Poslanici nastavili raspravu o građevinskim proizvodima

Skupština Srbije treći dan raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o građevinskim proizvodima, koji tu oblast treba da uredi po standardima i praksi Evropske unije i olakša ulazak domaćim proizvođačima na strana tržišta. Ministarka Mihajlović najavila da će se za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti koristiti domaća operativa, ali i domaći proizvodi. Poslanici vladajuće većine odbacuju optužbe opozicije o podnošenju "fantomskih" amandmana, navodeći da se njihovi amandmani usvajaju.

Na dnevnom redu je set predloga i izmena zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, a među njima su i izmene i dopune Zakona o ozakonjenju. Poslanici su podneli više od 1.100 amandmana na predložene zakone.

Novim zakonom će biti pojednostavljene procedure za male firme, a u izradi Predloga zakona o građevinskim proizvodima učestvovala je i grupacija Privredne komore Srbije koja se bavi ovom oblašću.

Tokom rasprave po amandmanima na Predlog zakona, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da će se za izgradnju zgrada i stanova za pripadnike službi bezbednosti koristiti domaća operativa, ali i domaći proizvodi.

Kritikovala je predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića koji je, kako kaže, sam sebi dao razna ovlašćenja i omogućio nelegalnu gradnju.

"On nije samo predsednik opštine već je sebe ovlastio i kao načelnika. Sve što može da potpisuje i da daje, on je davao. Nabavio je pre pet godina zastarelu opremu za gondolu (na Zlatiboru) od firme koja je bankrotirala i koja više ne postoji. Sve je to Stamatović, a sa njim i (Boško) Obradović i (Vuk) Jeremić i (Dragan) Đilas, jer su oni suštinski svi zajedno", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je prijava protiv Stamatovića i jedne grupe ljudi predata Tužilaštvu za organizovani kriminal i dodala da veruje da će se istraživanje tim povodom nastaviti i da će oni biti tamo gde im je i mesto - u zatvoru.

"Radovi na deonici Preljina-Požega od 1. marta 2019. godine"

Mihajlovićeva je najavila da će 1. marta 2019. godine početi radovi na deonici Preljina-Požega.

Istakla je da se mnogo ulaže u puteve, i to ne samo u auto-puteve, već i u nekategorisane.

"Neki prethodni ministri su se slikali po nekoliko puta na istoj deonici, a ništa od toga nije bilo. Mi auto-puteve završavamo, ali ne samo njih. Sledeće godine počinjemo još jednu deonicu, Novi Beograd-Surčin, i to u dužini od devet kilometara, zatim Surčin-Obrenovac do kraja 2020. godine, odnosno početkom 2021.godine", rekla je Mihajlovićeva.

Kako kaže, pored deonice Obrenovac-Preljina, gradiće se i Preljina-Požega i to od 1. marta sledeće godine.

"To je mnogo posla na jednom auto-putu. Nije bilo jednostavno ugovoriti sve to, započeti radove, završiti sve projekte i eksproprijaciju. Mislim da će to itekako značiti za privredni razvoj tog dela Srbije", rekla je ministarka.

"Vučić nije rekao bilo šta čime bi uvredio žene"

Ministarka Mihajlović kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rekao, niti insinuirao bilo šta čime bi uvredio žene, ali da je žalosno što to rade poslanice opozicije svojim izjavama.

Na taj način je ministarka, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, odgovorila poslanicama Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

"Ne znam kako ne razumete da ovakvim insinuacijama vređate sve one žene koje su dobile posao u Kraljevu. Žalosno je da jedna žena insinuira ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rekao, vređajući time druge žene", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da žene u Kraljevu nijednog trenutka nisu bile ponižene, niti ih je predsednik Vučić na bilo koji način uvredio.

Mihajlovićeva je istakla da se itekako zalaže za prava žena i da joj je drago što žene između 40 i 50 godina imaju mogućnost da se zaposle, i to u životnom dobu u kojem neretko imaju teškoća na tržištu rada.

Pozvala je poslanice opozicije da pokušaju da, kad govore o rodnoj ravnopravnosti, ne misle samo o sebi i o interesima svoje političke partije, nego o svim ženama u Srbiji.

"Možete da mrzite Aleksandra Vučića koliko god hoćete, ali nemojte da vređate sve žene u Kraljevu koje su dobile posao i koje nijednog trenutka nisu bile ponižene", rekla je Mihajlovićeva.

Vukadinović i Orlić o "fantomskim" amandmanima

Poslanik Nove Srbije-Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović izjavio je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o građevinskim proizvodima da se praksa sa "fantomskim" amandmanima poslanika vlasti nastavlja, dok zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić te tvrdnje odbacuje, navodeći da se njihovi amandmani usvajaju.

"Ta praksa se nastavlja, a onda se čudite što nema opozicije. Vreme za raspravu po amandmanima koristite za pohvale vladi, ili za beskonačno 'pljuvanje' po opoziciji. Neko ko gleda prenos misli da su (Vuk) Jeremić i (Dragan) Đilas članovi parlamenta", rekao je Vukadinović.

Predsedavajući Vladimir Marinković upitao je Vukadinovića zašto konstatuje da opozicija ne učestvuje u raspravi, jer tu su, kako je primetio, radikali, poslanici DS-a Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, Balša Božović.

Orlić je odgovorio Vukadinoviću da se amandmani SNS-a usvajaju i da bi to poslanik Nove Srbije-Pokret za spas Srbije znao kada bi dolazio u skupštinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво