Vučić pred SB UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu

Savet bezbednosti UN raspravljao je o Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadorima da je uplašen za budućnost srpskog naroda na Kosovu, ali i celog regiona. Navodi da je Priština ugrozila sve Srbe tako što je podigla takse na robu iz centralne Srbije na 100 odsto, i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova". Hašim Tači je rekao da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedelje i da je vojska trebalo da bude formirana i ranije.

23.15 – Nakon replike Hašima Tačija, u kojoj je naveo da Srbija nikoga nije osudila za zločine nad Albancima i "da se zna ko je bio žrtva, a ko agresor", završena je sednica Saveta bezbednosti. 

23.00 – Vučić iskoristio pravo na repliku. Rekao je da nije čuo nikoga ko se pozvao na neki zakon ili pravilo koje bi opravdalo potez Prištine da formira vojsku. Naveo je i brojke koje dokazuju da nisu Srbi počinili etničko čišćenje jer ih je nekada bilo 220.000, a sada ih je 106.000. Za to vreme, broj Albanaca se povećao. Negirao je tvrdnje britanske ambasadorke koja je rekla da se Srbija služila silom. "Moramo da budemo krivi da bi neko opravdao svoju pogrešnu politiku", ocenio je Vučić.

22.55 – Predstavnik Perua je rekao da zakoni o forimiranju "vojske Kosova" nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom. Predstavnici Etiopije, Ekvitorijalne Gvineje i Bolivije su pružili podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Predstavnik Obale Slonovače u UN rekao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244. Predstavnik Poljske je naveo da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa, dok je predstavnik Kuvajta rekao da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo. 

22.35 – Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu je rekao da Peking podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i istakao da je Rezolucija 1244 ključni osnov za bezbednost Kosova. Smatra da je za rešenje kosovskog pitanja potrebno postizanje obostrano prihvatljivog sporazuma. Ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost, iskazujući zabrinutost zbog postupaka Prištine.

22.30 – I predstavnik Sjedinjenih Država je podržao transformaciju KBS-a u vojsku. "Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno pristustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na pravljenje sigurnosne snage", rekao je američki predstavnik. Dijalog, kaže, treba da bude prioritet i poziva obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

22.20 – Francuski predstavnik Fransoa Delatr je pozvao Prištinu da ukine takse i pozvao "obe strane da svoje razlike rešavaju kroz dijalog". Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs rekla je da transformacija KBS u vojsku spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da bude u dogovoru sa Kforom i međunarodnom zajednicom.

22.00 – Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost Srbije. Istakao je da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

21.40 – Hašim Tači je rekao da se "ništa vanredno nije dogodilo prošle nedelje" na Kosmetu. Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka, rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".

21.35 – Predsednik Srbije je na srpskom poručio građanima na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

21.18 – Vučić je na engleskom jeziku rekao da je zabrinut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već celokupne regije. Ne slaže se sa uobičajenim frazama da "obe strane treba nešto da učine", jer je Beograd sproveo sve što je dogovoreno.

21.10 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na sednicu Saveta bezbednosti. Zvaničnik Unmika Žan Pjer Lakroa predstavio je ambasadorima poslednje događaje na Kosovu i Metohiji, od glasanja u Interpolu do transformacije KBS-a u "vojsku Kosova".

Sednici Saveta bezbednosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa predstavio je poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su dodatno narušeni odnosi Beograda i Prištine, kao i da nije bilo napretka u dijalogu u kojem posreduje Brisel.

"Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose", rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

U obraćanju koje je usledilo, predsednik Vučić je ukazao da Priština nije sprovela ono što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i nabrojao sve tačke sporazuma koje je Beograd sproveo u delo.

Ističe da zbog toga ne prihvata uobičajene fraze da "obe strane treba nešto da urade".

Rekao je da je Priština uvela najpre takse od 10 odsto, a kada je videla da je albanska javnost dobro reagovala, podigli ih i na 100 odsto.

"Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova i, štaviše, ugrozili celu srpsku zajednicu, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU", poručio je Vučić.

Bez opravdanja za formiranje "vojske Kosova" 

Predsednik Srbije je naveo i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova", čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.

Kada je reč o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Vučić je rekao da je Srbija branila svoj suverenitet, u skladu sa Poveljom UN. Govorili smo im da ne idu pred Interpol, Unesko i ENTSO-E, rekao je Vučić.

"Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga, želeli bismo da pozovem i UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključe, da vidimo korake koje će preduzeti Priština, moraju da povuku takse i druge poteze i naći ćemo način da obezbedimo sigurnosti našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je Priština izabrala novi pregovarački tim u kojem su ljudi iz OVK koji su pod istragom zbog zločina nad srpskim civilima.

"Stavili su sve njihove preduslove i zahteve za nastavak dijaloga, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da razume da su granice Kosova one koje oni misle da jesu i da neće promeniti čak ni oblik države, kao unitarne, zato što će Srbi dobiti – ništa", naveo je Vučić.

Za kraj je na srpskom poručio narodu na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

"Dame i gospodo, braćo Srbi i sestre Srpkinje, želim da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, mukama kroz koje ste prošli, i da vam poručim da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas", zaključio je Vučić.

Tači: Ništa vanredno se nije desilo 

Nakon obraćanja predsednika Vučića, kosovski predsednik Hašim Tači je rekao se "ništa vanredno nije desilo prošle nedelje".

"Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka", rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".

Tači tvrdi da Priština prošle nedelje nije donela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Martija Ahtisarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

"Na kraju, imamo ono što je najvažnije – odluka Međunarodnog suda pravde koja je donet na inicijativu države Srbije, odnosno tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti. To je apsolutno pravo da ima i vojsku", rekao je Tači.

Naveo je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS.

"Problem koji imaju naši severni susedi nije vojska Kosova već egzistencija države Kosovo. Bez dijaloga i konačnog sporazuma ostajemo zemlje koje samo proizvode drame", rekao je Tači koji smatra da je "budućnost u evroatlantskim integracijama".

Hašim Tači je rekao da je pre dve decenije bio u uniformi i borio se protiv režima Slobodana Miloševića.

"Ponosim se svojom prošlošću i prošlošću mojih saboraca. Sada kao predsednik znam da imam ispred sebe još jednu veliku obavezu, borbu za mir i bolju budućnost, da zaokružimo vekovnu borbu naših naroda", poručio je Tači.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара