Brnabić novinaru Dojče velea: Nije diplomatski da vi pričate u ime EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je u Berlinu intervju za emisiju "Zona konflikta" na Dojče veleu koja je poznata po neprijatnim pitanjima. Insistirala je na tome da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije.

Novinar Tim Sebastijan je konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je Evropskoj uniji dosta Srbije.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana. Premijerka je odgovorila: "Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu".

Novinar je nastavio da insistira, te ga je premijerka u jednom treutku upitala: "Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom"?

Voditelj je insistirao da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova: "Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči".

"Da, to jesam rekla", rekla je premijerka.

Novinar je pitao: "Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?!"

Ana Brnabić je rekla: "Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana".

Na pitanje voditelja da li se to radi samo zbog novca iz EU fondova, premijerka je rekla: "Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Polemika o Srebrenici

Voditelj je insistirao i da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid: "Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio".

"Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srerenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabićeva.

Voditelj zaključuje da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici: "To je za Vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju."

Na to je premijerka rekla da niko ne prekraja istoriju: "Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću – u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince..."

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažai uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila: "Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću".

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 15. nov 2018, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Skroman pogled na Srbe

Tako smo po celom zapadu poznati, novinar dobro opisuje njihov pogled na nas

(četvrtak, 15. nov 2018, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

gorin

Bravo Ana, opet cu te glasati!

(četvrtak, 15. nov 2018, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

Школски пример

Браво Ана. Тако се ради.

(četvrtak, 15. nov 2018, 07:59) - Jelena [neregistrovani]

Sramota za profesiju

Ana, bravo!

(četvrtak, 15. nov 2018, 04:08) - Bojan [neregistrovani]

Pre par godina

Ovoj razgovor podseća me kad je Milorad Dodik otišao u federaciju i tamo se borio protiv teških pitanja usmerene od federalne televizijske emisije!

(četvrtak, 15. nov 2018, 02:45) - anonymous [neregistrovani]

Zanosenje

Na zalost 95% nemackih medija je anglo-atlantska i nema nista "nemackog" tu. vecina tih "nemackih" novinara su zaposljeni kod "velikog brata" i za mene su oni "mali poslusni amerikanci". Poput vernog papagaja ponavljaju ono sto im se kaze preko bare. Ceo svet vide kroz americke naocare.
Ne razumem zasto je Ana uopste isla tamo

(četvrtak, 15. nov 2018, 01:16) - anonymous [neregistrovani]

И оштро и паметно !

Само да не изгуби здравље и нерве. Желим јој пуно снаге.

(sreda, 14. nov 2018, 22:49) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Ovaj novinar je očigledno angažovan da isprovocira našu premijerku ali mu to nije uspelo zahvaljujući mudrim odgovorima premijerke Brnabić .

(sreda, 14. nov 2018, 22:30) - Mare [neregistrovani]

Smesno

Jasno se vidi da su pitanja narucena, ovakva ostrascenost i drskost...

(sreda, 14. nov 2018, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Ana !

Bravo Ana , samo ostro  !