Popović: Srbija treba da bude neutralna, nikad članica NATO-a

Ministar u Vladi i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da Srbija nikada ne treba da postane članica NATO-a i da je jedina moguća politika naše zemlje u oblasti odbrane, politika vojne neutralnosti.

"Ta politika podrazumeva ne samo jačanje naše vojne moći kroz nabavku novog naoružanja i ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, već i potpuno ravnopravnu i uravnoteženu vojnu saradnju sa svim vojnim savezima", objasnio je Nenad Popović u saopštenju.

On je naveo i da ima razumevanje da je iz državnih razloga saradnja sa tim vojnim savezom nužna, "iako dobro pamtimo agresiju NATO na Srbiju i sve ljudske žrtve i materijalnu štetu koja je tim "nezakonitim i varvarskim aktom počinjena".

Popović međutim smatra da je zbog sprovođenja politike vojne neutralnosti potrebno da Srbija ojača svoju vojnu saradnju sa ODKB, vojnim savezom koji predvodi Rusija, a čija nijedna članica, kako napominje, nije priznala nezavisnost Kosova.

Popović smatra i da bi srpska vojska trebalo da učestvuje u vojnim vežbama ODKB i da sa te strane stiče dragocena iskustva kako bi mogla da brani svoju vojnu neutralnost.

"Time ćemo istovremeno otkloniti rastuće sumnje da sve brojnije vojne vežbe sa NATO paktom, kao i učestale posete njegovog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga Srbiji, vode ka napuštanju sadašnje pozicije vojne neutralnosti i ulasku naše zemlje u NATO pakt", zaključio je Popović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 07. okt 2018, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem?

Kako da bude neutralna a u isto vreme da saradjuje vojno sa Rusijom????

(nedelja, 07. okt 2018, 14:25) - Воронцов [neregistrovani]

С обзиром на злочин који је НАТО починио у Србији

Нико никада у Србији не би требао ни помислити о некаквом савезу са НАТО.

(nedelja, 07. okt 2018, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

nikad

Nikad clan NATO pakla!