Srbija u Briselu otvorila poglavlja 17 i 18

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Otvorena su poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 – statistika. Do sada je otvoreno 16 od ukupno 35 poglavlja.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je EU spremna za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, kada se za to ispune uslovi.

Prema Hanovim rečima, poglavlje 17 zahteva transparentno usvajanje budžeta i sprovođenje ekonomskih i monetarnih reformi. Domaći i strani investitori prate reforme u Srbiji, konstatovao je Han.

Govoreći o poglavlju 18, Han je izjavio da u Srbiji treba više raditi na elektronskom prikupljanju podataka.

Han je ocenio da je u Srbiji ostvaren napredak u jačanju vladavine prava, ali da je potrebno koncentrisati se na tu oblast, što je i stav više članica EU, kao uslov za otvaranje novih poglavlja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da nije nezadovoljna što su danas otvorena samo dva pregovaračka poglavlja. 

"Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, koja je posvećena nastojanjima da se održe regionalni mir i stabilnost, rekla je Joksimovićeva.

Zadovoljni smo što smo otvorili poglavlja 17 i 18, ona su važna jer je Srbija predvodnik ekonomske transformacije u regionu, rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije.

"Važna su dva poglavlja. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u vladavini prava, nismo nezadovoljni, rešeni smo da budemo uporni, strpljivi, odlučni u nameri da postanemo članica EU", rekla je Joksimovićeva.

"Srbija je mala zemlja, ali hoda na stabilnim i visokim potpeticama"

Navela je da je na Međuvladinoj konferenciji zahvalila Austriji, koja je držala temu proširenja na svojoj agendi predsedavanja EU.

"Izvestila sam da smo izuzetno zabrinuti zbog onoga što nastavlja da radi Priština, suprotno evropskim vrednostima i što najavljuje nove mere, rekla je Joksimovićeva.

Zamolila sam prijatelje i partnere iz EU, nama nije važno da se nama čine ustupci, već da vrednosti i principi EU postanu bliski i drugima, posebno Prištini i Albaniji, koja je podržala ove neevropske mere Prištine, naglasila je ona.

"Srbija je mala zemlja, ali hoda na stabilnim i visokim potpeticama, ilustrovala je Joksimovićeva.

Srbija je sa dva novootvorena poglavlja u dosadašnjem procesu pristupanja EU otvorila 16 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl rekla je da je zadovoljna što je Srbija  otvorila dva nova poglavlja. 

Ona je podržala nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, ukazujući da je to pitanje od ključne važnosti za napredak u evropskim integracijama.

O Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu između Beograda i Prištine, biće reči i sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 11. dec 2018, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

@Poenta je u zatvaranju

Svakako je poenta u zatvaranju, samo jedna mala korekcija- intervencije sa strane najvise dodju do izrazaja kada se zavrsi pregovaracki proces, pa se na osnovu svega dogovorenog u poglavljima sastavi ugovor o prikljucenju sa E. Komisijom. Nacrt tog ugovora ide na ratifikaciju u parlament svake od 27 clanica EU, pa kada ga one ratifikuju, a mogu i da zatraze da se nesto izmeni, onda ga vracaju nama, prolazi proceduru ratifikacije kod nas, pa se onda napise finalni ugovor, potpise se i u roku od godinu dana postanes clanica. Tako kazu sporazumi, iz koji proizilazi pravo unije.

(utorak, 11. dec 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Игре

Игре без граница се настављају...а Срби на КиМ пред катастрофом!

(ponedeljak, 10. dec 2018, 21:56) - Ja [neregistrovani]

EU

Nema od ovoga nista ljudi. Osamnaest godine zamajavaju narod sa ovom sargarepom. EU ne zeli Srbiju, a u Srbiji vecina naroda je protiv EU. Cak su i rekli da zahtevaju da priznamo nas otet Kosmet. Ali nikad nece da prime Srbiju i narod ne zeli biti u EU.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Poenta je u zatvaranju

Poenta je zatvoriti poglavlja jer dok su god otvorena bilo koja clanica po dogovoru svih kad god hoce moze ubaciti neki uslov koji je za nas sporan i stopirati bilo koje poglavlje godinama i decenijama. Pa tako neke zemlje vec 40 god. otvaraju poglavlja

(ponedeljak, 10. dec 2018, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Mislim da je moglo da se otvori vise poglavlja.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Zadovoljstvo

Svi vi što se javljate kako ste zadovoljni, recite mi čime ste to zadovoljni? Koliko je poglavlja zatvoreno? A?

(ponedeljak, 10. dec 2018, 19:48) - Marija [neregistrovani]

Kako stvari stoje...

Kako stvari stoje, šta nam hrvati rade u hrvatskoj i albanci na Kosovu, a niko iz EU ne reaguje , mislim da je bolje da polako otvaramo poglavlja jedno po jedno, jer ćemo imati više vremena da dobro razmislimo: Oćemo li u EU ili je za nas bolje da odustanemo jer ovakav odnos EU prema Srbiji je ponižavajući i poražavajući.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Poglavlja

To je zamagljivanje celokupne situacije na Balkanu.Kao, evo pomazemo Srbiji mi smo vam prijatelji,,a iza zavese zabadaju noz u ledja!Zasto ne ukinu carine?

(ponedeljak, 10. dec 2018, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Значајна је динамика преговарачког процеса

Мислим да је требало да нам допусте отварање бар три поглавља, али ценим сваки напредак. Битно је да ми преговарамо са ЕУ и да има динамике у преговорима, с обзиром на ситуацију, за коју опет ми нисмо криви. Преговарачки тим је био одговоран па су припремили и нове преговарачке позиције, које ће се надам се реализовати у следећој години. Ове области доприносе учвршћивању српске економије, а статистички подаци са потпним параметрима помоћи ће нам да одговоримо на питање шта можемо урадити поводом неког проблема који имамо, а то пуно значи за једну земљу.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

KIM

sta ako je uslov priznanje KIM sve drugo nema smisla?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">