Han u Prištini

Evropski komesar Johanes Han, na odvojenim sastancima u Prištini, razgovarao je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom tzv. Kosova Ramušem Haradinajem, kao i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Tokom sastanka sa Johanesom Hanom, Hašim Tači mu je zahvalio na posvećenosti rešavanju problema na Kosovu. 

U saopštenju iz Tačijevog kabineta se navodi da je Han izrazio podršku težnjama Kosova i regiona, preneo je Zeri onlajn.

"Ja sam zainteresovan da rešim sva pitanja", rekao je Han govoreći o odnosima Prištine sa EU i pitanjima između zemalja Zapadnog Balkana.

Han se sastao i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem koji je, kako prenosi Koha onlajn, na početku rekao da se nada dobrim vestima o viznoj liberalizaciji.

"Nadali smo se da ćemo dočekati dobre vesti za viznu liberalizaciju za Kosovo pre Božića", rekao je Haradinaj.

Nakon ovih reči Haradinaja, sastanak je zatvoren za medije.

Han je u Prištinu došao da razgovara o poreskom nametu uvećanom za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Johanes Han se sastao i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem koji mu je preneo očekivanja građana Kosova da će EU biti jedinstvena u pogledu ukidanja viza, s obzirom na to da je Priština, kako je naveo, ispunila sve kriterijume.

Koha onlajn je prenela da je Veselji Hanu rekao da je "nepošteno za građane Kosova da nakon ispunjenja potrebnih kriterijuma ostaju jedini izolovani na Balkanu".

Što se dijaloga sa Beogradom tiče, Veselji je, kako se navodi, rekao da je Priština posvećena postizanju konačnog sporazuma koji će "jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i istovremeno otvoriti put za pridruživanje Kosova Evropskoj uniji, UN , NATO-u i u druge organizacije".

Prema saopštenju iz Veseljijevog kabineta, predsednik parlamenta je Hana upoznao da će 14. decembra poslanici glasati o transformaciji KBS u vojsku.

Navodi se da je on tom prilikom ocenio da će to biti "važan korak za očuvanje mira na Balkanu, kao i jačenju partnerstva sa NATO-om".

Prištinski portal Zeri objavio je niz fotografija o bliskom i srdačnom susretu trojice političkih lidera Albanaca, Hašima Tačija, Kadri Veseljija i Ramuša Haradinaja, za koje navodi da su danas snimljene.

Zeri primećuje da su se trojica političkih lidera očigledno složili o nečemu, ali nije poznato o čemu tačno.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. dec 2018, 21:17) - Pravila su samo za nas, [neregistrovani]

za njih je samovolja

Dok mi poštujemo i igramo po nekim EU pravilima oni rade šta hoće, a ta ista EU ih i dalje podržava. Jel u EU važi poštovanje prava i nekih pravnih normi za sve ili samo za nekoga? Ja sam razočaran u EU.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Videcemo sutra šta se desilo,šta je Han rekao ,i šta ce da se desi. A mozda ništa i nece da se desi samo ce svi ti zapadne izvestioci i zvanicnici govoriti kako je vazno da se odrzi mir i kako one stranetreba da se uzdrze . I tu je kraj. Dušan

(ponedeljak, 03. dec 2018, 17:24) - anonymous Mira [neregistrovani]

Han na Kosovu.

Haradinaju samo se nadaj viznoj liberalizaciji.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 17:18) - Petar [neregistrovani]

Beograd

Važan sastanak za sve aktere