Tači potvrdio da želi da izbegne podelu Kosova i formiranje ZSO

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je da svojom idejom o razgraničenju sa Srbijom, koja podrazumeva bezuslovno pripajanje tri opštine juga centralne Srbije, zapravo izbegava podelu Kosova. Time bi izbegao i stvaranje Zajednice srpskih opština koja bi, kako kaže za zagrebački "Večernji list", u neku ruku bila nova "Republika Srpska izvan funkcije Republike Kosovo".

Hašim Tači kaže da Srbija pre svega gleda svoju evropsku perspektivu, ali da, naravno, Prištini neće pokloniti priznanje kosovske nezavisnosti. Zbog toga je, kaže, njegovo angažovanje i zalaganje u ovom trenutku usmereno na okončanje "mirovnog sporazuma" sa Beogradom.

Taj sporazum, navodi Tači, podrazumeva recpročno priznanje, što Kosovu otvara put ka učlanjenju u NATO i EU, kao i priznanje kosovske nezavisnosti od još pet članica EU, koje to do sada nisu učinile. Bio bi otvoren i put ka učlanjenju u Savet Evrope, kao i mogućnost otklanjanja ruskog veta za ulazak u UN.

Upitan da pojasni šta zapravo znači razmena teritorija, sever Kosova za Preševsku dolinu ili nešto sasvim drugo, Tači kaže da taj "mirovni sporazum" podrazumeva recipročno priznavanje, a to obuhvata i demarkaciju i korekciju oko 400 kilometara granice sa Srbijom.

To će, kaže, biti "istorijska korekcija" granica tako što bi tri opštine juga centralne Srbije, Preševo, Medveđa i Bujanovac, bezuslovno bile pripojene Kosovu.

"Ni pod kojim uslovima i okolnostima ne možemo pregovarati o Mitrovici, Gazivodama i Trepči", naveo je Tači.

To će, prema njegovim rečima, biti proces razumevanja, mirovni proces i, kako kaže, obostrani sporazum.

"Ako predsednik Vučić i ja dogovorimo mirovni sporazum, niko ne može biti protiv toga. Mnogo je rizičnija bila promena granica između Istočne i Zapadne Nemačke nakon Drugoga svetskog rata nego ovo danas. Isto tako, demarkacija granica Češke i Slovačke, zatim Holandije i Belgije", rekao je Tači.

Tači je potvrdio da tom svojom idejom i predlogom izbegava podelu Kosova, a samim tim i stvaranje Zajednice srpskih opština što bi, kako kaže, u neku ruku bila nova "Republika Srpska na Kosovu koja bi potpuno bila izvan funkcije Republike Kosovo".

"Mi nećemo dopustiti da se to dogodi", rekao je i dodao da je pogrešan pristup onih koji upoređuju Kosovo i BiH, jer je, kaže, "BiH potpuno potpuno drugačiji, komplikovaniji i stariji problem koji će biti teže rešiti nego kosovski problem".

Ako kosovski slučaj bude presedan, Tači je uveren da će to biti pozitivan presedan, ni u kojem slučaju negativan, te da njime nikako neće biti ugrožene zemlje regiona.

Na konstataciju da se gotovo sve zemlje EU protive njegovoj ideji o razgraničenju, te da se tome protivi i premijer Ramuš Haradnaj, Tači kaže da je njegovo pitanje za njih: Koja je alternativa?

"Imaju li neku drugu ideju ili rešenje? Nemaju! S jedne strane oni traže pomirenje Kosova i Srbije, ali s druge strane nemaju nikakvu ideju kako doći do tog pomirenja. Već 11 godina ih molim da preostalih pet članica EU prizna Kosovo, ali to se još nije dogodilo. Ako dođe do sporazuma između Kosova i Srbije, meni su četiri zemlje članice EU obećale da će odmah priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tači i dodao da kada to učini Srbija, više, kako kaže niko nema razloga da ga ne prizna.

Upitan šta će za uzvrat dobiti Srbija i šta ona traži, Tači kaže da Beograd "još ništa nije stavio na sto".

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 23. okt 2018, 08:45) - Marija [neregistrovani]

sustina

Osionost i bahatost mentora Albanaca u sprovodjenju sopstvenih interesa drugih gura svet u jedan ambis bez povrtaka, to se cini mnogm drzavama ne samo nama.

(utorak, 23. okt 2018, 08:43) - pacific [neregistrovani]

pacific

Ovo sto Taci radi je klasicno skupljanje poena za izbore i njegova kampanja protiv mira.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 21:39) - Sonja [neregistrovani]

Izbegavanje formiranja ZSO

Jasno je svima da Taci izbegava formiranje ZSO, ali po sporazumu morace to da ispuni svidjalo mu se ili ne.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 21:33) - Kralj [neregistrovani]

ZSO

Morace da formiraju ZSO to je obavezujuce za Pristinu po Briselskom sporazumu.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 17:16) - Mirko [neregistrovani]

provocira

Taci non stop provocira, i ne treba se oslanjati na njegove izjave.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 17:07) - Katarina [neregistrovani]

taci

Hasim Taci ni sam ne zna sta hoce, svake nedelje ima drugo misljenje. Izgleda da njegovo vidjenje zavisi kakvog su raspolozenja amerikanci i kako usmere vodenicu. Hasime Taci, dozovi se pametil. Kosovo nikad necete dobiti.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 16:28) - Andrija [neregistrovani]

Тачи потврдио да жели да избегне поделу Косова и формирање ЗСО

Srbija je uvek za dogovor samo što ne verujemo sta Tači kaže,jer do sada nisu ispoštovali i ispunili ono što su obećali.

(ponedeljak, 22. okt 2018, 16:12) - Pera [neregistrovani]

nece

Taci nece uspeti u svojoj nameri....

(ponedeljak, 22. okt 2018, 15:48) - ja sam [neregistrovani]

džabe

Džabe mu sve, Srbi će i dalje ostati i opstati na Kosovu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">