitovao pesmu Matije Bećkovića "Dva sveta". 

Nakon obraćanja govornika, usledila je šetnja ulicama Beograda. Na početku kolone istaknuti su transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama".

Demonstranti su prošli pored Predsedništva, Studija B i RTS-a, gde su zahtevali više prostora u programu. Zahtevali su da se sa funkcija povuku generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i ogovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović.

Protestna okupljanja organizovana su u još nekoliko gradova u Srbiji, među kojima su Niš i Kragujevac.

Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. 

Demonstranti su se u Beogradu okupili i prethodne četiri subote.

Ranije su uputili tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 06. jan 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Manjina bi da proba

Zasto lepo ne izadju na izbore a ne da sa ulice dobacuju i traze (da vidimo tih 5 miliona). Ne omalovazavam nikog ali broj onih koji je izasao je negde 0.5% stanovnistva (ni 1% stanovnistva, a to je 75-80 hiljada ljudi) i kako oni misle da izdaju naloge zvanicnim institucijama sa ulice, van pameti. Ovo nije ni 10-ti deo onog sto je izaslo 5. oktobra, a i posle toga nismo procvetali.
PS: Zar osim glumaca, i njihovih predstava, nema nekog kvalifikovanijeg intelektualca da cita proglase i vodi ljude.

(nedelja, 06. jan 2019, 02:33) - Simke [neregistrovani]

Kroz to smo već jednom prošli

Mislim, da je vreme protesta dobro isplanirano i u Srbiji i u Republici Srpskoj. U vremenu zaoštravanja odnosa između Amerike na jednoj i Rusije i Kine na dugoj strani. U vreme potpune nemoći Eu na vanjskom i unutrašnjem planu. Blokada dogovora o Kosovu i Metohiji, emigranti, brexit, hlađenje svetske ekonomije, zidovi ka Meksiku, trka u naorużavanju, izbori u Eu ... Čini mi se naivno verovati, da su protesti u Beogradu organizovani zbog prebijanja jednog političara iz stranke koja ne igra zapażenu ulogu u političkom żivotu Srbije. Mislim da je to odjek celokupne situacije u svetu i vršenje pritiska na Srbiju. Pozdrav iz Ljubljane

(nedelja, 06. jan 2019, 01:53) - anonymous [neregistrovani]

Tesko

Hocete zivot bez straha i ucena? Pa sto razlog okupljanja nije bio strah i ucene pod kojima zivi nas narod na KIM? 

(nedelja, 06. jan 2019, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

Alo

Sto ne odu dole blize Kosovu da protestuju......tamo gde ljudi zive u strahu???

(subota, 05. jan 2019, 23:15) - Milan [neregistrovani]

Protest

Prvi put čujem za proteste?

(subota, 05. jan 2019, 22:41) - Dragan [neregistrovani]

Borba za pristojnu Srbiju

Kako gospoda botovi nista ne razumeju.
Ovde nije rec o politickim protestima vec o tome hocemo li ili necemo biti uredjena i normalna zemlja.
Za zivot bez straha i ucena!

(subota, 05. jan 2019, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

pa brojni su

Jesu brojni i nije da je beznačajan protest.

(subota, 05. jan 2019, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

Pa

Jel zna neko sta je sa napadacima na Borka? Zasto ih vlast, ako nema nista sa tim kako kazu, ne pohapsi? U redu ako nema mogucnosti da istrazi ubistvo Olivera, ali ne razumem da nije u stanju da resi ove druge zahteve!

(subota, 05. jan 2019, 21:52) - Ivana [neregistrovani]

Nejasni zahtevi?

Kom nije jasno zašto se protestuje nema ni razloga da protestuje. Sedite kući, uživajte u blagostanju i pustite druge ljude da iskažu svoje nezadovoljstvo.

(subota, 05. jan 2019, 20:33) - Vindobona [neregistrovani]

S losega na gore!

Sadasnjoj vlasti bi se moglo predbaciti 100 stvari, ali ovi koji bi ih rusili bili bi jos gori. Trifunovici ministri kulture i obrazovanja, Obradovic ministar policije, Djilas guverner Narodne banke...