Glavni odbor DSS – predložiti konkretne političke alternative

Način vladavine Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića rezultira činjenicom da je Srbija postala duboko podeljeno društvo, puno nejednakosti, ali više od toga zabrinjava stanje defetističkog duha nacije, ocenio je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Miloš Jovanović je, na sednici Glavnog odbora DSS, istakao da prvo što se mora raditi da bi se to stanje promenilo jeste predlagati konkretne političke alternative i biti neodustajan u zahtevima da se u zemlji uvede red, a to može samo kroz promenu izbornog sistema i kadrovske promene u politici.

Jovanović je apelovao na vlast da se "urazumi i preduzme korake koji će da zaustave proces samouništenja zemlje".

Kako je naglasio, Srbija je 10 godina u političkoj, moralnoj, socijalnoj i ekonomskoj krizi, a razlozi za to su, kako kaže, politika "EU nema alternativu", uvođenje partokratije i bujanje korupcije.

"Danas je Srbija u nikada težoj situaciji od 1999. godine i NATO agresije. Ako se to stanje brzo ne promeni, može da se ugrozi opstanak države i naroda", upozorio je Jovanović.

O Kosovu 

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, konstatovao je da se jasno vidi da je Vučićevo insistiranje na tome bilo preuranjeno i "u najmanju ruku nepromišljeno".

Plasiranjem priča o razgraničenju i razmeni teritorija, dodao je Jovanović, vlast ugrožava nacionalne interese zemlje, jer je ta ideja antiustavna i povlači za sobom i krivično-pravnu odgovornost.

Smatra da Srbija mora da se pridržava Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da, posle formiranja kosovske vojske, obavesti međunarodnu zajednicu da će u slučaju napada te formacije na sever Kosova upotrebiti sve mere koje stoje na raspolaganju suverenoj državi, uključujući i upotrebu vojske.

"U senci pitanja Kosova, svi ostali vidovi krize države su u drugom planu. U Srbiji više u praksi ne postoji podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Skupština je razvlašćena, Vlada je podređena i puki je izvršilac interesa jednog čoveka", rekao je Jovanović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 22. dec 2018, 18:38) - Snežana [neregistrovani]

Razvoj

Opoziciji je posao da kritikuje vlast, ali ja , kao politički neutralna, moram da se usprotivim Jovanovićevom stavu. Nije tačno da stanje u državi nikad nije bilo gore. Ne kažem da je idealnoi, ali je država mnogo uređenija nego pre deset godina. Suzbija se siva ekonomija, poreski sistem je uređeniji, smanjena nezaposlenost. Što se Kosova tiče, svako rešenje je bolje od rata. 

(subota, 22. dec 2018, 17:40) - Пеле [neregistrovani]

KiM

Србија мора да се придржава Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да, после формирања косовске војске, обавести међународну заједницу да ће у случају напада те формације на север Косова употребити све мере које стоје на располагању сувереној држави, укључујући и употребу војске. Резолуција 1244 заиста треба да се гради.

(subota, 22. dec 2018, 16:37) - uros [neregistrovani]

dux@gmail.com

Ocekivao sam nesto inventivnije od DSS-a,ovo nije nista.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">