Usvojen rebalans RFZO-a i izmene Zakona o zaštiti životne sredine

Skupština Srbije usvojila je rebalans finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 2018. godinu kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Na taj način se stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Smisamo izmena je u tome da se individualnim gazdinstvima i fizičkim licima pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.

Reč je o sredstvima IPARD-a koja mogu ostvariti fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, ali i zemljoradničke zadruge. 

Zakonom je propisano da se sredstva iz Zelenog fonda Srbije dodeljuju korisnicima u svrhu finansiranja zaštite i unapređivanja životne sredine na osnovu javnog konkursa koje obljavuje nadležno ministarstvo.

Sredstva se mogu dodeliti i bez sprovođenja javnog konkursa u slučaju finansiranja interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine. 

Skupština je usvojila i o Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa. U pitanju je zaštita 255 vrsta ptica, od kojih skoro polovina prolazi kroz Srbiju.

Srbija se nalazi na putu gnezdilišta tih ptica i zimovališta i zakonom se sprečava krivolov tih ptica jer su veoma važne za biodiverzitet Srbije i drugih zemalja.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma o očuvanju slepih miševa u Evropi.

U Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.

Odlukom o izmenama finansijskog plana RFZO za 2018. godinu su uvećani prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci u iznosu od 4,1 milijardu dinara i to 500 miliona dinara transfer iz budžeta za lica obolela od retkih bolesti i 3,6 milijardi dinara za neraspoređeni višak prihoda i primanja iz ranijih godina kojim se finansiraju rashodi za lekove, izdate na recept, pomagala i naprave, kao i bolovanja.

Predsednica Odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je ranije da su uspostavljeni fondovi za različite vrste bolesti koji nikada do sada nisu bila definisana budžetom Srbije, kao i da prvi put RFZO, uz pomoć određenih finansijskih sredstava, vrši nabavku inovativnih lekova najnovije generacije.

Nova sednica Skupštine Srbije počeće 16. oktobra, a na dnevnom redu su predlozi više zakona, među kojima izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata. 

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju, koje je podnela Vlada Srbije.

Poslanici će razmatrati i predlog izmena i dopuna Zakona o transportu opasne robe, Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Narodna skupština razmotriće i predloge izmena i dopuna Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, Zakona o pomorskoj plovidbi i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">