Han u Prištini

Evropski komesar Johanes Han, na odvojenim sastancima u Prištini, razgovarao je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom tzv. Kosova Ramušem Haradinajem, kao i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Tokom sastanka sa Johanesom Hanom, Hašim Tači mu je zahvalio na posvećenosti rešavanju problema na Kosovu. 

U saopštenju iz Tačijevog kabineta se navodi da je Han izrazio podršku težnjama Kosova i regiona, preneo je Zeri onlajn.

"Ja sam zainteresovan da rešim sva pitanja", rekao je Han govoreći o odnosima Prištine sa EU i pitanjima između zemalja Zapadnog Balkana.

Han se sastao i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem koji je, kako prenosi Koha onlajn, na početku rekao da se nada dobrim vestima o viznoj liberalizaciji.

"Nadali smo se da ćemo dočekati dobre vesti za viznu liberalizaciju za Kosovo pre Božića", rekao je Haradinaj.

Nakon ovih reči Haradinaja, sastanak je zatvoren za medije.

Han je u Prištinu došao da razgovara o poreskom nametu uvećanom za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Johanes Han se sastao i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem koji mu je preneo očekivanja građana Kosova da će EU biti jedinstvena u pogledu ukidanja viza, s obzirom na to da je Priština, kako je naveo, ispunila sve kriterijume.

Koha onlajn je prenela da je Veselji Hanu rekao da je "nepošteno za građane Kosova da nakon ispunjenja potrebnih kriterijuma ostaju jedini izolovani na Balkanu".

Što se dijaloga sa Beogradom tiče, Veselji je, kako se navodi, rekao da je Priština posvećena postizanju konačnog sporazuma koji će "jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i istovremeno otvoriti put za pridruživanje Kosova Evropskoj uniji, UN , NATO-u i u druge organizacije".

Prema saopštenju iz Veseljijevog kabineta, predsednik parlamenta je Hana upoznao da će 14. decembra poslanici glasati o transformaciji KBS u vojsku.

Navodi se da je on tom prilikom ocenio da će to biti "važan korak za očuvanje mira na Balkanu, kao i jačenju partnerstva sa NATO-om".

Prištinski portal Zeri objavio je niz fotografija o bliskom i srdačnom susretu trojice političkih lidera Albanaca, Hašima Tačija, Kadri Veseljija i Ramuša Haradinaja, za koje navodi da su danas snimljene.

Zeri primećuje da su se trojica političkih lidera očigledno složili o nečemu, ali nije poznato o čemu tačno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво