Lideri EU o zastoju dijaloga Beograda i Prištine

Na inicijativu predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa, lideri Evropske unije večeras će na samitu u Briselu razmotriti zastoj u dijalogu Beograda i Prištine. Biće reči i o situaciji u Bosni i Hercegovini na zahtev hrvatskog premijera Plenkovića. Glavna tema samita je Bregzit, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu odložila glasanje o sporazumu o izlasku iz Unije.

Nakon ministara spoljnih poslova, o Kosovu večeras i na nivou evropskih lidera. Na zahtev kiparskog predsednika Anastasijadisa, tokom radne večere lideri će razgovarati o krizi u dijalogu nakon odluke Prištine da nametne takse na robu iz Srbije.

Osudu ovih mera, zahtev za njihovo povlačenje i nastavak dijaloga ponovili su ove nedelje visoka predstavnica Mogerini, komesar Han, nemački ministar spoljnih poslova i drugi šefovi diplomatija. Slične poruke očekuju se i večeras na samitu, mada bez usvajanje formalnih zaključaka.

"Razgovaraćemo o više spoljnopolitičkih tema, ali i odnosima između Srbije i Kosova, u svetlu njihove evropske perspektive", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Centralna tema samita je Bregzit. Nakon što je prebrodila glasanje o poverenju, Tereza Mej traži u Briselu dodatne garancije da bi sporazum o izlasku iz EU prošao u Britanskom parlamentu.

"Preneću liderima šta je neophodno da bi sporazum dobio zeleno svetlo. Ukazaću na legalne i političke potvrde koje su nam za to potrebne", ističe britanska premijerka.

Odgovor EU je da nema novih pregovora o postignutom sporazumu, ali da je i moguće naglasiti privremeni karakter dogovora o irskoj granici. Time bi se ublažile kritike da sporazum na neograničeno vreme vezuje Britaniju za evropska pravila.

"U Velikoj Britaniji se strahuje da će garancija za irsku granicu neminovno biti aktivirana na neodređeni rok. Niko pri zdravoj pameti to ne želi", smatra premijer Holandije Mark Rute.

Lidere EU očekuju i teški razgovori o novom sedmogodišnjem budžetu, migracijama i reformama evrozone.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 13. dec 2018, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Stop

Zaustaviti odmah pregovore , samo traze od Srbije a nista za uzvrat ne daju

(četvrtak, 13. dec 2018, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Srbin

Treba nastaviti monolog

(četvrtak, 13. dec 2018, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

EU je u velikoj turbulenciji

EU trese "bregzit",trese je njihova neprincipijelna politika prema Srbiji i KosMetu,Francuska je u teskoj situaciji,ekonomije mnogih EU drzava su u vrlo losem stanju,stampaju se evri bez pokrica,spoljnu politiku im vode SAD,koje im zabranjuju gradnju vaznog gasovoda "Sjeverni tok-2",i obecavaju im neki svoj gas koga nemaju jer je u poljski terminal za utekuceni gas za godinu dana iz Amerike stiglo samo dva tankera sto nije dovoljno ni za grijanje dvije opstine u Poljskoj.
Dakle,na Zapadu je situacija vrlo turbulentna,ali drzavnici SAD i EU i pored svih svojih briga jos uvijek imaju vremena da udaraju po Srbima,Srbiji i Republici Srpskoj,izgleda da bez nas ne mogu zivjeti.