Vučić: Velika pobeda, EMS ostaje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija odnela veliku pobedu u Evropskom udruženju elektromreža (ENTSO-E) – zahvaljujući glasovima Mađarske, Rumunije i Bugarske Elektromreža Srbije će ostati na Kosovu.

ENTSO-E je odbio zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosmeta.

Nakon vežbe na Pešteri predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je odneta mala pobeda koja mnogo vredi – "pobedili smo ih u ENTSO-E u glasanju, iako smo mislili da nemamo nikakve šanse".

"Zahvalan sam beskrajno Viktoru Orbanu. Mađarska je priznala nezavisno Kosovo, ali je glasala za Srbiju, odnosno protiv njihovog predloga, nije čak bila ni uzdržana. Rumunija je glasala za nas, Bugarska je glasala za nas iako je priznala nezavisno Kosovo, hvala im. Grčka je glasala za nas, BiH je glasala za nas", rekao je Vučić novinarima.

Prvi put, istakao je Vučić, Makedonija i Crna Gora su bile uzdržane.

"Ovoga puta oni nisu uspeli da učine sve što su planirali u energetskoj agenciji. Za nas je to manje zvučno od Interpola, ali je za naš narod na severu KiM bilo verovatno važnije i značajnije od Interpola", naveo je Vučić.

Posebno je zahvalio Ištvanu Pastoru, mađarskoj i bugarskoj vladi i svima iz kvadrilaterale. 

"Hvala premijeru Orbanu i Mađarskoj, glasaju za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju. To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja Mađara iz naše zemlje i još jednom hvala Pastoru", istakao je Vučić.

Za njih je to mali poraz, ali za nas velika pobeda, poručio je predsednik i istakao da je pravda bila na našoj strani, "jer nije bilo fer da nam to urade".

U Vladi Srbije kažu da, zbog stalnih pritisaka, opuštanja nema.

"Spremni smo da budemo veoma aktivni u iznalženju kvalitetnih, poštenih rešanja, koja su u skladu sa Briselskim sporazumom i koji su u skladu sa onim, pre svega, tehničkim principima koje energetika zahteva radi sigurnosti snabdevanja građana eklektričnom energijom", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. 

Predsednik Vučić je u četvrtak upozorio da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu – da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", rekao je tada Vučić za RTS.

Naveo je i da će direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi sa energetskom mrežom.

ENTSO čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. ENTSO je nedavno naveo da "radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo".

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2018, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Paradoks

Zasto ne povuku priznanje lazne drzave Kosovo? 

(nedelja, 11. nov 2018, 02:27) - anonymous [neregistrovani]

Zasto spominjete BiH?

Nije BiH to uradila sto nas voli! Nju ne spominjite!

(subota, 10. nov 2018, 17:30) - milan lala [neregistrovani]

Madjarski prijatelji

Hvala Madajrskom narodu , predsedniku Orbanu , Madjarima u Srbiji i gospodinu Pastoru za podrsku Srbiji . Srbija priteljsto ne zaboravlja. Bilo bi lepo kad bi Madjarska bila prva EU drzava koja povlaci priznanje kvazi drzave "kosove" ja se tome nadam da ce se desiti . To bi pokrenulo povlacenje priznanja "kosove " u nasem komsiluku. Uz saradnju sa Madjarskom zajednicom u Srbiji i gospodinom Pastorom moze se postici da predsednik Orban donese istorisku odluku o povlacenju priznanja u ime mira i postovanja medjunarodnog prava rezolucije 1244 kao i prijateljstva Madjarskog naroda prema Srbiji i Srbima. Predsednik Orban je pokazao da veliki covek i politicar da ima tu politicku moc harizmu i hrabrost . Bila bi to istinska istoriska prekretnica u odnosima Madjarske i Srbije .

(subota, 10. nov 2018, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Grcka

I Grcka je. Zasto je izostavljena iz naslova, iako je Predsednik i njih pomenuo? Zasto se inace Grcka izostavlja iz nasih NAJBLIZIH prijatelja? Stalno se pominje "region" i ostali... Malo vise paznje za nase NAJISKRENIJE prijatelje.

(subota, 10. nov 2018, 15:53) - Taichy [neregistrovani]

EMS

Hvala svima koju su podrzali Srbiju u ovome! Srbija im nece ostati duzna ! Zapamtice da su pomogli kada je trebalo. EMS ostaje gde jeste !

(subota, 10. nov 2018, 15:08) - Čava [neregistrovani]

Zahvalni

Tu joj je i bilo mesto! Hvala komšijama koje su nam pomogle i podržale nas.

(subota, 10. nov 2018, 14:44) - Daliborka [neregistrovani]

EMS

Stop otimanju! Zahvalnost Madjarima.

(subota, 10. nov 2018, 14:37) - Mixi [neregistrovani]

Snabdevamo

Da nije nas Kosovo ne bi ni imalo struju, ionako im mi i plaćamo račune.

(subota, 10. nov 2018, 14:36) - Milica [neregistrovani]

Celo Kosovo

Celo Kosovo zavisi od naše elektromreže, to šiptare kopka, ne žele oni da imaju bilo šta sa nama.

(subota, 10. nov 2018, 13:56) - Fudbaler [neregistrovani]

KiM

EMS stvarno ostaje u Srbiji. i to je nešto što ne mogu da od države otmu. Ni KiM neće od Srbije odupreti. Srbija je na praom putu razvoja i napretka.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">