Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grenade Ivica Dačić i Peter Dejvid saopštili su da je Grenada povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Vlada Grenade smatra da je od najveće važnosti podrška rešenju budućeg statusa Kosova do koga se dođe putem dijaloga između Beograda i Prištine, navedeno je u noti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je Tanjugu nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Grenade, ostrvske države u Srednjoj Americi, da je "Grenada deveta zemlja koja je poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, a to znači priznanje Kosova kao nezavisne države".

Vlada Grenade je u noti koju je uputila Srbiji navela da je donela odluku da preispita svoj stav o statusu Kosova.

"Nakon opširnog istraživanja i razmatranja, Vlada Grenade smatra da je od najveće važnosti podrška rešenju budućeg statusa Kosova do koga se dođe putem dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je to željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja", navedeno je noti.

Takođe, u noti piše – kada dve strane postignu dogovor, Vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se dve strane saglase.

"U međuvremenu Vlada Grenade ukida sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova Grenade koristi ovu priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Srbje ponovi izraze najvišeg uvažavanja". 

Pre Grenade priznavanje kosovske nezavisnosti povukli su – Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Dačić je rekao da je to još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već veliki rezultat u shvatanju tog problema.

"Shvatanju, da se taj problem može rešiti samo dijalogom i ovo je jedan podsticaj da se dijalogom dođe do rešenja, a ne samo, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena. Vidi se da ta stvar nije rešena i tek će se kasnije videti, kao i prilikom glasanja za Interpol, da je to lažna brojka o tolikom broju država koje priznaju Kosovo. Pošto navodno imaju toliki broj država, onda je za očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti", poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Grenade je rekao da je saradnja sa Srbijom zasnovana na dubokom međusobnom uvažavanju suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari.

Grenada je ostrvska država u Srednjoj Americi, nalazi se na jugoistoku Karipskog mora severno od Trinidada i Tobaga. Glavni grad je Sent Džordžiz.

Ova država Komonvelta ima 103.328 stanovnika (podaci iz 2011. godine), a oko 80 odsto stanovništva su potomci afričkih robova koje su doveli Evropljani. Ostatak čini autohtono karipsko stanovništvo.

broj komentara 19 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. nov 2018, 07:06) - anonymous [neregistrovani]

Budimo realni

Niti jedna ozbiljna zemlja ne moze sebi dozvoliti da jedan dan priznaje da neko postoji a drugi dan ne. Bas ce Prag ili Budimpesta reci, Kosovo vise ne vidimo kao drzavu i ukidamo vasu ambasadu kod nas jer eto mi se predomislili. Tako medjunarodni odnosi ne funkcionisu. Pa Ceska koja je preuzela sve od Cehoslovacke, ima nadstandardne odnose sa Izraelom, ali bas zbog kontinuiteta i standarda ima i palestinsku ambasadu i priznaje Palestinu kao drzavu (zamrznuti odnosi ali priznanje stoji)

(ponedeljak, 05. nov 2018, 07:04) - anonymna GR [neregistrovani]

Srbija

GRkinja sam i srecna sto svevisezemlje priznaju nepravdu. Kosovo je teritorija Srbije a niko ne moze sam da odluci da formira drzavu bez dozvole vlasnika.

(nedelja, 04. nov 2018, 21:58) - Louie [neregistrovani]

Madjarska nece povuci priznanje kosova

Jer madjarska manjina u Rumuniji hoce da se odvoji. Tako da bi priznanjem Kosova podrzali rumune

(nedelja, 04. nov 2018, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo, samo napred gospodine Dačiću. Jedna po jedna zemlja.

(nedelja, 04. nov 2018, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Nista se ne menjs,

Ovim se nista bitno ne menjs.Amerika i evropske zemlje koje su to sve i inicirale nikada nece povuci priznanje.

(nedelja, 04. nov 2018, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Postovani, prije

ce Madjarska povuci pirznanje, no sto ga povuce Crna Gora. Mile je njihov sunarodnjak, pa kako ce izdati bracu.

(nedelja, 04. nov 2018, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

Kom

Ne osporavam ogroman uspeh naše diplomatije, ali ne razumem uvažene komentatore ovde , uveren sam: dobronamerne sunarodnike, koji se nadaju povlačenju priznanja od strane Madjarske, Crne gore, Turske (?!?), Bugarske...

(nedelja, 04. nov 2018, 16:09) - milan lala [neregistrovani]

Madjarska / povucite priznaje "kosove "

Srbija bi trebala da se vise angazuje kod Madjara da Budimpesta povuce priznaje. Srbija danas ima izuzetno dobre odnose sa Madjarskom koja je zadovljna polozajem Madjara u Srbiji, tu bi gospodin Pastor i zajednica Madjara u Srbiji mogla mnogo pomoci oko ubedjivanja Budimpeste. Povacenje priznanja dok se ne nadje kompromisno resenje prihvatljivo za obe strane. Cin povlacenja ima cilj da se Albanci privole na dogovor. Bio bi to veliki uspeh i otvorio bi vrata drugima u EU i svetu da isto ucine naprimer Ceska a mozda i Bugarska .

(nedelja, 04. nov 2018, 12:58) - Mrđan Nesretnjiković [neregistrovani]

Svi u napad

Sad diplomatska ofanziva na Crnu Goru, Makedonija, Mađarsku, Bugarsku i Češku, za početak. Mora da dođe do ohrabrivanja tih zemalja da povuku priznanje. To bi posle bila lančana reakcija. A trebalo je tursku usloviti da povuče priznanje za slobodno investira je u Srbiji. A ne date im privilegije a oni među prvima priznali kvazi državu kosovo

(nedelja, 04. nov 2018, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Dosadno

Velike i uticajne zemlje NIKADA nece povuci svoje priznanje, ne zato sto mrze nas a vole Kosovo kako se to zeli prikazati, nego zato sto bi to bilo jako komplikovano i riskantno za te zemlje, a u tom slucaju su one same sebi draze i vaznije, nego mi i nase puste zelje. Lep pozdrav i hvala na objavi.