Moskva: Nove provokacije Prištine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, povodom upada jedinica ROSU i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, da EU i SAD "ili nisu u stanju da obuzdaju svoje štićenike ili odobravaju njihovo agresivno ponašanje".

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa zaoštravanjem situacije na KiM, koje je objavljeno na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu, ocenjuje se da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije, koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila.

MSP Rusije je upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba nazvalo novom provokacijom Prištine, čiji je cilj proterivanje Srba iz pokrajine.

"Očigledno je da Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja i raspirivanja 'trgovinskog rata' na Balkanu, koje sledi za odlukom 'vlade' Kosova od 22. novembra ove godine o uvođenju poreza od 100 odsto na uvoz srpske robe, uključujući prehrambene proizvode, lekove, štampanu produkciju itd.", navodi se u saopštenju i ističe da je cilj da se za Srbe stvore nepodnošljivi uslovi za život u rodnim mestima.

U komentaru se, takođe, odlučno osuđuju potezi Prištine koji vode ka konfliktu.

Ocenjuje se i da iznenađuje povlačenje Kfora koji, kako se podseća, funkcioniše na osnovu mandata SB UN i u obavezi je "ne samo da reaguje na provokacije na adekvatan način već i da deluje preventivno kako bi se izbegao rast napetosti".

"Stiče se utisak da Evropska unija i SAD, koje tokom više godina pružaju pokroviteljstvo kosovskim Albancima, ili nisu u stanju da obuzdaju svoje 'štićenike' ili odboravaju njihovo ponašanje. U vezi s tim smatramo da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila", napominje se u komentaru.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 23. nov 2018, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

СБ УН

Пошто је Руска Федерација стална чланица СБ УН, да ли ће, неким случајем, тражити седницу овог тела или ће само остати изненађена понашањем КФОР-а? Крајње је време, јер није први пут, а вероватно би требало искористити председавање НР Кине СБ УН. Но, Русију на страну, због чега Република Србија не затражи хитну седницу? Не само због данашњих догађаја, већ и економског рата од стране тзв. власти у нашој јужној покрајини и целокупне ситуације? Од ЕУ никакве помоћи бити неће, њихова саопштења и забринутост не значе баш ништа.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">