Haradinaj pisao Mogerinijevoj: Odluka o taksama bila neizbežna

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj uputio je pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini povodom povećanja taksi za 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, u kojem napominje da je Priština posvećena principu slobodne trgovine i da zahteva uzajamno poštovanje, istinsku saradnju i recipročnost.

U odgovoru na njen jučerašnji zahtev da Priština odmah odustane od povećanja taksi za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, Ramuš Haradinaj u pismu navodi:

"'Republika Kosovo' već dugi niz godina pokazala je veliko strpljenje u suočavanju sa sve većim neprijateljstvom i provokacijama. Naknade nametnute 18. novembra su neizbežni rezultat takvih radnji", naveo je Haradinaj u pismu koje je Mogerinijevoj uputio preko šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Kako su preneli prištinski mediji, Haradinaj je u pismu pozvao međunarodnu zajednicu da podrži poštovanje međunarodnih sporazuma.

Odluka o povećanju taksi za 100 odsto je, kaže Haradinaj, odgovor na "tekuću destruktivnu akciju Srbije i Bosne i Hercegovine, koje pokušavaju da podriju suverenitet Kosova".

Inače, pismo iste sadržine, Haradinaj je poslao i svim, kako navodi, akreditovanim ambasadorima u Prištini.

"Kosovska vlada poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu između Kosova i Srbije da prisili Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da ispune svoje obaveze prema zemljama Cefte i drugim sporazumima", naveo je Haradinaj.

Dodao je da "Srbija, uz podršku Bosne i Hercegovine, dosledno i aktivno pokušava da ugrozi bezbednost, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova".

Optužio je Srbiju da krši, kako je naveo, obavezne pravne i političke norme, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

"Ove akcije su ugrozile ključne bezbednosne interese 'Republike Kosovo'", tvrdi Haradinaj i kao primer poslednjih takvih akcija Beograda navodi pritisak na zemlje da povuku priznanje kosovske nezavisnosti.

Navodi i "uspešni pokušaj Srbije da sabotira kandidaturu za članstvo Kosova u Interpolu u čemu ju je podržala BiH", kao i, kako tvrdi, "fizički napadi koje srpska strana ignoriše, na prevozna sredstva Kosova i građana Kosova, koji koriste teritoriju Srbije za tranzit u druge delove Evrope".

"Srbija i BiH više puta prekršile Cefta sporazum" 

Haradinaj tvrdi da su razlozi za uvođenje ove protivpravne mere i "hapšenje, pretnje i druga krivična dela koja se preduzimaju protiv pripadnika kosovskih snaga bezbednosti iz reda srpskog naroda".

Navodi i da Beograd krši sporazum o učešću Prištine u regionalnim organizacijama i inicijativama "nepriznavanjem zvaničnim predstavnicima Kosova (uključujući i članove parlamenta, ministre i visoke predstavnike vlade Kosova) pravo na učešće na događajima organizovanim u Srbiji i Bosni i Hercegovini".

Tvrdi i da je Srbija odgovorna za to što su "kosovske sportske federacije i umetnici lišeni prava na učešće na međunarodnim takmičenjima".

Smatra da su Srbija i BiH više puta prekršile Cefta sporazum i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenula Priština, kao i da je Beograd namerno odbacio "sporazum o integrisanom upravljanju granicama, odbijajući da koristi granične kapacitete finansirane iz EU, uzrokujući 12 miliona evra u donatorskom finansiranju za Kosovo".

"Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koji se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a, što lišava Kosovo prihoda i omogućava borbu protiv konkurencije drugih proizvoda sa srpskim", navodi se u pismu Haradinaja.

Tvrdi i da "roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine – posebno hrana i građevinski materijal – dobija dodatnu državnu pomoć nezakonito i nalazi se ilegalno na Kosovu, što dodatno remeti domaće tržište".

Haradinaj, između ostalog, tvrdi da kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bosanskom tržištu ili se, kako navodi, suočavaju sa različitim netarifnim barijerama, koje u pismu taksativno navodi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 22. nov 2018, 23:38) - ana [neregistrovani]

bananana

Strasno je to sto se desava Srbima na KiM..ponovo se Albanci naoruzani vozikaju po jezeru i zastrasuju nas narod...

(četvrtak, 22. nov 2018, 20:53) - Beograd [neregistrovani]

KiM

Nadam se da će Priština vrlo brzo morati da ukine ovu sramnu odluku.

(četvrtak, 22. nov 2018, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Ko je ovo napisao?

Po ovome vidimo da strategija napad je naj bolja odbrana po necijem misljenju mozda moze da prodje. Nije valjda da KiM prestavlja ekonomsko veliko trziste, ono vise znaci da imamo nase ljude koje cemo zastititi. Izgleda da je kod Albanaca zavladao toliki strah da se ponasaju kao slon u staklari. Mozda su prvi put osetili da bas i nisu mezimci sveta pa neznaju sta ce biti dalje. U ovakvim trenucima radikalne struje na kratko izlaze na povrsinu ali isto tako brzo i nestanu. Samo polako i smireno.

(četvrtak, 22. nov 2018, 19:16) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

Lažima nikad kraja dogod mu neko veruje .