Izveštaj EK o Srbiji pred zemljama EU početkom novembra

Zemljama članicama EU, početkom novembra biće predstavljen Izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije u oblasti vladavine prava i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglavlja koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje "Tanjug" u Briselu.

Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i 24.

U pitanju je tzv "non pejper", nezvanični dokument, koji se predstavlja zemljama članicama EU u cilju procene napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da je Srbija dosta uradila na reformi vladavine prava, ali i da uveliko kasni sa sprovođenjem Akcionog plana u toj oblasti.

"Namera je da se izveštaj predstavi zemljama članicama u novembru. Kada se diskusija među zemljam članicama završi, komesar Johanes Han će izveštaj predati srpskim vlastima. Praksa je da on bude javno predstavljen na sajtu srpskog Ministarstva za evropske integracije", kažu za Tanjug izvori u EU.

Iako Austrija, kao predsedavajuća članica EU, očekuje da Srbija u decembru otvori "najmanje tri poglavlja", u Savetu napominju da odluka o tačnom broju poglavlja još nije doneta i da će u velikoj meri zavisiti od političke procene koje će zemlje članice dodneti na osnovu izvešataj o napretku Srbije.

Kada je oblast vladavine prava u pitanju, u evropskim diplomatskim izvorima se naglašava da je Srbija napravila dobar napredak, pri čemu se navodi progres u radi na ustavnim reformama i medijskoj strategiji koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja godine, kao i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti ličnih podataka.

"Ono što u očima zemlja članica može predstavljati problem, a tako je bilo i sa prošlim izvešatajem, jeste kašnjenje od skoro godinu i po dana u sprovođenju Akcionog plana u ovoj oblasti", objašnjavaju izvori Tanjuga u Briselu.

U EU podsećaju da je osnovnim pregovaračkim okvirom EU i Srbije predviđeno da dinamika procesa pristupanja, uključujući i otvranje novih poglavlja, zavisi i od napretka koji je Srbija ostvarila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlju 35 koje pokriva normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Evropska komisija dva puta godišnje izveštava zemlje članice o napretku Srbije u oblasti vldavine prava.

Prvi put u aprilu kroz zvanični godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja, a drugi put u novembru u formi tzv "non pejpera", odnosno neformalnog izvešataja namenjenog razgovorima unutar EU institucija.

Očekuje se da će zemlje članice pre odluke o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tražiti i usmeni izvešataj Evropske službe za spoljne poslove o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. okt 2018, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba biti

Ni Vanga, ni Tarabic ni Nostradamus, a da na moju veliku zalost, Srbija nece biti samo geografski nego i stradalacki centar Sveta i to vecih razmera.. Ovo, kao neka EU je skup raznolikosti u jednom, sto je na kraju kapisla. Kada se tome doda nezajazljivost ljudskog uma koja krece od Amerike preko njoj slicnih pa do totalno suprotne strane, koji zele samo "svoj kruh i svoju brigu", naravno da ce im Srpski teren biti na pola puta, a tesko si ga drvenoj pregradici preko kojeg se dva konja tuku ! Ali bezumlje nece samo tu da stane, nego, bas po onoj : Ko ziv, ko mrtav, tako da je tu kraj i ovakvoj EU . Mi NEMAMO sanse za u EU samo nas zaludjuju, ali verujte, meni licno tako vise i odgovara, da nebudemo UVEK zadnji od svih u njoj ! I nezaboravimo : Troglava Azdaja gubi glavu jednu za drugom, a uvek misli samo jednom. Ko je ta EU Azdaja, nije tesko pogoditi, jer Englezi svojim bregzitom ce upravo to pokazati..