Brnabićeva Tačiju: Prekinite priču o Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predstavnicima privremenih institucija u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije, ali i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Brnabićeva je time odgovorila na tvrdnju kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dobio podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum, sa "realnom mogućnošću korekcije granice što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova".

Premijerka je rekla da tu izjavu i ne može nešto naročito da komentariše, jer su Tačijeve izjave, kao i drugih predstavnika prištinskih vlasti, svaki dan drugačije i u međusobnoj suprotnosti.

Time se, kako je rekla, pokazuje kao istina ono što je i sama govorila za prištinske vlasti – "da mi nemamo s druge strane stola nekoga s kim možemo da razgovaramo, a da možemo da očekujemo da će uraditi ono što kaže".

"Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi zato što to nikave veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da Srbija jeste i biće fleksibilna, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj.

"Molim vas da se okanete centralne Srbije i da razgovaramo o tome da li možemo da imamo kompromis koji može da obezbedi dugoročnu harmonizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Podvukla je da su vrhovne vrednosti Srbije sloboda i mir i da ćemo se mi truditi da zadržimo mir šta god se dešavalo, ali da ne treba dalje da se priča o teritorijama centralne Srbije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 12. okt 2018, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

?

Pa hajde već jednom recite kakav je to kompromis, kakvu to ideju imate?

(petak, 12. okt 2018, 14:10) - Markovljev [neregistrovani]

Opet greška iz prošlosti

Da se Srbija pre par godina postavila kao odgovorna država i sprečila vršljanje Edija Rame po navedenim teritorijama, danas ni Tačiju nebi padalo na pamet da o tom govori. Srbija je godinama bila mnogo tolerantna prema svima koji su na njenu teritoriju imali pretenzije, pa i danas Amerikanci bez bilo kakvog odobrenja i sporazuma na teritoriji Srbije imaju svojju vojnu bazu (nadam se da će jednom debelo platiti korištenje teritorije Srbije kao najam) sve u cilju sprečavanja novih konflikata. Sa nekima se jednostavno nemože po dobrom i treba im jasno reći. Dosta. Svi ste na teritoriji Srbije i tako će to i ostati kao pijeta svim onima koji su za tu Srbiju dali svoje živote.

(petak, 12. okt 2018, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Taci/ms Brnabic

Odlicno receno.
Taci ukloni ruke sa republike Srbije. Ne vredi sa njima pregovarati zato sto nista ne ispune.

(petak, 12. okt 2018, 13:04) - anonymousmodi [neregistrovani]

taci

taci to radi da bi bacio u zaborav zajednicu srpskih opstina.