Novi protest "Jedan od pet miliona"

Peti po redu protest građana "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon obraćanja govornika, okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama. Protesti održani u još nekoliko gradova u Srbiji.

Okupljanje u Beogradu je počelo minutom ćutanja za preminule Marka Nikolića, Ivu Grgurevića i drugu Zvezdinu zvezdu Dragoslava Šekularca.

Na početku protesta se obratio glumac Branislav Trifunović pročitavši pismo u kojem je uputio oštre reči kritike generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću.

Trifunović je rekao da je vreme da građani podsete Dragana Bujoševića da je odgovoran javnosti i gledaocima a ne političkim interesima.

Pozvao je Bujoševića da se povuče uz poruku "nije srpski ćutati".

Branislav Trifunović je pozvao okupljene da se "ne obaziru na spinove", rekao je da su na protesu "i levi i desni, i ovi i oni", ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Zatim se obratio glumac Radoslav Milenković koji je zahvalio okuljenima što su došli. Istakao je da okupljeni žele da žive u normalnoj zemlji u kojoj zakoni važe jednako za sve i u kojoj od svoga rada mogu da hrane porodice.

"Čovek je već milenijumima politička životinja, ali ovde nije reč samo o politici. Radi se o našoj potrebi, najdubljoj ljudskoj, da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva isključivo na znanju, a uspeh na radu", rekao je Milenković.

Uporedio je stanje sa stadionom na kojem čovek koji okreće rezultat kači brojeve koji mu padnu na pamet, bez obzira na utakmicu.

"Želimo da naš život teče u društvu koje poznaje smisao, da naš život ima smisao, mali, ljudski, običan, toliko koliko nam treba, koliko možemo i zaslužujemo. A pohlepni neka grabe i neka ponesu sve to u grob", naveo je Milenković. 

Na kraju svog obraćanja je recitovao pesmu Matije Bećkovića "Dva sveta". 

Nakon obraćanja govornika, usledila je šetnja ulicama Beograda. Na početku kolone istaknuti su transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama".

Demonstranti su prošli pored Predsedništva, Studija B i RTS-a, gde su zahtevali više prostora u programu. Zahtevali su da se sa funkcija povuku generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i ogovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović.

Protestna okupljanja organizovana su u još nekoliko gradova u Srbiji, među kojima su Niš i Kragujevac.

Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. 

Demonstranti su se u Beogradu okupili i prethodne četiri subote.

Ranije su uputili tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво