Štrahe: Održati mirovnu konferenciju za Kosovo

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rešavanje pitanja Kosova. Ponovio je svoju podršku ideji razmene teritorija.

Štrahe je, na sinoćnjem susretu sa predstavnicima srpske zajednice u Austriji pod motom "Zajedno za bolju budućnost", ocenio da se problem Kosova mora rešiti, jer sprečava put Beograda i Prištine ka EU, a ujedno negativno utiče i na stabilnost i mir u regionu.

"Bez rešenja tog problema, nema ni prijema u EU", ponovio je mnogo puta ponavljan stav Beča i Brisela.

Uveren je da je inicijativa razmene teritorija, o kojoj su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači jedini način da se konačno preseče kosovski Gordijev čvor.

Dodao je da bi Austrija, zemlja poznata kao posrednik u rešavanju konflikata, trebalo da predloži održavanje mirovne konferencije za rešenje kosovskog pitanja.

"Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte s Prištinom, trebalo bi tamo da izvrši svoj uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu“, rekao je Štrahe.

Štrahe je kritikovao reakciju Prištine na odbijanje prijema u Interpol i objasnio da nije bio za članstvo Kosova u toj organizaciji, ali da je ipak prihvatio da Beč glasa za članstvo nakon što je na tome insistirao kancelar Kurc, a i pošto su eksperti objasnili da je to neophodno za uspešniju borbu protiv međunarodnog kriminala.

Istakao je i da je bio uveren da Kosovo neće moći da osvoji dvotrećinsku većinu koja je potrebna za prijem u Interpol.

Poručio je ujedno da se jasno protivi članstvu Kosova u Unesku, kao i formiranju vojske Kosova.

Štrahe je podvukao da bez Srbije, koja je ključna zemlja u regionu, nije moguće rešiti ovaj problem.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво