Izveštaj EK o Srbiji pred zemljama EU početkom novembra

Zemljama članicama EU, početkom novembra biće predstavljen Izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije u oblasti vladavine prava i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglavlja koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje "Tanjug" u Briselu.

Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i 24.

U pitanju je tzv "non pejper", nezvanični dokument, koji se predstavlja zemljama članicama EU u cilju procene napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da je Srbija dosta uradila na reformi vladavine prava, ali i da uveliko kasni sa sprovođenjem Akcionog plana u toj oblasti.

"Namera je da se izveštaj predstavi zemljama članicama u novembru. Kada se diskusija među zemljam članicama završi, komesar Johanes Han će izveštaj predati srpskim vlastima. Praksa je da on bude javno predstavljen na sajtu srpskog Ministarstva za evropske integracije", kažu za Tanjug izvori u EU.

Iako Austrija, kao predsedavajuća članica EU, očekuje da Srbija u decembru otvori "najmanje tri poglavlja", u Savetu napominju da odluka o tačnom broju poglavlja još nije doneta i da će u velikoj meri zavisiti od političke procene koje će zemlje članice dodneti na osnovu izvešataj o napretku Srbije.

Kada je oblast vladavine prava u pitanju, u evropskim diplomatskim izvorima se naglašava da je Srbija napravila dobar napredak, pri čemu se navodi progres u radi na ustavnim reformama i medijskoj strategiji koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja godine, kao i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti ličnih podataka.

"Ono što u očima zemlja članica može predstavljati problem, a tako je bilo i sa prošlim izvešatajem, jeste kašnjenje od skoro godinu i po dana u sprovođenju Akcionog plana u ovoj oblasti", objašnjavaju izvori Tanjuga u Briselu.

U EU podsećaju da je osnovnim pregovaračkim okvirom EU i Srbije predviđeno da dinamika procesa pristupanja, uključujući i otvranje novih poglavlja, zavisi i od napretka koji je Srbija ostvarila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlju 35 koje pokriva normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Evropska komisija dva puta godišnje izveštava zemlje članice o napretku Srbije u oblasti vldavine prava.

Prvi put u aprilu kroz zvanični godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja, a drugi put u novembru u formi tzv "non pejpera", odnosno neformalnog izvešataja namenjenog razgovorima unutar EU institucija.

Očekuje se da će zemlje članice pre odluke o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tražiti i usmeni izvešataj Evropske službe za spoljne poslove o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво