Vučić: Šta god je kosovska vlada za Skota i SAD, za nas je "takozvana"

Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave ambasadora SAD da je Kosovo suverena država. Vučić je upitao zašto promoteri nezavisnog Kosova uopšte onda pregovaraju sa Srbijom i traže od Srbije da pruži utočište tobož suverenim državama u UN.

"Bilo bi lepo da je pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina", rekao je Vučić i dodao da je i predstavnik Vlade koji je prisustvovao događaju na kojem je Skot dao tu izjavu trebalo da reaguje.

"Šta god da je ta takozvana vlada Kosova za vas, za nas je takozvana", rekao je Vučić i primetio da nije do diplomata da ispravljaju novinare, već da odgovaraju na njihova pitanja.

"Nažalost, nisam bio prisutan", primetio je Vučić, ali i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego ministar Dačić.

Ipak, kaže, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

Njihovo je pravo, ali i stil da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše je, kaže, da branimo srpske interese.

Kako god, ostaje pitanje, smatra Vučić, zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države uopšte pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže da Kosovu pruže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi, i konstatovao da nam, očito, slede veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova.

"Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodnopravnog dokumenta formirate vojsku Kosova? Nije valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde", rekao je srpski predsednik.

Reč je o čistom nasilju, pravnom nasilju, posle kojeg, ističe, sledi i fizičko nasilje i to je ono što nas brine.

"Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti interese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije", rekao je Vučić na pitanje da li bi Skot "leteo" da je on bio prisutan.

Skotovu izjavu osudili su i premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Zorana Mihajlović i Branko Ružić.  

Otkud Tači na proslavi pobede sila saveznica?

Na pitanje da li će u Parizu, gde će u novembru biti obeleženo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, razgovarati sa Hašimom Tačijem, rekao je: "Ja sam spreman da razgovaram uvek i svuda. U Pariz idu sile pobednice u Prvom svetskom ratu, ne znam kakve Tači ima veze s tim? Ja idem."

Dodao je da će se, ako Tači bude na marginama tog skupa, "prošetati i do tih margina".

"Nadam se da će i pre toga biti nekih razgovora", rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa terminom "razgraničenje", Vučić kaže da je njegova ideja bila da se znaju granice između Srba i Albanaca i da se tako obezbedi mir i stabilnost za narednih 100-200 godina. Te granice, ističe, niko ne zna da kaže gde su.

"Građani Srbije misle da je bolje da budemo ni na nebu, ni na zemlji. Mislim da to nije dobro, da to nije strateško sagledavanje, ali moje je da poštujem volju naroda i ja ću je uvek poštovati", istakao je Vučić.

Kaže da je dobro razumeo volju naroda, za razliku od onih koji su šetali ulicama Beograda "šokirani što su izgubili izbore, ne sa četiri već sa 40 odsto razlike, jer valjda u njihovom društvu ili u njihovoj Tviter zajednici niko tako ne misli".

"Na sto je dozvoljeno da se stavi sve, i zato kad čujem te gluposti o 'preševskoj dolini', ja ćutim. Svako neka kaže šta misli pa ćemo videti da li možemo da postignemo dogovor. Ako možemo, ponudićemo nešto ljudima", kaže predsednik Srbije.

Međutim, naglašava da su male šanse za tako nešto zbog neodgovornog ponašanja Prištine, ali i licemernog stava dela međunarodne zajednice.

Sačuvaćemo sve što je pisano i rečeno

Vučić je odgovorio i na pitanje novinara o medijskim napisima da je priča o subvencionisanim stanovima obična propaganda.

"Molim vas, sačuvajte te Đilasove novine, sačuvaćemo i mi i šta su rekli predstavnici sindikata. Imam i sa državne televizije sačuvane delove gde se bog i batina Olivera Kovačević sprda sa 'Beogradom na vodi' i tvrdi da neće postojati, a nikada nismo čuli reč 'izvinite' za sve njihove laži", objasnio je Vučić.

Istakao je da će za samo mesec dana početi izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti, a da će u svih sedam gradova radovi početi do maja.

"Za pripadnike vojske, policije, BIA, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, krećemo još ovog meseca sa izgradnjom u Vranju, Nišu, zatim slede Kraljevo, Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Požarevac, Leskovac, Prokuplje i Čačak", objasnio je Vučić.

"Neće mnogo vremena proći i moći ćemo da vidimo ko je lagao. Ispostaviće se, kao i obično, i ljudi će moći da to vide", rekao je Vučić.

Rekao je da, umesto da neki pozdrave dobre stvari, kao što su smanjenje nezaposlenosti, javnog duga i slično, pokušavaju da te stvari pretvore u nešto loše.

"Govorili su o sekretaru za kulturu u Beogradu, a u njihovo vreme nismo imali muzeje. Sve ono što ste ugasili, zatvorili, opljačkali, neko danas podiže i daje građanima da mogu da koriste", poručio je Vučić.

Naveo je da ne ume da se bavi propagandom, i da se time, kao i lažima i neistinama, bave njegovi protivnici.

Pozvao je sve koji imaju pitanja da postave, jer je bio optužen da je navodno izbegao škakljiva pitanja, da dođu i pitaju šta god hoće, a on će odgovoriti, kao i do sada na svako pitanje.

"Ali nema pitanja kojim je moguće da pokažu da su neuspešni oni koji su uspešni", naglasio je Vučić.

"Neki bi da se vrati vreme kada nije smela da se kaže istina" 

Aleksandar Vučić tvrdi da mediji u Srbiji imaju dvostruke aršine, i da njemu može svašta da se postavi kao pitanje, dok se, kako kaže, ni mediji koji se smatraju provladinim, niti oni "koji su samoproklamovano nezavisni", ne usuđuju da pitaju Vuka Jeremića "za šta je dobio pet miliona evra i to od licâ potiv kojih se u svetu vodi istraga za malverzacije".

"Šta bi bilo da sam ja tražio zatvorske kazne za novinare?" upitao je Vučić.

Povodom pitanja o tužbi Dragana Đilasa protiv Informera, Vučić je rekao da postoje dvostruki aršini.

Naveo je da je, na primer, u nedeljniku NIN od 100 strana on na 80 ili 90, da ga "napadaju sa svih strana" i dodao da je jedan dnevni list na naslovnim stranama pisao o tome kako je nekoga u jednom podrumu podmitio sa 100 maraka, a čoveka nikada nije ni video.

Kaže i da ga svake subote i nedelje napadaju u Blicu, na dve grčke televizije u svim emisijama rade slično, da je i na drugim televizijama takođe tako, "jer nisu samo Šolakove i Đilasove u pitanju, već i one televizije čiji nisu vlasnici, ali imaju uticaj".

Mora, kaže, da trpi laži, jer je to cena demokratije i bavljenja politikom, a neki bi, ocenjuje, da se vrati upravo to vreme kada nije smela da se kaže istina, i da se vrati vreme laži i gašenja medija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи